Έξοδο στο μέλλον ο Τσίπρας, καμπανάκι για τα πλεονάσματα ο Στουρνάρας
03/07/2018Στα οφέλη από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα «να κοιτάξουμε στο μέλλον» και στην επόμενη ημέρα που είναι «ελπιδοφόρα». Λίγες ώρες νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παραδίδοντας την ενδιάμεση έκθεσή του για το 2018, χτυπούσε «καμπανάκι» για τα υψηλά πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πάντως, η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «την ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν ήταν πάντα δίκαιες» και δίνει στην κυβέρνηση δυνατότητες άσκησης κοινωνικής και παρεμβατικής πολιτικής, καθώς δημιουργείται πλέον ζωτικός δημοσιονομικός χώρος.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε και τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη ημέρα, οι οποίες είναι: η επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αύξηση κατώτατου μισθού, η στήριξη κοινωνικού κράτους, η επανάληψη χορήγησης μερίσματος με κοινωνικά κριτήρια, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, το φιλικότερο επενδυτικό κλίμα, η στήριξη της νησιωτικότητας και οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αναφερόμενος στις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», αλλά «και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους», προέτρεψε ωστόσο στο εξής το βλέμμα να είναι στραμμένο στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση, καθώς «με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και την περίοδο χάριτος γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ». Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,8 δισ. Ευρώ, αλλά και στο «χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ» που έχει εξασφαλίσει η χώρα για την περίοδο μετά τα προγράμματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την άποψη της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας είναι εντός του πλαισίου που εφαρμόζεται για όλα τα κράτη μέλη που βγαίνουν από προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μία «συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνδυάζει «από την μία, την στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».
Καμπανάκια από Στουρνάρα
Την ίδια ώρα ο Γιάννης Στουρνάρας παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2018 χτύπησε «καμπανάκι» για τα προβλεπόμενα υψηλά πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν είχε τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», εξαιρώντας, αλλά και πάλι όχι με σιγουριά, τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Παραλλήλως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για σημαντικές επισφάλειες στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και για κίνδυνο κόπωσης που είναι πιθανό να εκδηλωθεί μετά το 2022. Εκτιμά ωστόσο ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα στο άμεσο μέλλον, υπό προϋποθέσεις και ζητά από τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Κρίνει ωστόσο ότι η συμφωνία του Eurogroup συμβάλει θετικά στην οικονομία σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον «εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σταθερότητα, με το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που έχει συμφωνηθεί», αλλά και με τους «όρους αιρεσιμότητας» και δεύτερον με την πρόβλεψη να μετατεθούν κατά δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια του ενός τρίτου του δημοσίου χρέους «εξασφαλίζει βιωσιμότητα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Εξηγώντας αυτό το «μακροπρόθεσμα» η έκθεση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της «την δέσμευση του πολιτικού συστήματος της χώρας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και την δέσμευση των εταίρων ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα το 2032 για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο».
Η έκθεση κρίνει αναγκαία την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους, αναφέρει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συμβάλλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση και εκτιμά ότι «απαιτείται η υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη».
Ο κ. Στουρνάρας άφησε τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.
Πέφτει κι άλλο η ανεργία
Πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καθώς από 20,6% που ήταν τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 20,1% τον Μάρτιο.
Για τον Μάιο του 2018 δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, στην ευρωζώνη ωστόσο την ίδια περίοδο η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 8,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Την ίδια ώρα στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 7%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.
Στο θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές ανακαλύπτουν και πάλι την Ελλάδα, καθώς η χώρα «έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη». Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι «ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011».
Ο ΙΟΒΕ πάντως καταγράφει μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, ο οποίος κινείται στις 102,5 μονάδες (από 104,2), διακόπτοντας την ανοδική πορεία που σημείωσε κατά το προηγούμενο δίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, καθώς και στην νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Εντωμεταξύ αρχίζει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, την οποία προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την συμφωνία στο Eurogroup. Θα προηγηθεί ενημέρωση της Ολομέλειας από τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί.