Γιατί οι λιγνίτες μάς είναι ακόμα απαραίτητοι
01/11/2021Είμαι ευτυχής που η ΔΕΗ αντιλήφθηκε έγκαιρα τον κίνδυνο να μείνουμε από ηλεκτρική ενέργεια τον χειμώνα και φροντίζει να γεμίζει τις αυλές με λιγνίτη για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή παραγωγή. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να επαναλειτουργήσουν και τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου.
Οι δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, δεν θα είναι παροδικές. Η καθυστέρηση στην εξόρυξη φυσικού αερίου, τα προβλήματα με τον Nord Stream 2, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, θα οδηγούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μονάδες για το φυσικό αέριο να μην είναι ανταγωνιστικές. Ήδη με τις υφιστάμενες τιμές αγοράς φυσικού αερίου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι οικονομικότερες, προς συμφέρον τόσον της ίδιας όσον και της Εθνικής Οικονομίας (δείτε ακόλουθο διάγραμμα).
Έχει ενδιαφέρον το μεγάλο οικονομικό όφελος της ΔΕΗ, με την λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V, και βέβαια πρέπει να παραμείνει λιγνιτική και να μην μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παρά την εξοντωτική και άδικη επιβάρυνση των εκπομπών ρύπων, η παραγωγή είναι σημαντικά φθηνότερη, με διαφορά που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το ανωτέρω συμπέρασμα εξάγεται από το κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου την 26.10.2021, το οποίο είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες και κατά 70% σε σχέση με την εκτίμηση για την μονάδα Πτολεμαΐδα V.
Υπάρχουν ενδείξεις, ότι και οι επόμενοι χειμώνες θα είναι ψυχροί, άρα η ανάγκη για ενέργεια θα είναι συνεχής τα προσεχή έτη. Περαιτέρω, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η μείωση χρηματοδότησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, οδηγούν σε σημαντικό έλλειμμα, για αρκετά χρόνια. Είναι προφανές, ότι η επιπόλαιη, ανοργάνωτη και ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δεν έλαβε υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.
Επανέρχομαι για άλλη μία φορά:
1. Ενεργοποίηση όλων των λιγνιτικών μας μονάδων μέχρι το 2050. Αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων μας, των ήδη γενομένων σημαντικών επενδύσεων και του έμπειρου προσωπικού της Δυτικής Μακεδονίας.
2. Ανάπτυξη κάθε δυνατής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
3. Άμεση έναρξη και ταχεία εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης και στην Κύπρο. Το πλούσιο και φθηνό φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι το μόνο που μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με την απαραίτητη ενέργεια, ενισχύοντας την οικονομία της και την διασώζοντας την ΕΕ από οικονομική κατάρρευση και διάλυση.