Ευρωπαϊκό σταυρόλεξο η τιμή του αερίου και η στάση της Ρωσίας
16/10/2022Πολλή μακρινή φαίνεται ακόμη η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των υπέρογκων τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, με το πλαφόν να πηγαινοέρχεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εθνικών κυβερνήσεων και οι άλλες προτάσεις επίσης να μην συγκεντρώνουν τη συναίνεση όλων των χωρών. Το νέο ευρωπαϊκό σταυρόλεξο ενδέχεται να μην λυθεί άμεσα αλλά να παραπεμφθεί για τον επόμενο χειμώνα.
Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές σε επίπεδο χονδρικής. Παρόλο που την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Η πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
H Eπιτροπή θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών για τον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως λένε η Γερμανία και η Ολλανδία και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη», όπως είπε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Μεταξύ των λύσεων που αναμένεται να προτείνει η Επιτροπή είναι η παρέμβαση στο δείκτη αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF). «Ο δείκτης αναφοράς δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας στην αγορά ενέργειας και φουσκώνει τεχνητά τις τιμές», είχε δηλώσει η επίτροπος Σίμσον, η οποία πλέον εστιάζει τις παρεμβάσεις στον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι προτιμότερη επιλογή από ένα ανώτατο όριο στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου, είναι η διαπραγμάτευση με τις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο την ΕΕ για χαμηλότερες τιμές. Η ιδέα αυτή βρίσκει σύμφωνες τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι προηγούμενες συμβιβαστικές προτάσεις της Επιτροπής για μερικό πλαφόν, ή προσωρινό πλαφόν, απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων.
Μια άλλη λύση που προωθεί η Επιτροπή είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμούν χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία γιατί επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το μέτρο αυτό το υποστηρίζει και η Γαλλία.
Του χρόνου και βλέπουμε…
Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή, αλλά για αναγκαιότητα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικό τον στόχο της μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%.
Στο πακέτο με τις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Η κοινή αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα περιορίσει τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου, όπως είχε γίνει με τα εμβόλια κατά του Covid -19 λένε στην Επιτροπή. «Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα μαζί μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα.
Προειδοποίηση από Gazprom
Ο καθορισμός ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου για τους θα αποτελέσει παραβίαση των όρων των συμβάσεων και θα οδηγήσει στην παύση των προμηθειών, είπε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο России 1.
«Καθοδηγούμαστε από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Μια τέτοια μονομερής απόφαση αποτελεί, φυσικά, παραβίαση των βασικών όρων της σύμβασης, η οποία συνεπάγεται τον τερματισμό των προμηθειών» δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της Gazprom κατά την επιβολή τέτοιων περιορισμών.