ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αδικεί τους καταναλωτές ρεύματος και το νέο σύστημα

Γιατί αδικεί τους καταναλωτές ρεύματος και το νέο σύστημα, Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με το καλημέρα φάνηκε η αδυναμία του μοντέλου που νομοθέτησε η κυβέρνηση με στόχο να αμβλύνει το κόστος για τους καταναλωτές ρεύματος. Και η αιτία είναι, όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου, η αδυναμία, μέσα σε τόσες απρόβλεπτες συνθήκες, να προβλέψουν οι προμηθευτές την εξέλιξη των τιμών με ορίζοντα ένα έως δύο μήνες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για να είμαστε ρεαλιστές, το έργο που θα δούμε προσεχώς, από την στιγμή που θέλει η κυβέρνηση να αναστείλει την ρήτρα αναπροσαρμογής (δηλαδή την εκ των υστέρων ενσωμάτωση στη τιμή της όποιας αύξησης κόστους) οι προμηθευτές δεν έχουν άλλα εργαλεία. Θα υποχρεωθούν στην, εκ των προτέρων εκτίμηση και στην ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Θα πληρώσουν πάλι οι καταναλωτές ρεύματος!

Ένεκα αυτού του γεγονότος ήρθε η επιστολή του κ. Σκρέκα με την μεταφορά της ημερομηνίας κατά 15 ημέρες, αντί στις 10 Ιουλίου που προέβλεπε το νομοθέτημα, προκειμένου οι προμηθευτές να ανακοινώσουν στα site την τιμή της Kwh για τον μήνα Αύγουστο. Η δε αβεβαιότητα για τον αν οι Ρώσοι θα επαναφέρουν σε λειτουργία την 21η Ιουλίου τον αγωγό Nord Stream 1, είναι ένα θέμα που θα κρίνει τις μετέπειτα εξελίξεις, τόσο για την επάρκεια, όσο και για το κόστος της ενέργειας.

Ένα παράδειγμα για τους καταναλωτές ρεύματος

Ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε με ποια λογική οι προμηθευτές θα δηλώνουν την τιμή μονάδας της Kwh (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, που διατηρώ τις ενστάσεις μου ως προς την λειτουργικότητα του νομοθετήματος): Ας υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής που είναι στη ΔΕΗ έχει καταναλώσει 859 kwh πολλαπλασιασμένη με την τιμή μονάδας 0,11058 €/Kwh μας δίνει 94,98822 €. Συν την ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι ας υποθέσουμε 218,73 €, έχουμε σύνολο 313, 71822 €.

Τώρα αν διαιρέσουμε τα 313,71822 € με τις 859 kwh θα πάρουμε τιμή μονάδος 0,3652 €/ Kwh. Αυτή θα είναι η νέα τιμή μονάδος της € / Kwh συν ένα καπέλο κινδύνου που μπορεί να φτάσει 0,4 €/ Kwh και σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα φτάσει στα 343,6 ευρώ.
Τώρα για να αντιληφθούμε ποια είναι η διαδικασία αγοράς της χονδρικής τιμής, έχουμε την TTF (Title Transfer Facility) ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί το σημείο συναλλαγών του φυσικού αερίου με την μεγαλύτερη χρήση και ρευστότητα στην Ευρώπη. Και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές της αγοράς του φυσικού αερίου.

  Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών τα παράγωγα

Η τιμή του Title Transfer Facility για τον μήνα Ιούλιο του αερίου ήταν 109 €/ Mwh (τιμή του αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου ), οπότε προέκυψε η τιμή της χονδρικής στα 292 € / Mwh. Μία τιμή TTF στα 150 €/Mwh, τότε εκτιμάται η τιμή της χονδρικής τον μήνα Αύγουστο θα φτάσει στα 380 €/Mwh. Και αν η τιμή TTF διαμορφωθεί στα 180 €/Mwh κατά μέσο όρο τον Ιούλιο (η χειρότερη περίπτωση, ωστόσο ρεαλιστική ) τότε οι τιμές της χονδρικής τον μήνα Αύγουστο θα εκτοξευτούν στα 446 €/ Mwh. Και τα λέω αυτά, γιατί την Παρασκευή η τιμή του Title Transfer Facility είχε διαμορφωθεί στα 187€ / Mwh.

Δεν κερδίζουν οι καταναλωτές ρεύματος

Σύμφωνα με το άρθρο 122, συστήθηκε ο Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Μ.Ε.Μ.Ε.Α.Ε.Η) από 1/7/22 έως 1/6/23. Με τον εν λόγω μηχανισμό παρακρατούνται από τον Φορέα Εκκαθάρισης Αγοράς της Επόμενης Ημέρας (Φ.Ε.Α.Ε.Η, είναι η εταιρεία EnEx Clear που ενημερώνει καθημερινά την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), προκειμένου να καλύψει στη συνέχεια το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η) προκύπτει : Αν η τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς/Ανά Χρονική Μονάδα ( Dam Ahead Market ή ΤΕΑ ) είναι μικρότερη ή ίση από το πλαφόν που ορίστηκε στις 292 €/Mwh για το φυσικό αέριο τότε το ποσό είναι μηδέν. Αν η Dam Ahead Market είναι μεγαλύτερη από το πλαφόν των 292 €/Mwh, τότε το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας προκύπτει από την ποσότητα της ενέργειας πολλαπλασιασμένη με την διαφορά της Dam Ahead Market με τα 292€/Mwh .

Το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας ( Ε.Π.Α.Ε.Η) προκύπτει: Αν η Dam Ahead Market είναι μικρότερη ή ίση από το πλαφόν των 292€/Mwh, τότε το Ε.Π.Α.Ε.Η προκύπτει από την Ποσότητα της Ενέργειας πολλαπλασιασμένη με το πλαφόν των 292 €/Mwh. Αν η Dam Ahead Market είναι μεγαλύτερη από το πλαφόν των 292 €/Mwh τότε πάλι το κόστος προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα της Ενέργειας με το πλαφόν των 292€/Mwh .

Όπως καταλαβαίνετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της χονδρικής της επόμενης ημέρας που προκύπτει από την χρηματιστηριακή αγορά (Dam Ahead Market) τόσο μεγαλύτερη θα είναι διαφορά με το πλαφόν και επομένως τα έσοδα των προμηθευτών θα είναι μεγαλύτερα, όπως επίσης και τα Επιστρεπτέα Έσοδα θα είναι μεγαλύτερα, εφόσον η Dam Ahead Market παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο τα ποσά που κερδίζουν οι προμηθευτές θα είναι περισσότερα από αυτά που χάνουν.

  Η άνοδος των επιτοκίων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Εν κατακλείδι, κατ’ εμέ το όλο νομοθέτημα δεν πρόκειται να επιβιώσει γιατί στερείται λειτουργικότητας, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου αυξάνεται γραμμικά με μεγάλη κλίση .

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι