ΘΕΜΑ

Εφιαλτική άνοδος των τιμών – Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Εφιαλτική άνοδος των τιμών – Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Πληθωρισμό της τάξης του 10,2% για τον Απρίλιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με πιο εφιαλτικές όμως τις αυξήσεις τιμές για ενοικίαση, όπου κάτω από 300 ευρώ ενοικιάζονται πλέον για κατοικία μόνον υπόγεια που άλλοτε δεν νοικιάζονταν ούτε για αποθήκες, αλλά και τις τιμές στα τρόφιμα, με το ψωμί να έχει πάρει ήδη 20 λεπτά πάνω για την φραντζόλα των 350 γραμμαρίων και να προσεγγίζει πλέον το 1 ευρώ, δηλαδή τα 65-70 ευρώ το μήνα για μια οικογένεια. Η αύξηση στον πληθωρισμό οφείλεται βέβαια και στα καύσιμα.

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφθασε αίφνης το 10,2% ενώ τον Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρισκόταν στο 8,9%. Το φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο ακρίβυνε κατά 122%, ο ηλεκτρισμός κατά 88% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 55%. Στα καύσιμα οι ανατιμήσεις έφθασαν το 29% και στις αεροπορικές μεταφορές το 15,8% ενώ ακρίβυναν υπολογίσιμα και τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα έλαια ακρίβυναν κατά 22% και τα λαχανικά κατά 13% –αν και στην πράξη το μαρούλι από 0,60 λεπτά έχει φτάσει τα 0.90 και κατά συνέπεια η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από 13%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα γαλακτοκομικά πήραν επάνω 11,7%. Η ίδια εκτιμά στο 10% την αύξηση στην τιμή του ψωμιού, παρότι αγοράζοντας ψωμί όλοι διαπιστώνουμε ότι οι φούρνοι που το πουλούσαν 0,70 ευρώ, το ανέβασαν στα 0,80 και οι περισσότεροι σχεδόν αμέσως στα 0,90 –όλα αυτά μέσα στον Απρίλη.

Εφιαλτική άνοδος

Η τεράστια αύξηση του γενικού δείκτη στο 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου του 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων, της στέγασης και των καυσίμων. Πιο αναλυτικά, προήλθε από το 10,9% στην διατροφή, από το 35,2% στην στέγαση (τιμές ενοικίων, αλλά και η αύξηση στο κόστος θέρμανσης της κατοικίας ή της επιχείρησης) και από το 15,4% σε μεταφορές (πάλι λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά και των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα, καθώς και εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των ανταλλακτικών, των αξεσουάρ, των λιπαντικών και των επισκευών των μέσων μεταφοράς).

Στην ένδυση και υπόδηση η αύξηση ήταν της τάξης του 1,6% κατά την ΕΛΣΤΑΤ, παρότι πολλοί μαγαζάτορες αύξησαν τις τιμές ρούχων και παπουτσιών πολύ περισσότερο, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις της ΔΕΗ και των παρόχων. Στα λεγόμενα διαρκή αγαθά και στις υπηρεσίες, η αύξηση ήταν στα 4,2% (έπιπλα, υφάσματα, υαλικά, κουζινικά και οικιακές υπηρεσίες).

Στην αναψυχή και στις πολιτισμικές δραστηριότητες οι τιμές αυξήθηκαν κατά την ΕΛΣΤΑΤ κατά 1,2% , ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης η αύξηση ήταν κατά 0,9%, κυρίως λόγω της αύξησης στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφετέριες οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8%. Ο μόνος δείκτης που μειώθηκε κατά την ΕΛΣΤΑΤ αφορά στις επικοινωνίες, επειδή μειώθηκαν λίγο οι τιμές σε τηλεφωνικό εξοπλισμό, αν και δεν μειώθηκαν διόλου οι τιμές σε τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι