Εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο το μορατόριουμ Ουάσινγκτον-Πεκίνου

Προπαγάνδα, ΜΜΕ και κατασκοπεία οξύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, Γιώργος Πρωτόπαπας

Τρίμηνη εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, αποφάσισαν οι πρόεδροι Τραμπ και Σι, στο δείπνο που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπουένος Άιρες. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή νέων δασμών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις τους, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες.

Την ανακοίνωση έκανε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως έχει προαναγγείλει.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα εισάγει μία σημαντική ποσότητα αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως από τους τομείς της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Κίνα εξέφρασε και την προθυμία της, να «εγκρίνει την απορριφθείσα συμφωνία Qualcomm Inc NXP», εάν ξαναπαρουσιαστεί η δυνατότητα να συζητηθεί εκ νέου.

Ρήτρα η αύξηση των δασμών

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πάντως, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα που οι ΗΠΑ θεωρούν αγκάθια για το διμερές εμπόριο, όπως η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η άρση των μη δασμολογικών φραγμών, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η «κλοπή» μέσω Διαδικτύου, καθώς και η διάθεση αγροτικών προϊόντων, μετά από 90 ημέρες, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου για την αναστολή της αύξησης των δασμών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Σοουέν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα.

Το δείπνο του Τραμπ με το Σι, στο οποίο ήταν στραμμένα τα βλέμματα των αγορών και μονοπωλούσε την Σύνοδο της G20, μετά την ακύρωση της συνάντησης  του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Αμέσως μετά, ο Τραμπ πέταξε για την Ουάσινγκτον, χωρίς να κάνει δηλώσεις, λόγω σεβασμού προς την οικογένεια του εκλιπόντα προέδρου Τζορτζ Μπους, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Συμφωνία για τον ΠΟΕ

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συναντήθηκαν αμέσως μετά την συμφωνία της Ομάδας των 20 για την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Μια εξέλιξη που θεωρείται νίκη του Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ο μεγαλύτερος επικριτής του ΠΟΕ.

Οι αντιπροσωπείες των χωρών μελών της G20, των κρατών δηλαδή στα οποία αναλογεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και του διεθνούς εμπορίου, προετοίμαζαν όλη την εβδομάδα το κείμενο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατυπώσεις για το εμπόριο. Είχε προηγηθεί άλλωστε το ναυάγιο στην πρόσφατη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), όπου η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας δεν επέτρεψε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Στο ανακοινωθέν του Μπουένος Άιρες η G20 επικαλείται μεν «εμπορικά προβλήματα», δεν καταδικάζει όμως τον προστατευτισμό, για να αποφύγει μια ενδεχόμενη αντίδραση του Τραμπ. Τα κράτη μέλη  σημειώνουν στο κείμενο τα υπάρχοντα εμπορικά προβλήματα, κρατούν ωστόσο αποστάσεις από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού. Σημειώνουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και τάσσονται υπέρ της «αναγκαίας μεταρρύθμισης του ΠΟΕ».

Αμερικανικός αστερίσκος για το κλίμα

Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου της G20, σημειώνει επίσης, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, την υποστήριξη της Ομάδας στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εδώ έχουμε μία νίκη των Ευρωπαίων, οι οποίοι θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα έχουν την υπογραφή του Τραμπ, επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο να μην υπάρξουν άλλες διαρροές. Και το κατάφεραν τελικά, αφού οι 19 από τους 20 εξέφρασαν την στήριξή τους στην Συμφωνία του Παρισιού.

Οι ΗΠΑ πάντως υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο του κειμένου ότι το έχουν απορρίψει. Παραλλήλως όμως δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx