Χέρι βοηθείας στις start up

Λυγερού Νεφέλη
1

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Νέοι επιχειρηματίες και καινοτόμες εταιρείες μπορούν πια να λάβουν στήριξη, καθοδήγηση και συμβουλές από έμπειρους μάνατζερ! Στο ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος) παρέχονται αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικότητας. Σκοπός του κέντρου αυτού είναι να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία ετών. Έχει δημιουργηθεί, άλλωστε, από άτομα που βρέθηκαν σε νευραλγικές θέσεις: στελέχη, επιχειρηματίες και σύμβουλοι αποτελούν τα μέλη της ιδιότυπης αυτής λέσχης.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2003 και η ίδρυση του σωματείου ολοκληρώθηκε το 2004. Στελέχη που πλησίαζαν ή είχαν φτάσει στη συνταξιοδότησή τους θέλησαν να προσφέρουν με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο. Μία ισχυρή ομάδα που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε ανώτατες θέσεις μεγάλων ελληνικών ή διεθνών επιχειρήσεων θέλησαν και βρήκαν έναν τρόπο να ανταποδώσουν σε μία δύσκολη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

Προσφέρουν τον χρόνο και την τεχνογνωσία τους σε ανθρώπους, κοινωνικά σωματεία, νέους επιχειρηματίες, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η υπηρεσία τους είναι δωρεάν και μάλιστα απαγορεύεται να πάρουν οποιαδήποτε δωρεά ή χορηγία από οποιονδήποτε. Είναι ανεξάρτητοι από κυβερνητικές αρχές, κόμματα και δεν αναλαμβάνουν κάποιο έργο εξ’ ολοκλήρου, απλά δίνουν συμβουλές και κατευθύνσεις, λειτουργώντας ως μέντορες.

Τα 25 χρόνια εμπειρίας που κουβαλάει κάθε μέλος, η προϋπόθεση ότι έχουν διατελέσει first line manager για τουλάχιστον 10 χρόνια σε μια μεγάλη ελληνική ή διεθνή εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα, τους καθιστούν ιδανικούς για αυτό τον ρόλο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα απολαμβάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία στην αγορά και στην κοινωνία για τη διαχειριστική τους ακεραιότητα.

Καινοτόμες επιχειρήσεις

Το ΚΕΜΕΛ προσανατολίζεται προς τη συνεργασία του με μικρές επιχειρήσεις και κυρίως εκείνες που εστιάζονται στην επιχειρηματικότητα των νέων. Αυτοί είναι, άλλωστε, που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη, καθώς συνήθως έχουν ελλείμματα όσον αφορά τη δομή, τις νομικές και τις οικονομικές ανάγκες μίας εταιρείας. Επιλέγοντας νέους, το ΚΕΜΕΛ βοηθά άτομα να ξεφύγουν από την ανεργία και ίσως ακόμα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας μέσω της επιχείρησής τους.

Η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε χώρους εστίασης, φούρνους και καφετέριες. Αυτό έχει γίνει κατανοητό, καθώς παρατηρείται μία στροφή της χώρας στην καινοτομική ανάπτυξη, η οποία παρουσιάζεται από πολλούς ως «μαγική λύση» σε πολλά από τα προβλήματα της οικονομίας.

Με τον όρο καινοτομία εννοούμε μια νέα και πρωτοποριακή ιδέα για την υλοποίηση κάποιου πράγματος ή μια νέα διαδικασία υλοποίησης, καθώς και την εφαρμογή νέων εφευρέσεων ή νέων εφαρμογών στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών για την πραγματοποίηση κάποιου αποτελέσματος. Ορισμένες μεγάλες πρόσφατες ελληνικές περιπτώσεις καινοτομικών επιχειρήσεων που στέφτηκαν με μεγάλη επιτυχία είναι το Taxibeat που έχει ήδη πάει σε πολλές χώρες, το e-food.gr και πολλά άλλα.

Η ύπαρξη του ΚΕΜΕΛ μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία και ανάπτυξη παρόμοιων εταιρειών στο μέλλον. Μπορεί, όμως και να συμβάλει σε εταιρείες που προσανατολίζονται στον τουρισμό, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, η οποία έχει την προοπτική να στραφεί σε καινοτόμες καλλιέργειες με στόχο τη διεθνή αγορά. Το ΚΕΜΕΛ βοηθά και συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες να στοχεύουν και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Οδηγός νέου επιχειρηματία

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βοηθά τους νέους επιχειρηματίες να αποφύγουν κάποια βασικά λάθη. Υπολογίζεται ότι 9 στις 10 start up αποτυγχάνουν. Συχνές αιτίες αποτυχίας είναι η η σύσταση της λάθος ομάδας για το πρότζεκτ (23%) και η έλλειψη ενός επιχειρηματικού μοντέλου (17%).

Όταν «ένα καταξιωμένο στέλεχος γίνεται το δεξί σου χέρι», όπως γράφει και στο διαφημιστικό φυλλάδιο του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος είναι πολύ πιο πιθανό να αποφύγεις αυτά τα λάθη. Το φυλλάδιο απεικονίζει τον ίδιο νεαρό άνδρα σε δύο διαφορετικές πόζες. Είναι χαμογελαστός, ντυμένος νεανικά, αλλά με τη βοήθεια του Photoshop το δεξί του χέρι είναι καλυμμένο με ένα μανίκι από σακάκι κοστουμιού.

Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει απορίες ή βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα μπορεί να στραφεί και στην ιστοσελίδα του κέντρου. Εκεί μπορεί να βρει τον "οδηγό του νέου επιχειρηματία" όπου έχει συνταχθεί από τα μέλη του ΚΕΜΕΛ με σκοπό την παροχή "πρώτων βοηθειών" σε όσους ανατρέχουν σε αυτόν.

«Είναι φυσικό να μην μπορούν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στον περιορισμένο χώρο αυτού του οδηγού. Αν μείνουν αναπάντητες απορίες το επόμενο βήμα είναι η επαφή με το ΚΕΜΕΛ όπου ένα μέλος του με εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα θα παράσχει τις συμβουλές του εντελώς δωρεάν», γράφει η ιστοσελίδα.

Το ΚΕΜΕΛ, μάλιστα, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη νεανική επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, τον έβδομο διεθνή διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Η δράση του ΚΕΜΕΛ είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μία εποχή που όλο και περισσότερο νέοι στρέφονται στο επιχειρείν, με λίγη δυστυχώς γνώση και ακόμα λιγότερο στήριξη. Το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί δραστική αλλαγή της ελληνικής επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας, καθώς και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.