ΑΠΟΨΗ

Γιατί είναι “τρύπια” τα μέτρα για την φοροδιαφυγή

Γιατί είναι "τρύπια" τα μέτρα για την φοροδιαφυγή, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Υποτίθεται ότι πρόκειται για «10 νέα εργαλεία», δηλαδή έτσι τα διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επανάληψη/επέκταση μέτρων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και αποτύχει.

Για άλλη μια φορά, πρόκειται για αστυνομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, οι οποίες το μόνον που θα πετύχουν είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την υπέρμετρη γραφειοκρατία που επιβαρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΑΑΔΕ.

Το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα των μέτρων αυτών θα είναι ο ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος των πληρωμών, μέσω της αναγκαστικής, σχεδόν, χρήσεως ηλεκτρονικών πληρωμών. Πρόκειται για ξεκάθαρο – περαιτέρω – περιορισμό της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητος, η οποία, υποτίθεται, προστατεύεται από το Σύνταγμα! Βεβαίως, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα εγκρίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει πλήρη μεσάνυχτα για τις συνταγματικές δεσμεύσεις, είτε απλώς αδιαφορεί γι’ αυτές. Διαλέξτε τι είναι χειρότερο…

Το ίδιο ισχύει με το γελοίο μέτρο της παροχής χρηματικής αμοιβής σε όσους φορολογούμενους προχωρούν σε καταγγελίες στην πλατφόρμα Appodixi, για την οποία είχα γράψει όταν πρωτολειτούργησε. Η αποτυχία του μέτρου αυτού, όπως και η άλλη γελοιότητα της φορολοταρίας, δεν δίδαξε τίποτα στην ηγεσία – υπηρεσιακή και πολιτική – του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Βεβαίως, αν είχαν την ικανότητα να διδαχθούν από τα λάθη τους θα είχαν προ πολλού πάψει να εξωραΐζουν ένα αποτυχημένο, άδικο, αδιαφανές και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το οποίο μόνον διαπλοκή και διαφθορά δημιουργεί.

Φορολοταρίες και λοιπές κουτοπονηριές

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω: Με αστυνομικής λογικής μέτρα δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, όπως και καμία οικονομική δυσλειτουργία. Μόνος τρόπος ελαχιστοποιήσεως της φοροδιαφυγής και εξυγιάνσεως ολοκλήρου του συναλλακτικού κυκλώματος είναι η εισαγωγή ενός λιτού, δίκαιου και διαφανούς φορολογικού συστήματος πλήρους & καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα. Τότε μόνον όλοι, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες δεν θα έχουν κίνητρο φοροδιαφυγής.

Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα δεν έχει ανάγκη από τεκμήρια, αφορολόγητα, πλατφόρμες καταγγελιών, φορολοταρίες και λοιπές κουτοπονηριές γραφειοκρατών πολιτικών. Επίσης, πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία φορολογική σεισάχθεια, η οποία, χωρίς να χαρίζεται τίποτα σε κανέναν, θα ρυθμίσει όλο το φορολογικό παρελθόν και θα το στεγανοποιήσει ώστε να μην εμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα όσων οφείλουν καθ΄ όσον άνευ αυτής δεν θα έχουν ποτέ την ικανότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Βεβαίως, αυτό μπορούν να το αντιληφθούν μόνον άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και όχι προϊόντα του κομματικού σωλήνος και άχρωμοι γραφειοκράτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι