Ενεργειακός φόρος αλληλεγγύης η “νέα ιδέα” της ντερ Λάιεν
13/09/2022“Νέες ιδέες” για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Φον ντερ Λάιεν, καθώς οι προηγούμενες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 5% υποχρεωτικά, δεν βρήκαν ανταπόκριση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Στη “νέα” δέσμη ιδεών που επεξεργάζεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέπονται φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, που θα αντιστοιχούν με το 1/3 των υπερκερδών τους δηλαδή 33% των επιπλέον κερδών που έχουν με την κρίση. Προβλέπεται επίσης ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικού στα 180-200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα (ΑΠΕ, πυρηνικά) σύμφωνα με το Bloomberg. Και αυτή η νέα δέσμη ιδεών, όμως, είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες των πολιτών των χωρών της ΕΕ, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει μόνον μία πτυχή της κρίσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αύριο, Τετάρτη, στην ομιλία που θα κάνει για τα πεπραγμένα της Επιτροπής. Το προσχέδιο που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg δείχνει τις αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη που έχει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο επειδή φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου, βυθίζοντας τις χώρες τους σε ύφεση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Σύγχυση και διαφωνίες
Περισσότερες από 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας θα ήθελαν ανώτατο όριο τιμών σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, θεωρώντας αποτελεσματικότερο το γενικό πλαφόν για τον περιορισμό των τιμών. Η Ολλανδία και η Δανία είναι επιφυλακτικές για οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών, ενώ η Γερμανία φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν διχαστικό.
Με τα κράτη μέλη διχασμένα, η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη νομικών προτάσεων της ΕΕ, ψάχνει να βρει τα κατάλληλα μέτρα που θα πείσουν όλες τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ως ένα βαθμό τον γενικό περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η πυρηνική ενέργεια. Το ερώτημα είναι αν θα υποστηρίξουν το φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο φόρος θα ονομαστεί όπως λέει το Bloomberg «εισφορά αλληλεγγύης». Ως φόρος θα πρέπει να πηγαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ως γενική εισφορά θα μπορούσε να πηγαίνει στα ευρωπαϊκά ταμεία, κάτι που δεν θα δεχθούν οι βόρειες χώρες της ΕΕ.
⏳ This Wednesday→ #SOTEU 2022
The State of the Union speech will be a moment to reflect on the most pressing challenges and to create ideas for shaping our collective future.
President @vonderleyen will deliver her third SOTEU address on 14 September.https://t.co/DT0p3G0Qfm
— European Commission (@EU_Commission) September 12, 2022