Ευρωπαϊκές “ενέσεις” και μεταμνημονιακή ελληνική οικονομία

Ευρωπαϊκές “ενέσεις” και μεταμνημονιακή ελληνική οικονομία

Ακόμη καλύτερο κλίμα στην μεταμνημονιακή ελληνική οικονομία υπόσχονται οι ειδήσεις που έρχονται από την Ευρώπη, καθώς ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εξήγγειλε ο Ντράγκι ανοίγει ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση σε ό, τι αφορά την χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ, μια θέση που κατέχει εδώ και τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και, αμέσως μετά, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης, οδηγώντας τα σε αρνητικό επίπεδο αν κριθεί αναγκαίο για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο Ντράγκι εξήγγειλε όμως και επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση(QE ), από τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που ανοίγει ελπίδες και για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δικαιολόγησε αυτές τις αποφάσεις, αναφερόμενος στην παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της προοπτικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Μια άλλη παράμετρος που οδήγησε την ΕΚΤ στην λήψη αυτών των αποφάσεων είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, παρά την άνοδο που έχει σημειώσει, φαίνεται ότι αποκλίνει από το στόχο του να διαμορφωθεί κοντά στο 2%.

Ποσοτική χαλάρωση και αξιόχρεο

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το κύμα προστατευτισμού και η αστάθεια των αναδυόμενων αγορών έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα παγκοσμίως, το οποίο θα επιδεινωθεί από ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΔΣ της αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως.

Για την Ελλάδα, το σημαντικότερο μέρος των ανακοινώσεων Ντράγκι είναι αυτό που αφορά την ποσοτική χαλάρωση, καθώς δημιουργούνται προοπτικές για την ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα εκτός μνημονίου, με ρυθμισμένο χρέος και εξασφαλισμένες δανειακές ανάγκες και υποχρεώσεις και τα ελληνικά ομόλογα, όπως έδειξαν οι τρεις εκδόσεις από την αρχή του έτους κινούνται σε ιστορικά χαμηλά αποδόσεων.

Στην εκτίμηση ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη καταλήγει και ο Moody’s. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, ωστόσο παραμένει υψηλό και αυτό περιορίζει το πιστωτικό προφίλ της χώρας.

Προσθέτει πάντως, ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων και μείωση του υψηλού φορολογικού βάρους θα μπορούσε πράγματι να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό βεβαίως με την συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης. Ο οίκος αναφέρει μάλιστα ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων.

Πρώτοι στο σχέδιο Γιούνκερ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα παρέμεινε και τον Ιουλίου στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ, τα εγκεκριμένα έργα του οποίου φτάνουν τα 76,9 δισ. ευρώ στα 28 κράτη μέλη. Στις πέντε πρώτες σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, την Ελλάδα ακολουθούν η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Θετικά είναι τα νέα και από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, τουλάχιστον ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 381 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο πέρυσι ο προϋπολογισμός παρουσίαζε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 46 εκατ. ευρώ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι