Διπλό χαστούκι στην Apple από την Κομισιόν
17/06/2020Δύο νέες έρευνες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αμερικανική Apple, για να αξιολογήσει κατά πόσο παραβιάζονται το ρυθμιστικό πλαίσιο του ανταγωνισμού. Η μία αφορά το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών για τις συσκευές του αμερικανικού κολοσσού, το App Store, και η άλλη την πλατφόρμα πληρωμών Apple Pay. Η κίνηση των Βρυξελλών έρχεται να προσθέσει ακόμα μια σελίδα στον όχι και τόσο ακήρυχτο, πια, πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια, έναντι των φορολογικά ευνοούμενων πολυεθνικών.
Στην πρώτη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα εξετάσει δύο βασικούς περιορισμούς που θέτει η Apple στις εταιρείες και τους προγραμματιστές που σχεδιάζουν εφαρμογές για τις συσκευές της:
- Την υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας αγορών εντός εφαρμογής της Apple (in-app purchase system), όταν ο χρήστης θέλει να αγοράσει ψηφιακό περιεχόμενο. Για να ενταχθεί στο IAP ένας προγραμματιστής εφαρμογής και να πουλήσει το περιεχόμενό του, η Apple χρεώνει 30% προμήθεια στις σχετικές συνδρομές.
- Τον περιορισμό που θέτει στους προγραμματιστές να ενημερώσουν τους χρήστες iPhone και iPad για εναλλακτικούς –και συνήθως φθηνότερους– τρόπους αγοράς περιεχομένου για τις εφαρμογές τους.
Πρόκειται για περιορισμούς που ισχύουν για όλες τις εφαρμογές οι οποίες είναι εν δυνάμει ανταγωνιστικές αυτών που η ίδια η Apple διαθέτει, όπως το Apple Music και το Apple Books. Οι σχετικές καταγγελίες προήλθαν από το γνωστό Spotify και έναν ακόμα δημιουργό εφαρμογής ηλεκτρονικών και ακουστικών βιβλίων, το 2019 και τον περασμένο Μάρτιο αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε η ίδια η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού στην ΕΕ, «φαίνεται πως η Apple ανέλαβε ρόλο “ελεγκτή” σε ό,τι αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου […]. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές όπου ανταγωνίζεται με άλλους προγραμματιστές».
Στη δεύτερη ανακοίνωσή της, η Κομισιόν, εξηγεί ότι θα εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες διεξάγονται οι πληρωμές μέσω του Apple Pay για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από εφαρμογές τρίτων (πχ. Εμπορικών καταστημάτων), σε συσκευές με λειτουργικό iOS/iPADOS. Επίσης, το Apple Pay είναι η μόνη πλατφόρμα πληρωμής που επιτρέπει χρήση της τεχνολογίας πληρωμής NFC (Near Field Communication), δηλαδή της λειτουργίας που επιτρέπει σε κάποιον να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να πληρώσει εύκολα σε κάποιο κατάστημα.
«Η ανάπτυξη [αυτής της τεχνολογίας] επιταχύνθηκε με την κρίση του κορωνοϊού, καθώς αυξήθηκαν οι online πληρωμές και οι ανέπαφες πληρωμές στα καταστήματα. […] Είναι σημαντικό η Apple να μην εμποδίζει τους καταναλωτές από το να επωφελούνται των νέων τεχνολογιών πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων και καλύτερων επιλογών, ποιότητας, καινοτομίας και ανταγωνιστικών τιμών», δήλωσε σχετικά η Βεστάγκερ.
Apple: «Θέλουν τσάμπα υπηρεσίες»
Αν και, όπως έχει φανεί και κατά το παρελθόν, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από την Κομισιόν αργούν να καρποφορήσουν, “ενοχλούν” σημαντικά την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αφενός άμεσα, αφού αν επιβληθεί πρόστιμο αυτό μπορεί να φτάσει ως και το 10% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας, αφετέρου έμμεσα, καθώς αν η Apple υποχρεωθεί σε αλλαγές στις πρακτικές της θα διευκολυνθούν οι ανταγωνιστές της.
Το Spotify, για παράδειγμα, που ήταν μια από τις εταιρείες που κατήγγειλαν την Apple, είναι εταιρεία με έδρα τη Σουηδία. «Η αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της Apple έχει την πρόθεση να θέσει εμπόδια στους ανταγωνιστές, έχει διαμορφώσει ένα άνισο πεδίο δράσης και έχει στερήσει από τους καταναλωτές τις δυνατότητες επιλογής για πάρα πολύ καιρό», ανέφερε η δήλωση των Σουηδών.
Επίσης, ο έτερος “καταγγέλλων” δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την αγορά, να είναι η πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανάγνωσης Kobo, η οποία λειτουργεί στον Καναδά και είναι θυγατρική της ιαπωνικής Rakuten. Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προωθεί αβάσιμες καταγγελίες από μια χούφτα εταιρειών που απλά θέλουν τσάμπα υπηρεσίες και δεν θέλουν να “παίζουν” με τους ίδιους κανόνες όπως οι υπόλοιποι».
Να θυμίσουμε ότι το 2016 η Βεστάγκερ είχε “στριμώξει” την Ιρλανδία για την ανάκτηση 13 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους από την Apple, η οποία ευνοήθηκε από το φορολογικό καθεστώς του Δουβλίνου. Επίσης, η Κομισιόν έχει επιβάλει πρόστιμα 8 δισ. ευρώ για θέματα ανταγωνισμού στη Google και έχει θέσει υπό έρευνα και την Amazon, προκαλώντας την οργή της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ…