ΑΝΑΛΥΣΗ

Ελληνική οικονομία: Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα…

οικονομικές εξελίξεις, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Παρά την εντατική προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως να πείσει ότι η οικονομία όχι μόνον ανακάμπτει, αλλά και αναπτύσσεται, η ανάλυση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων μάλλον για δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις μας προϊδεάζει. Ας δούμε τα στοιχεία αυτά: Με ιστορικό ρεκόρ στα 39,89 δισεκατομμύρια ευρώ –με την αύξηση 29,5%– ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές.

Ταυτοχρόνως, όμως, η συνολική αξία των εισαγωγών το 2021 ανήλθε στο ποσό των 64,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αύξηση 31,1% σε σχέση με το 2020. Συνεπώς, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2021 ανήλθε σε 24,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 33,8% σε σχέση με το 2020. Το σημαντικό, όμως είναι ότι η αύξηση του ελλείμματος μόνον κατά τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 79%, δηλαδή περίπου τρεις φορές πάνω από την ετήσια αύξηση.

Βεβαίως, η διαφορά αυτή απεικονίζει τόσο την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών που σχετίζονται με την ενέργεια όσο και τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, αλλά δείχνει πως η τάση είναι αυξητική και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αυξητικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και το 2022.

Μάλιστα, στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών εξακολουθούν να καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο δείκτης έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες, κατά 32% μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021, ενώ αυξήσεις παρουσιάζουν όλοι οι επιμέρους δείκτες.

Δυσμενή τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 13,8% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Όμως, κι εδώ παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο: Η αύξηση τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 ήταν 29,4% ενώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 ο Δεκέμβριος παρουσίασε αύξηση 5,7%. Το ποσοστό αυτό μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ήταν μόνον 1,8%.

Στο 10,1% διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας από 12,2% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Ταυτοχρόνως, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέως αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι αυξήσεως 1,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδοτήσεως της οικονομίας ήταν αρνητική κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,633 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση κατά 26,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 47,3% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020. Όμως, μόνον τον Οκτώβριο η αύξηση στον όγκο ανήλθε σε 61,2%, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη αυξητική τάση!

Μείωση του παραγωγικού τομέα

Τα ανωτέρω στοιχεία, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους (λόγω του κόστους των επιδοτήσεων για την εξισορρόπηση των δυσμενών συνεπειών λόγω της παρατεταμένης καραντίνας) δείχνουν ότι τα μεγάλα και σημαντικά μεγέθη της οικονομίας μας κινούνται δυσμενώς. Επίσης, ο αρνητικός ρυθμός χρηματοδοτήσεως της οικονομίας, παρά την αύξηση των καταθέσεων δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάκαμψη, πολλώ δε μάλλον την ανάπτυξη.

Η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου υποκρύπτει την χαμηλή προστιθεμένη αξία της παραγωγής μας, συμπεριλαμβανομένου, όμως –και αυτό έχει μεγάλη σημασία– του τουρισμού, στον οποίο οφείλεται σημαντικό μέρος της καταναλώσεως. Η ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητος επιβεβαιώνει ότι το στρεβλό οικονομικό μας μοντέλο όχι μόνον δεν μεταβάλλεται, αλλά επιδεινώνεται!

Επιχειρηματίες και νοικοκυριά στρέφονται στην οικοδομή προσδοκώντας, κυρίως, έσοδα από τον τουρισμό. Όμως, η πολύ χαμηλή, ίσως και αρνητική, προστιθεμένη αξία του τουριστικού προϊόντος σημαίνει ότι η αύξησή του αυξάνει ακόμη περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα. Δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ούτε καν από τα πρόσφατα. Μετά από πολλά χρόνια, τον τελευταίο μήνα είδα πάλι –σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις– το φαινόμενο επιχειρηματιών που αναζητούν κεφάλαια για να υλοποιήσουν επενδύσεις ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο.

Αρνητικά συμπεράσματα

Όμως, πώς κατάφεραν να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον αναπτυξιακό νόμο χωρίς να αποδείξουν ότι έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια; Η απάντηση είναι απλή: Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν –προφορικές– οδηγίες να μην κάνουν πραγματικούς ελέγχους της κεφαλαιακής επάρκειας των υποψηφίων επενδυτών, την οποία βουλευτές και κομματικοί παράγοντες “πουλάνε” ως εξυπηρέτηση στους ψηφοφόρους τους.

Σημασία έχει να εμφανίζεται υψηλός ρυθμός αυξήσεως εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων ώστε να επιβεβαιώνεται το κυβερνητικό αφήγημα. Αν οι επενδύσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είναι αδιάφορο, το αποτέλεσμα θα εμφανισθεί στην θητεία της επόμενης κυβερνήσεως. Ουδόλως τυχαίως, οι δύο από τις τρεις αυτές περιπτώσεις αφορούν τουριστικές επενδύσεις ενώ η τρίτη αφορά παραγωγή υλικών οικοδομής!

Η τεράστια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητος σε συνδυασμό με την αρνητική χρηματοδότηση της οικονομίας μας οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι μειώνεται ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση της αληθινής παραγωγής, δηλαδή της αγροτικής παραγωγής και της μεταποιήσεως. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνουν κα τα στοιχεία από το σαββατιάτικο άρθρο του κ. Κώστα Μελά, εδώ στο SLpress.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται πλήρως και όσα είχα σημειώσει σε αντίστοιχο άρθρο μου, του περασμένου Αυγούστου 2021. Το μόνον που μπορώ να προσθέσω είναι ότι λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να γίνομαι άγγελος κακών ειδήσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι