ΑΝΑΛΥΣΗ

Ευρώπη: Ψαλίδι στη θέρμανση, πίσω στον άνθρακα αλλά το Bitcoin…

Ευρώπη: Ψαλίδι στη θέρμανση, πίσω στον άνθρακα αλλά το Bitcoin...,Ειδικός Συνεργάτης
Γράφει Ειδικός Συνεργάτης

Αφορμή για αυτό το σημείωμα στάθηκαν άρθρα και γνώμες που διακινούνται τον τελευταίο καιρό στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με θέμα την διαφαινόμενη ενεργειακή φτώχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα ενεργειακής λιτότητας που ετοιμάζονται να λάβουν διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να βγάλουν και να βγάλουμε όλοι μας, όπως τουλάχιστον μπορούμε τον επερχόμενο χειμώνα του 2022-23. Απουσιάζει όμως συζήτηση για το ενεργοβόρο Bitcoin.

Σε γενικές γραμμές, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με ενεργειακό έλλειμμα ύψους 17%, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Πολωνία γύρισαν στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα αυξάνει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της σε ύψη που δεν έχουν ιστορικό αντίστοιχο.

Απορία και έκπληξη μαζί προκαλεί το γεγονός ότι από την γενική δημόσια συζήτηση περί εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο εξωπραγματικά ενεργοβόρο Bitcoin. Δεν θα αναφερθούμε εδώ στο τι είναι, τι δεν είναι, τι αντιπροσωπεύει ή τι δεν αντιπροσωπεύει το Bitcoin. Τα μόνα θέματα εδώ είναι το πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει η ύπαρξη του Bitcoin και για ποιο τελικά σκοπό δαπανάται τόση ενέργεια.

Το δίκτυο του Bitcoin αποτελείται από κόμβους (nodes) οι οποίοι υπάρχουν για να εξορύσσουν (mining) το επόμενο Bitcoin, που στην συνέχεια θα διατεθεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όλοι οι κόμβοι εξόρυξης μαζί συνθέτουν το δίκτυο του Bitcoin. Ο αλγόριθμος είναι τέτοιος, που καθιστά την εξόρυξη του κάθε επόμενου Bitcoin όλο και πιο δύσκολη, πράγμα που απαιτεί ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Eνέργεια και Bitcoin

Το δίκτυο του Βitcoin λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Η ταχύτητα του δικτύου του Bitcoin είναι από 3 μέχρι 7 TPS (συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο) και καταναλώνει περίπου 885 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά συναλλαγή – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση κατανάλωσης ενέργειας που η εξόρυξη του κάθε επόμενου Bitcoin απαιτεί.

Το δίκτυο του Bitcoin διαθέτει 21.125 κόμβους. Το 1/3 από αυτούς (7.096 κόμβοι) είναι “κρυφοί” και συνδέονται μέσω του κυκλώματος TOR – το οποίο λειτουργεί στον κόσμο του ανώνυμου/σκοτεινού διαδικτύου (Dark Net). Οι υπόλοιποι 14.029 κόμβοι είναι “φανεροί” και κατανέμονται σε διάφορες χώρες ανά την Γη.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και χωρίς να λάβουμε υπόψη την αύξηση δυσκολίας εξόρυξης και κατανάλωσης ενέργειας, μερικές απλές αριθμητικές πράξεις αποτιμούν την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου του Bitcoin ανάμεσα σε 83 tWh και 195 tWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο με μέσο όρο κατανάλωσης τα 139 tWh ηλεκτρικής ενέργειας, όπου 1 tWh = 1.000.000.000 (δισεκατομμύριο) κιλοβατώρες.

Κόμβοι εξόρυξης

Στην Ευρώπη, η Γερμανία φιλοξενεί 1.413 κόμβους εξόρυξης Bitcoin, η Ολλανδία 382 κόμβους, η Γαλλία 447 κόμβους, η  Ισπανία 67, το Βέλγιο 25, η Τσεχία 88, η Σλοβακία 20, η Ουγγαρία 27, η Βουλγαρία 29, η Ρουμανία 32, η Λιθουανία 46, η Εσθονία 13, η Λατβία 8, η Ελλάδα 9 και η Πολωνία 42. Οι ίδιες απλές αριθμητικές πράξεις δείχνουν ότι όλες μαζί οι παραπάνω χώρες ξοδεύουν περίπου 17,79 tWh η 17,79 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη και εξόρυξη Bitcoin.

Με μέση ταχύτητα δικτύου τις 5 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS) τότε, ενδεικτικά:

  • Η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που – χοντρικά – η Γερμανία κατευθύνει προς την υποστήριξη του Bitcoin αντιστοιχεί σε 9,32 tWh ή στην ενέργεια που καταναλώνουν περίπου τρία εκατομμύρια (3.000.000) Γερμανικά νοικοκυριά ή το 7,49% του συνόλου των Γερμανικών νοικοκυριών.
  • Στην Ολλανδία, η μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 2.930 kWh ανά νοικοκυριό. Τα 2,5 tWh ή 2,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που η Ολλανδία ξοδεύει για την υποστήριξη των κόμβων εξόρυξης του Bitcoin που βρίσκονται στο έδαφός της αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 853,000 περίπου Ολλανδικών νοικοκυριών.
  • Η Γαλλία έχει ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 6.679 kWh ηλεκτρικού ρεύματος. Τα 2,94 tWh που ξοδεύει η Γαλλία για την υποστήριξη του Bitcoin αντιστοιχούν σε ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 440.185 Γάλλων πολιτών.
  • Η Ελλάδα ξοδεύει 0.059 tWh ή πενήντα εννέα εκατομμύρια (59.000.000) κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη κόμβων εξόρυξης Bitcoin. Αν η ετήσια Ελληνική κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 5.063 kWh τότε οι 59.000.000 κιλοβατώρες που προορίζονται για το Bitcoin αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 11.119 Ελλήνων πολιτών.

Το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι όλη αυτή η ποσότητα ενέργειας ξοδεύεται σε κάτι το οποίο παράγει μηδενική οικονομική αξία: το δίκτυο του Bitcoin χρησιμεύει μόνο στο μεταφέρει τον εαυτό του από το σημείο Α στο σημείο Β.

Το δίκτυο του Bitcoin δεν προσφέρεται ούτε για δημιουργία, ούτε για φιλοξενία εφαρμογών blockchain που με κάποιο τρόπο συμμετέχουν στην πραγματική οικονομία – όπως κάνει π.χ. το δίκτυο του Ethereum ή του Hedera ή άλλων. Η συμβολή του δικτύου του Bitcoin στην πραγματική οικονομία είναι – από τα πράγματα – μηδέν.

Δηλαδή, το Bitcoin “αρμέγει” περισσότερα από 17 Ευρωπαϊκά tWh ενέργειας τον χρόνο μόνο και μόνο για να τροφοδοτεί τους καιροσκόπους των χρηματιστηρίων και τους πάσης φύσης διακινητές μαύρου και πιθανώς τρομοκρατικού χρήματος – διαφορετικά για ποιό λόγο το 1/3 των κόμβων του έχει επιλέξει την ανωνυμία του Σκοτεινού Διαδικτύου (Dark Net);

Η εκτίμησή μας είναι ότι αν αύριο “κατέβαινε” το δίκτυο του Bitcoin οι μόνοι που θα υπέφεραν θα ήταν οι παραπάνω αναφερόμενοι καιροσκόποι και διακινητές μαύρου και/ή τρομοκρατικού χρήματος – αλλά όχι η πραγματική οικονομία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Βρυξέλλες και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιλέγουν σε καιρούς ισχυρής ενεργειακής φτώχειας να ξοδεύουν > 17,79 tWh ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη μιας ηλεκτρονικής οντότητας (Bitcoin) της οποίας η συμβολή στην οικονομία είναι το απόλυτο μηδέν (0 … αποτελεί ένα τεράστιο μυστήριο.

 

Πηγές:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι