Fitch και μείωση ανεργίας τονώνουν την κυβέρνηση

Fitch και μείωση ανεργίας τονώνουν την κυβέρνηση

Ευφορία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έφεραν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και η μείωση της ανεργίας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό κάτω του 20%. Δέκα ημέρες πριν την λήξη του μνημονίου, οι εξελίξεις ήταν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται για μια επιθετική αντιστροφή κλίματος.

Την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβάθμισε σε «ΒΒ-» από «Β» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι η απόφασή του αντανακλά, μεταξύ άλλων, και την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), στις 20 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση από τον Fitch, το Bloomberg αναφέρει ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011» την ώρα που η χώρα οδεύει σε επιτυχημένη έξοδο από τα μνημόνια και η διαρκής οικονομική ανάπτυξή της ευνοεί τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην απόφασή του άλλωστε ο οίκος Fitch επισήμανε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται και από ένα ρεκόρ πρωτογενών πλεονασμάτων, από την προσδοκία για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το 2020». Όλα τα παραπάνω σημαίνουν κατά τον Fitch ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι «μειωμένοι».

Η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια αξιολόγηση επισημαίνει το Bloomberg, σημειώνοντας παραλλήλως ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται ελκυστικά σε περισσότερους επενδυτές και ότι αυτό «διευκολύνει την κυβέρνηση να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές». Προσθέτει επίσης ότι  «η αναβάθμιση του Fitch αποδεικνύει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης δεν ανησυχεί τόσο για την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές της χώρας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι, παρά την πρόοδο, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που επιβάλλει την διατήρηση της δημοσιονομικής ατζέντας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι o Οίκος Moody’s δεν έχει αλλάξει ακόμη την αξιολόγησή του από τον Φεβρουάριο, ενώ αντιθέτως ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος που ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Β+, μετά την απόφαση του Eurogroup.

Για ανοιχτό δρόμο προς μία επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο κάνουν λόγο οι Financial Times, προβάλλοντας τις επισημάνσεις του Fitch σχετικά με την βελτίωση που έχει επέλθει στο θέμα της  βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και τις σημαντικές βελτιώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει τέλος τις αναφορές του Fitch για πιο σταθερό εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο και για σημαντικά βελτιωμένες σχέσεις συνεργασίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο να αναστραφούν μελλοντικά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Λίγες ώρες νωρίτερα η ΕΚΤ πήρε την απόφαση να μη δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα (waiver), αφού η Ελλάδα βγαίνει στις 20 Αυγούστου από τα προγράμματα στήριξης. Η κίνηση αυτή θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

«Η άρση του waiver μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν μία πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης μέσω του ELA. Εν τούτοις, η λήξη του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο και ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς υγιής για να σταθεί στα πόδια της. Επομένως, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης», υπογραμμίζει στην ανάλυσή του το διεθνές πρακτορείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times, σημειώνοντας ότι κανένας δεν πιστεύει πως η άρση του waiver θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες, παρότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτές να εξασφαλίσουν φθηνή πίστωση. Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ακόμη ότι, αν οι τράπεζες θελήσουν να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, «μπορούν να καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα αντί για ομόλογα του δημοσίου». Και στην περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, «μπορούν να έχουν πρόσβαση σε λίγο  πιο ακριβά δάνεια, με επιτόκιο 1,5%, από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA».

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται κάτι παραπάνω από  8 δισεκ. από την ΕΚΤ. Με την άρση του waiver λοιπόν, για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υποβάλουν ένα άλλο είδος εγγύησης. Σε ό, τι αφορά όμως την στροφή προς τον ELA, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι θα είναι «περιορισμένη» και ότι το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες που είναι στο 8,4 δισεκ. ευρώ «δεν θα αυξηθεί».

Κάτω από 20% η ανεργία

Μία ημέρα πριν την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2018 διαμορφώθηκε στο 19,5%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 21,7% τον Μάιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20% τον Απρίλιο του 2018.

Πρόκειται για «το χαμηλότερο ποσοστό από το 2011», όπως σχολίασε η γερμανική Handelsblatt και έσπευσε να πανηγυρίζει το υπουργείο εργασίας.

Το γεγονός σχολίασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο twitter ότι «η μείωση της ανεργίας κάτω από 20%, για πρώτη φορά μετά από το 2011, αποτυπώνει την αλλαγή σελίδας που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία». Στο ίδιο μήνυμα ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε την ανεργία στο 27%.

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση και η χώρα αναζήτησε για πρώτη φορά βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, η ανεργία βρέθηκε κάτω από το 20%, μόνο τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε και είχε καταγραφεί στο 19,1%. Ακολούθησε δραματική αύξηση του ποσοστού της με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2013, όταν έφτασε στο 27,9%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι