Χωρίς πλειστηριασμούς δεν κλείνει η 3η αξιολόγηση

Χωρίς πλειστηριασμούς δεν κλείνει η 3η αξιολόγηση

Κώστας Μελάς  – 

Μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, αλλά πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία βασική προϋπόθεση η πολυσυζητημένη «έξοδος» από το Μνημόνιο: την εκτίμηση εκ μέρους των δανειστών ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες πληρούν τα «κριτήρια υγείας» που έχουν τεθεί πρωταρχικά από τον SSM, και στη συνέχεια από το ΔΝΤ.

Τα «κριτήρια υγείας» αφορούν ουσιαστικά στην παρούσα, αλλά, κυρίως, στη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Υπενθυμίζουμε την οξύτατη παρέμβαση του ΔΝΤ, που απαιτούσε, όχι μόνο τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και εξονυχιστικό έλεγχο του ενεργητικού τους, δηλαδή και των ενήμερων.

Μετά από εκείνη την παρέμβαση, η ΕΚΤ αποφάσισε, εκτός από τα καθιερωμένα τεστ ελέγχου, να προχωρήσει και σε «περιορισμένο» έλεγχο του συνόλου του ενεργητικού. Συνεπώς, σε αυτό τον έλεγχο, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποδείξουν την υγεία των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Κόκκινα δάνεια

Άμεσα συνδεδεμένο με την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι το ζήτημα των μη αποτελεσματικών δανείων. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ροκανίζεται από τα κόκκινα δάνεια. Το τεράστιο ύψος τους καθιστά τα χαρτοφυλάκιά τους προβληματικά. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιοποίηση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις μελλοντικές εξελίξεις. Το στοίχημα είναι μπροστά μας.

Το πρόβλημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι συνδεδεμένο με το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχει συμφωνηθεί να αρχίσουν από τις 29 Νοεμβρίου 2017, για κατοικίες αξίας άνω των 300.000 ευρώ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί πως, αν δεν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η 3η αξιολόγηση.

Στο σφυρί, και οι χαμηλής αξίας κατοικίες

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, οι κατοικίες που θα πλειστηριάζονται θα είναι εκείνες με αξία άνω των 300.000, δεν επιβεβαιώνεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτές υποστηρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί απλώς θα αρχίσουν πρώτα από τις κατοικίες με αξία πάνω από 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τις αρχές του 2018, η εξαίρεση θα παύσει να ισχύει, και οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν περιλαμβάνοντας και μικρότερης αξίας κατοικίες.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα. Τι να υποδηλώνει άραγε αυτή η σιωπή;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι