ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο μνημόνιο για αγωγό πετρελαίου Αλεξ/πολης-Μπουργκάς

Ελληνο-βουλγαρικό μνημόνιο για αγωγό πετρελαίου Αλεξ/πολης-Μπουργκάς,

Δεκαέξι χρόνια μετά την συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που δεν υλοποιήθηκε, σήμερα συνήφθη στην Αθήνα ελληνοβουλγαρικό μνημόνιο για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς. Οι υπουργοί Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Ρόσεν Χριστόφ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αγωγός, εφόσον υλοποιηθεί, προβλέπεται ότι θα μπορεί να μεταφέρει έως 10 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 2 Απριλίου. Είναι η 5η εκλογική αναμέτρηση από το 2021. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δεν κατόρθωσε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Σόφια έχει πάρει εξαίρεση από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του 2024. Το διυλιστήριο Lukoil στο Μπουργκάς, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, λειτουργεί αποκλειστικά με ρωσικό πετρέλαιο βάσει της διακρατικής συμφωνίας Βουλγαρίας-Ρωσίας. Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα πετρελαίου του διυλιστηρίου σε άλλες χώρες και το 2025 θα πρέπει να διακόψει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακόμη ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας, του οποίου «η σημασία του υπερβαίνει τα διμερή σύνορα» και αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Σε αυτή την πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Ελλάδα και Βουλγαρία το προωθούν εδώ και 3 χρόνια. Στο εξής ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Βουλγαρία και βουλγάρικες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Είναι μια διμερής συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές μετατρέποντας τις δυο χώρες σε σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι «η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δυο χώρες. Η υπογραφή των μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από Ελλάδα και Βουλγαρία προς την ίδια κατεύθυνση».

Νέοι αγωγοί φυσικού αερίου

Παράλληλα η Βουλγαρία αναζητεί λύσεις και για την προμήθεια φυσικού αερίου και στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Ενέργειας της χώρας υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για την προμήθεια έως 1,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, μέσω νέου αγωγού. Η νέα συμφωνία καλύπτει περίοδο 13 ετών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

Πέρυσι με την συμφωνία που σύναψε η Βουλγαρία με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο, κάλυψε περίπου το 70% των αναγκών της μέσω ΔΕΣΦΑ με LNG από τη Ρεβυθούσα. Τον περασμένο Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ είχαν υπογράψει συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Στάρα Ζαγόρα, που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx