ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχονται πρόστιμα σε εργαζόμενους χωρίς rapid test

Έρχονται πρόστιμα σε εργαζόμενους χωρίς rapid test
Photo: AdobeStock

Άρχισε διασταύρωση στοιχείων και από τις 22 Νοεμβρίου θα σταλεί ο πρώτος “λογαριασμός” στους εργαζόμενους, ακόμα και μερικής απασχόλησης, που δεν έκαναν τα rapid test που επιβλήθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου. Τα πρώτα πρόστιμα θα αφορούν το διάστημα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή το διάστημα που έχει ελεγχθεί μέχρι στιγμής, αρχικά για ένα υποχρεωτικό rapid test την εβδομάδα και εν συνεχεία, για δύο.

Το πρόστιμο για κάθε rapid test που δεν έγινε είναι 300 ευρώ για τον μισθωτό πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για όσους είναι μερικής απασχόλησης. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 21.000 άτομα σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, επικοινωνίες και άλλους τομείς που είτε παρέλειψαν να δηλώσουν το αρνητικό rapid test, είτε δεν το έκαναν διόλου. Τα πρόστιμα που θα οριστικοποιηθούν (μετά την υποβολή ενστάσεων), θα σταλούν στην εφορία.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις κοινοποιήσεις των προστίμων του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), είτε μέσω email είτε στον χώρο εργασίας, είτε στην κατοικία τους και ίσως περαστούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αν κάποιος εργαζόμενος στην εστίαση έκανε μόνο ένα τεστ αντί για δύο, επίσης παίρνει πρόστιμο –δηλαδή δεν “χαρίζεται” το σύστημα ακόμα και αν παραλήφθηκε μόνο ένα τεστ. Αν κάποιος μισθωτός στην εστίαση παρέλειψε όλα τα τεστ για αυτές τις τρεις εβδομάδες, φέρεται τώρα να χρωστάει 1.800 ευρώ.

Το ότι θα υπήρχε πρόστιμο, είχε ανακοινωθεί όταν ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όμως οι περισσότεροι δεν περίμεναν αντιπαραβολή και διασταύρωση στοιχείων και ίσως νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν χωρίς τεστ και ότι θα “έπεφτε” πρόστιμο μόνον αν τους έπιαναν επ’ αυτοφώρω στο χώρο εργασίας.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Τώρα όμως αυτοί οι εργαζόμενοι απειλούνται άμεσα με καταβολή του προστίμου, εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση για να υποβάλουν ένσταση ηλεκτρονικά. Η ένσταση θα εξετάζεται, γιατί μπορεί π.χ. να μην μπόρεσε να δηλωθεί το αποτέλεσμα εγκαίρως λόγω καθυστέρησης στο ηλεκτρονικό σύστημα του εργοδότη, ή του διαγνωστικού κέντρου.

Αν για παράδειγμα ο εργοδότης δηλώσει ότι ο εργαζόμενος συνεχίζει με τηλε-εργασία ή βρίσκεται σε νόμιμη άδεια, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση για rapid test. Η ένσταση εξετάζεται και σε 15 μέρες ο εργαζόμενος πληροφορείται αν απαλλάσσεται του προστίμου ή όχι. Αν δεν απαλλαγεί, το πρόστιμο αποστέλλεται στην ΔΟΥ του εργαζόμενου. Οι εργοδότες είχαν ζητήσει παράταση για να υποβάλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές  βεβαιώσεις, όμως αυτή έληξε στις 14 Νοεμβρίου για το διάστημα 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου ίσχυε υποχρέωση για ένα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ανά εβδομάδα, ενώ για την εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις ίσχυε ήδη η υποχρέωση για δυο rapid test την εβδομάδα. Επίσης δύο τεστ την εβδομάδα απαιτούνταν και από τους εργαζόμενους στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές ή μουσικές παραγωγές, στα σχολεία και στα φροντιστήρια.

Από τις 8 Νοεμβρίου τα rapid test έγιναν υποχρεωτικά για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και είναι άγνωστο πόσοι θα βρεθούν να μην έχουν κάνει. Άγνωστο είναι πάντως και τι έχει γίνει με το δημόσιο, όπου επίσης έγιναν υποχρεωτικά τα τεστ, όπου έχουμε το μάλλον περίεργο φαινόμενο να έχουν βρεθεί 21.000 παραβάτες στον ιδιωτικό τομέα και κανένας στο δημόσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx