Χρέος μαμούθ, έλλειμμα ρεκόρ, αλλά από λόγια…
12/02/2023Εκτός από την πολιτική κρίση, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πλέον στα όρια του συναγερμού. Καθώς μάλιστα σύντομα εκπνέει η κυβερνητική θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η επόμενη, όποια και αν είναι, θα παραλάβει ένα χρέος μαμούθ! Τον Δεκέμβριο του 2022 το δημόσιο χρέος της χώρας έσπασε το φράγμα των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεφεύγοντας κατά περίπου 8 δισ. ευρώ από το στόχο του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον στοιχείο ανησυχίας θεωρείται και το γεγονός ότι κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες, επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και δημόσιους φορείς έχουν φτάσει τα 30 δισ. Και αυτό καθώς η πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 300 (!) μονάδες βάσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πρωτοφανές για τα χρονικά της ευρωζώνης, προκαλεί έντονες ανησυχίες για τις δυνατότητες των πάσης φύσεως δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, κατά πόσο το “ακριβό χρήμα” θα χτυπήσει βασικές παραμέτρους της οικονομίας και του ΑΕΠ, όπως η κατανάλωση με τον δραματικό ήδη περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, τις επενδύσεις με απαγορευτικές πλέον συνθήκες πρόσβασης στις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και στις ελληνικές εξαγωγές.
Ιδού ένα παράδειγμα που αφορά τα επιπλέον βάρη στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων, όπως σημειώθηκε σε άρθρο στην οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική. «Ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και 15 χρόνια μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του, εξυπηρετούνταν με 626 ευρώ τον μήνα, όταν το επιτόκιο ήταν (μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο) στο 1,5%. Μετά και τη νέα αύξηση, η δόση θα φτάσει στα 771 ευρώ, δηλαδή 145 ευρώ παραπάνω τον μήνα ή 1.740 ευρώ τον χρόνο». Η απώλεια ξεπερνάει τον ενάμιση μέσο μισθό και γι’ αυτό εντείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και κύματος πλειστηριασμών!
Πάμε τώρα σε ένα κρίσιμο δείκτη που αντανακλά την βιωσιμότητα και την αντοχή της εγχώριας οικονομίας στις αναταράξεις που βιώνουμε. Και αυτό αφορά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές-εξαγωγές) που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στα 38,37 δισ. ευρώ, διευρυμένο κατά 12,91 δισ. ή 50,7% σε σχέση με τα 25,46 δισ. του ελλείμματος του 2021. Να συμπληρώσουμε ότι το ύψος του εμπορικού ελλείμματος του 2022 είναι το δεύτερο υψηλότερο, από το 2008, όταν είχε ανέλθει σε 44,3 δισ. ευρώ.
Η σφαγή των δανειοληπτών
Συνεχίζουμε με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου με πλειοψηφία (59-6), αποδέχτηκε την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.
Πρόκειται για 700.000 ακίνητα (!) που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ που θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers). Αν λοιπόν η υπονόμευση του κράτους δικαίου και η καλπάζουσα διαφθορά είναι η μία απειλή για το μέλλον της ελληνικής δημοκρατίας, η δεύτερη απειλή αφορά τη οικονομική διαχείριση με προκλητικές σπατάλες τις οποίες ανέχεται, προκαλεί και προστατεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πάρτι με το μυστικό χρήμα
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Inside story, εκρηκτική ήταν η αύξηση των απόρρητων κονδυλίων που διατίθενται χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ «προστέθηκαν μυστικά κονδύλια ακόμα και σε υπουργεία που μέχρι πρότινος δεν είχαν τέτοιες δαπάνες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην ΕΥΠ καταγράφεται αύξηση κατά 480% των μυστικών κονδυλίων που διαχειρίζεται η υπηρεσία κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ από τα “μαύρα ταμεία” της κυβέρνησης πληρώθηκε και το παράνομο λογισμικό Predator. Για το 2021 το ύψος των απόρρητων εξόδων είχε προϋπολογιστεί στα 54,2 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκε σχεδόν το διπλάσιο ποσό, δηλαδή 97,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόκλιση της τάξης του 80%.
Ξεπέρασαν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ οι δημόσιες δαπάνες με απ’ ευθείας αναθέσεις κατά κανόνα σε ημετέρους, χωρίς να υπολογίζονται διαγωνισμοί με ένα υποψήφιο ανάδοχο, όπως ο τελευταίος με την πώληση της ΛΑΡΚΟ μόλις για εννέα εκατομμύρια ευρώ!
Τίποτα δεν τους σταματά. Επιταχύνουν το πλιάτσικο πριν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, καθώς όλες οι άλλες εξουσίες είναι πλέον ελεγχόμενες. Παράλληλα εργάζονται πυρετωδώς για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση συνεργασίας άλλων κομμάτων με τον “ανεπιθύμητο” ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπόσχεται ο υπουργός εσωτερικών Βορίδης.