Η Ελλάδα δεν κόπτεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
06/06/2018Σίγουρη ότι αυτόν τον μήνα θα χαλαρώσουν οι κανονισμοί που ισχύουν για την αποπληρωμή του χρέους εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Παραλλήλως η Ελλάδα δεν δείχνει να ανησυχεί για την συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC στην ιστοσελίδα του και όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα ευρωπαίου αξιωματούχοι και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης .
«Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου», όπως δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης και όπως έχει ανακοινώσει ήδη το Eurogroup του Απριλίου, στην απόφαση του οποίου υπογραμμιζόταν ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθούν μέχρι την 21η Ιουνίου. Παρόλα αυτά, αν και βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο Eurogroup, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη την μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αυτό που δείχνει να ξεκαθαρίζει ωστόσο είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που πιθανότατα δεν θα είναι άλλος από αυτόν του τεχνικού συμβούλου. Στο θέμα αναφέρεται και το CNBC, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλου για πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου. Σημειώνει επίσης ότι, έτσι κι αλλιώς, απαιτείται πολύς χρόνος για να εγκριθεί οικονομική εκταμίευση και να δοθεί στην Ελλάδα το ποσό που αναλογεί στο ΔΝΤ, αφού έτσι κι αλλιως το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο.
Η εμμονή για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δείχνει όμως να κάμπτεται και στο Βερολίνο, καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times το κόμμα της Άγκελας Μέρκελ δεν εμμένει πλέον στην θέση ότι το Ταμείο πρέπει να μετέχει απαραιτήτως στην ελληνική υπόθεση. «Η σημασία της εμπλοκής του ΔΝΤ δεν αφορά την προτεινόμενη χρηματοδοτική του δέσμευση, η οποία ήταν περιορισμένη, αλλά την αξιοπιστία που θα προσέφερε στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα και την επιστροφή της στις αγορές», σχολίασε μέσω email, η περιφερειακή διευθύντρια του Economist Intelligence Unit, Τζόαν Χέι.
Η ίδια προσθέτει ότι «το ΔΝΤ υποστηρίζει πως οι επενδυτές δεν θα καθησυχαστούν από την ορθή πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας ούτε από το γεγονός ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση. Μολονότι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα, το ΔΝΤ επιθυμεί πιο δραστική επιμήκυνση λήξεων των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου χάριτος».
Η Ελλάδα πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τη διάθεση κεφαλαίων από το ΔΝΤ, αφού όπως επισημαίνει και το CNBC, το κόστος δανεισμού από το Ταμείο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό τη Ευρωζώνης. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδόνια, όπου τόνισε πως η αξιοπιστία της λύσης για την απομείωση του χρέους «δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος». Αντιθέτως, όπως είπε, η λύση θα κριθεί από την ουσία της και από «την δυναμική που θα αναπτυχθεί στις ίδιες τις αγορές».
Στην τελική ευθεία
Την ίδια ώρα οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Έτσι, μετά τις ατελέσφορες συζητήσεις με το Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα επόμενα βήματα σχετικά με την Ελλάδα, θα συνεχιστούν την Πέμπτη στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επαφές των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές στο θέμα του χρέους. Πηγές της εφημερίδας, αναφέρουν ωστόσο ότι έχει μειωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις θα εντείνονται. Σημαντικός σταθμός θεωρείται η Σύνοδος κορυφής του G7, που αρχίζει στις 8 Ιουνίου, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα.
Σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αν και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς , δήλωσε ότι «έχουμε την ευκαιρία για μία καλή απόφαση» και σημείωσε ότι περιμένει «τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται».
Έρχεται το πολυνομοσχέδιο
Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις που περιμένει ο Σολτς από την Ελλάδα δεν είναι άλλες από το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε κατατίθεται στην Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θέματα φορολογίας, τα ενεργειακά, το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και θέματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά.
Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Πριν από αυτό όμως θα προηγηθεί άλλο ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.
Νωρίτερα, σχολιάζοντας την αδυναμία του Washington Group να φθάσει σε συμφωνία, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβαμπέργκερ, δήλωσε ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η ίδια επισήμανε παραλλήλως ότι δεν υπάρχει νέα θέση του Βερολίνου σχετικά με το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την Δευτέρα ότι μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, πηγαίνοντας ολοταχώς με ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Επισήμανε παραλλήλως ότι μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Εργαζόμαστε και επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που θα δώσει όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup που πάρθηκαν εδώ και έναν χρόνο, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της απομείωσης του χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αναζητείται μία λύση «ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές», αλλά και «να δώσει τον χρόνο στην ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευθεί». Ξεκαθάρισε τέλος, για άλλη μία φορά ότι η έξοδος θα είναι καθαρή, «χωρίς δεκανίκια» και «χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης».