Ελλάς: γεωοικονομική υποβάθμιση γεωπολιτική αναβάθμιση

Ελλάς: γεωοικονομική υποβάθμιση γεωπολιτική αναβάθμιση, Κωνσταντίνος Κόλμερ

H τρέχουσα Γεωοικονομία(*) της Ελλάδος δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η αναβαθμισμένη Γεωπολιτική της. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Η ατελής «αποφοίτησις της Ελλάδος» από τα μνημόνια και η «κυλιομένη χρεοκοπία» υποβαθμίζουν την οικονομική αξιοπιστία της Ελλάδος.
  • Η εποπτεία του Γιούρογκρουπ διαρκεί έως το έτος 2060 ενώ οι δανειακές ανάγκες του καθίστανται ανυπέρβλητες χωρίς πιστωτική διευκόλυνσι.
  • Τα «κάπιταλ κοντρόλς» και η έλλειψι χρηματορευστότητος εμποδίζουν την μείωση της ανεργίας.
  • Η δοκιμή αντοχής των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών φανερώνει κεφαλαιακή αδυναμία.
  • Ακόμη και η πρόσφατη κρίσις στο χρηματιστήριο Αθηνών προκαλεί την δυσπιστία των διεθνών επενδυτών.

Επιπλέον η φθίνουσα δημογραφία της Ελλάδος και οι αυξανόμενες ροές λαθρομεταναστών συντίθενται και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για την χώρα μας. Ο νόμος Hauser(*) και το πρόβλημα της φορολογίας δεν επιτρέπουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά μόνον η μείωσι των δημοσίων δαπανών που λειτουργεί όμως αντιαναπτυξιακά. Η αύξησι των δημοσίων εσόδων εξαρτάται διαχρονικώς από την άνοδο του εθνικού εισοδήματος παρά από την κλίμακα του φόρου του.

Η γεωπολιτική πρόκληση

Στο κρίσιμο ερώτημα : «Εάν μας επιτεθεί η Τουρκία, τις προσεχείς εβδομάδες εις ποίον τηλεφωνούμε;» Όχι βεβαίως στις Βρυξέλλες. Η πολιτική Γεωγραφία μετατοπίζει την σπουδαιότητα της ΕΕ και αποκλίνει με την εύρωστη οικονομία της. Κατά τον Simon Nixon της WSJ (16.4.18) «όλα δείχνουν ότι ενδέχεται η ΕΕ να διαλυθή εντός συντόμου χρόνου».

Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι Ελλάς ανακτά την προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεωπολιτική της σπουδαιότητα.

  • Με τον κόλπο της Σούδας να χρησιμεύει ολοένα και περισσότερον στην Αμερική στρατηγικώς.
  • Οι ενεργειακές εξαγωγές της Βορείου Αμερικής σε υγροποιημένο φυσικό αέριο προς την Βαλκανική ενδοχώρα θα γίνονται από την Καβάλα, για να σταματήσει το μονοπώλιο της Γκάζπρομ.
  • Το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Μακρόν αποτελεί εγγύησι διατηρήσεως του Status Quo στο Αιγαίον, με εμπλουτισμό του ελληνικού ναυτικού από σύγχρονα πολεμικά πλοία την ίδια ώρα που η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με 6 σύγχρονα υποβρύχια.
  • Ακόμη και το ΔΝΤ ζητεί δραστική μείωσι του ελληνικού χρέους και πρωτογενούς πλεονάσματος από την Γερμανία με την απειλή αποχωρήσεως του εκ του «διασωστικού προγράμματος».
  • Η βαθμιαία απομάκρυνσι της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, με την προμήθεια των ρωσικών S-400, αφήνει ένα κενό στην Συμμαχία που καλείται να καλύψει η Ελλάδα.
  • Τέλος, η γεωπολιτική αξία της Κύπρου, εν σχέσει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναβαθμίζεται αν κρίνωμε από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για κοινό αγωγό φυσικού αερίου προς την Δυτική Ευρώπη.

Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι μοναδικά στην περιοχή: Οι υποθαλάσσιοι υδρογονάνθρακες. Οι εκτεταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η διάνοιξη της διώρυγος Δουνάβεως – Μοράβα – Αξιού με κατάληξη στην Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος εμπορικός στόλος του κόσμου. Η επάρκεια νερού, τα αβύθιστα υδατοδρόμια αεροσκαφών και η θαλάσσια τουριστική πρωτοπορία.

Η εκταμίευσι των γερμανικής εμπνεύσεως μνημονίων παύει να αποτελεί μοχλό πίεσης, αλλά για να γίνη η άμυνα της Ελλάδος αυτόνομος, χρειάζεται την ανάκτησι της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας και τον εθνικό έλεγχο των συνόρων. Πρωτίστως επιβάλλεται ο γεωπολιτικός αναπροσανατολισμός της χώρας προς τις Θαλάσσιες Δυνάμεις και όχι στις κεντρικές (Γερμανία, Ρωσσία, Κίνα). «Η Ελλάς είναι στο αίμα μου» ως είπεν ο Κάρολος της Αγγλίας, αλλά «Ελλάδα δεν νοείται άνευ των Ελλήνων». Την διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να λησμονούμε.


(*) Η γεωοικονομία είναι το αντίστοιχο της γεωπολιτικής στην διεθνή οικονομία (Copyright C.Collmer 2018). Η γεωπολιτική είναι επιστήμη, ενώ η γεωοικονομική εκφράζει την βούληση ενός έθνους να διαπραγματευθεί την θέση του στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι