Επανακάμπτει ο γαμπρός Αλμπαϊράκ, πέφτει η τουρκική λίρα…

Επανακάμπτει ο γαμπρός Αλμπαϊράκ, πέφτει η τουρκική λίρα... Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τελικά το “αίμα νερό δεν γίνεται”, ακόμα κι αν πρόκειται για εξ αγχιστείας συγγένεια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται να επαναφέρει στην πολιτική σκηνή τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από υπουργός Οικονομικών πριν από μήνες και είχε εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο. Φαίνεται, όμως, ότι η αγαπημένη κόρη του νεοσουλτάνου και σύζυγος του Αλμπαϊράκ έβαλε το χέρι της για να επιτύχει το come back.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλμπαϊράκ είχε υποστεί σφοδρές επικρίσεις για αποτυχημένη διαχείριση της οικονομίας και μάλλον αποκλείεται να επιστρέψει στο προηγούμενο χαρτοφυλάκιό του. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως σε τουρκικά ΜΜΕ ενδέχεται να επιστρέψει ως υπουργός Εξωτερικών, ή σε άλλο πρώτης γραμμής υπουργείο.

Τον Νοέμβριο ο Αλμπαϊράκ είχε παραιτηθεί, χρησιμοποιώντας ένα μάλλον ασυνήθιστο μέσο για να ανακοινώσει την απόφασή του, ή τον εξαναγκασμό του: το ανακοίνωσε μέσω Instagram. Αυτό πιθανότατα επειδή δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, αφού την ημέρα της παραίτησής του πρώτα ο προσωπικός του λογαριασμός στο Twitter και μετά ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου του είχε καταργηθεί.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Ερντογάν, δεν είχαν αναφέρει την ανάρτηση του Αλμπαϊράκ στο Instagram. Ωστόσο, η απόφαση είχε προκαλέσει αναστάτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ερντογάν είχε τελικά δηλώσει ότι ο γαμπρός του «απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας». Ωστόσο, ο τόνος της δήλωσης του Αλμπαϊράκ ήταν σκληρός και γεμάτος παράπονα.

Μετά ο Αλμπαϊράκ “εξαφανίστηκε”, αφήνοντας πεδίο για εικασίες ότι κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε μια πολυτελή βίλα της οικογένειας Ερντογάν, ή ότι είχε ξυλοκοπηθεί σοβαρά από τον ανηψιό και επικεφαλής σωματοφύλακα του Ερντογάν, τον Αλί Ερντογάν και την ομάδα του. Αυτό που είχε τροφοδοτήσει αυτές τις φήμες ήταν η απότομη εξαφάνιση του Αλμπαϊράκ, η οποία ήταν σε άμεση αντίθεση με την φανταχτερή προσωπικότητά του και την επιθυμία του να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Ο Ερντογάν επαναφέρει τον Αλμπαϊράκ

Μετά από τρεις μήνες, ο Ερντογάν είχε σχολιάσει θετικά τη θητεία του Αλμπαϊράκ, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν επιτυχημένος ως υπουργός και ότι τα επιτεύγματά του επισκιάστηκαν από το ότι είναι γαμπρός του. Απαντώντας στη δήλωση Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) κυκλοφόρησε ένα βίντεο σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις του Αλμπαϊράκ, που απεικονίζει τις κρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το βίντεο έδωσε έμφαση στη διάβρωση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας την ανικανότητα της οικονομικής διοίκησης απειλή για την εθνική ασφάλεια.

  Φόρο στους πλούσιους και μικρές αυξήσεις στους εργαζόμενους βλέπει η ΕΚΤ

Ο Ερντογάν, γνωστός για τις έντονες αντιδράσεις στην κριτική ενάντια στην οικογένειά του, αναδιπλώθηκε. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο έπαινος του για την προηγούμενη επίδοση του Αλμπαϊράκ ως υπουργού Ενέργειας, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να πιστεύουν ότι μπορεί να επιστρέψει σ’ εκείνο το χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με άλλη πληροφορία, θα διοριστεί στην προεδρία ως σύμβουλος σε οικονομίας και ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ο Ερντογάν σχεδιάζει να επαναφέρει τον Αλμπαϊράκ πριν από το συνέδριο του κόμματός του, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου. Οι πιθανότητες επιστροφής του γαμπρού στο τιμόνι της οικονομίας είναι λίγες, δεδομένης της θετικής αντίδρασης των αγορών όταν είχε παραιτηθεί. Η λίρα, η οποία είχε ανακάμψει μετά την παραίτηση Αλμπαϊράκ, έχασε έδαφος μετά τα θετικά γι’ αυτόν σχόλια του Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου περιγράφει την άνοδο Αλμπαϊράκ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα ίδρυσε δικό του κόμμα, συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση για το Αλμπαϊράκ, αποκαλύπτοντας ότι είχε έντονα αντιταχθεί στον Ερντογάν όταν είχε βάλει τον γαμπρό του στην πολιτική.

«Όταν ο πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να ορίσει τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποψήφιο βουλευτή, σχεδόν τον παρακάλεσα να μην φέρει συγγενή του στην πολιτική, κάτι που θα έβλαπτε όλους. Δεν μπορούσα να τον κάνω να ακούσει. Αργότερα, όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ προτάθηκε ως πιθανός υπουργός, τον ικέτευσα ξανά. Είπα ειδικά να μην τον βάλει σε υπουργεία που καταναλώνουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους, κάτι που θα οδηγούσε σε κερδοσκοπία. Και πάλι, δεν μπόρεσα να τον κάνω να ακούσει. Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω τον πρόεδρο: Ήταν καλή ιδέα;»

Ο Αλμπαϊράκ κατηγορείται για διασπάθιση των αποθεματικών ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να συγκρατήσει την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που προκαλείτο από λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Με δική του ευθύνη, τα αποθεματικά της τράπεζας έφτασαν στο ναδίρ. Έτσι, η τουρκική λίρα υποχώρησε την Πέμπτη μετά από άνοδο που είχε προκαλέσει η αλλαγή του οικονομικού επιτελείου τον περασμένο Νοέμβριο. Όλα δείχνουν, πάντως, πως ο γαμπρός πιθανότατα θα επιστρέψει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανεβαίνει ο Αλμπαϊράκ, πέφτει η λίρα

Η ισοτιμία της λίρας έκλεισε στα 7,248 έναντι του δολαρίου, την Πέμπτη, το πιο αδύναμο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με παρατηρητές, η πτώση του δολαρίου έδειξε την αρνητική προοπτική της τουρκικής λίρας, αφού αυτή υποχώρησε σχεδόν 5% σε τρεις ημέρες σε σχέση με το δολάριο παρά την πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

  Τί διδάσκει η Ουκρανία τον ελληνικό Στρατό για τα αντιαρματικά

Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση προκλήθηκε, επειδή ο Ερντογάν άρχισε να υπερασπίζεται τον γαμπρό του. Μετά την αποχώρησή του, η κεντρική τράπεζα υπό το νέο διοικητή Νατζί Αγκμπάλ αύξησε σημαντικά τα επιτόκια, με τη λίρα να ανακάμπτει κατά 20%. Άρχισε, όμως, να χάνει και πάλι έδαφος, όταν ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα και ξανά την Τετάρτη ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν μειωθεί επί υπουργίας του Αλμπαϊράκ για να βοηθήσουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

Η πιθανή επανατοποθέτηση του Αλμπαϊράκ ως υπουργού συζητήθηκε πρόσφατα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η σχετική απόφαση ίσως ληφθεί στο κομματικό συνέδριο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο του του κυβερνώντος κόμματος. «Μερικοί είναι σίγουροι ότι θα διοριστεί υπουργός Ενέργειας. Υπάρχουν επίσης εκείνοι στο κόμμα που λένε ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Ο Ερντογάν, όμως, θα αποφασίσει».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι