ΘΕΜΑ

Γιατί πήραν φωτιά οι τιμές σε καυσόξυλα-πέλετ

Γιατί πήραν "φωτιά" οι τιμές σε καυσόξυλα- πέλετ, Όλγα Μαύρου

Διπλασιάστηκε η τιμή στα καυσόξυλα μέσα σε ένα χρόνο και από 100-120 ευρώ τον τόνο, έφτασε σχεδόν τα 230 με τον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί στην Ελλάδα, καθώς είναι κατά κανόνα μικρές επιχειρήσεις, προσπαθούν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών, καθώς τα ξύλα που πουλούν φέτος σε αυτές τις απίστευτες τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης, κόπηκαν χωρίς πολύ κόστος. Όταν δηλαδή τα έκοψαν το πετρέλαιο δεν είχε ακόμα εκτιναχθεί ώστε να αιτιολογείται η τιμή από το πετρέλαιο που έκαψαν για το αλυσοπρίονό τους.

Όμως έχουν αυξηθεί και τα μεροκάματα των υλοτόμων στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, από όπου εισάγουμε καυσόξυλα. Επίσης αυξήθηκε και το κόστος των μεταφορικών όσον αφορά στην εισαγόμενη ξυλεία. Οι περισσότεροι αγοράζουν δρυ κι ας είναι λίγο ακριβότερη, επειδή κάνει πιο καλή φωτιά και καίει πολλές ώρες. Ένα κούτσουρο από δρυ μπορεί να ζεσταίνει δυο μέρες το χώρο, ενώ η οξυά καίγεται μέσα σε ώρες. Όμως η δρυς έχει το μειονέκτημα ότι αργεί να ανάψει και χρειάζεσαι για προσάναμμα τη φλόγα από άλλα, πιο εύφλεκτα ξύλα. Η ελιά είναι ένα μέσο, καλό ξύλο. Πάντως η τιμή όλων είναι πλέον σχεδόν απαγορευτική.

Όσοι έχουν ενεργειακά τζάκια θα πληρώσουν λιγότερο για να ζεσταθούν, επειδή αυτά έχουν μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με τις σόμπες ή τα κοινά τζάκια. Ένα συνηθισμένο παλιό τζάκι για να ζεσταίνει το σπίτι 12 ώρες την ημέρα, μπορεί και να “θέλει” 300 ευρώ το μήνα. Αν μάλιστα το σπίτι είναι μεγάλο, το κόστος με τα κλασικά τζάκια είναι απαγορευτικό. Η τιμή των ενεργειακών τζακιών κυμαίνεται από 600 μέχρι 1.600 ευρώ, αν και υπάρχουν ενεργειακά τζάκια που πωλούνται και 6.000 ή και 12.000 ευρώ. Το καλό ενεργειακό τζάκι –καθώς δεν έχουν την ίδια απόδοση όλα– κάνει μεγάλη οικονομία στην καύση, επειδή τα παλιά τζάκια ουσιαστικά αποδίδουν σε θερμότητα το 20% της καύσης, ενώ τα ενεργειακά αποδίδουν το 75%.

Αναμονή για καυσόξυλα

Όσον αφορά στα κλασικά τζάκια και στις σόμπες ή στη θέρμανση με υγραέριο, πάντως, ο καταναλωτής πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν και την παράμετρο των παράγωγων της καύσης. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να αερίζουν πολύ συχνά το χώρο για να μην “κάθονται” στους πνεύμονές τους τα σωματίδια από την καύση. Όταν όμως αερίζεται το σπίτι, υπάρχει και απώλεια θερμότητας. Οι πολύ καλά ρυθμισμένες συσκευές καύσης έχουν συνήθως μικρή απώλεια σε σωματίδια, όμως κάθε καύση παράγει καυσαέρια και όσοι έχουν προβλήματα πνευμονολογικά, πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά από τους άλλους τον τύπο θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσουν.

Υπάρχουν μάλιστα λίστες αναμονής, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και όλοι παραγγέλλουν νωρίτερα από το σύνηθες. Η αύξηση στις τιμές άρχισε από τα τέλη Ιουλίου, με “καπέλο” 30% στις τιμές του χειμώνα. Στη διαμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, έπαιξε ρόλο και το όριο που έθεσε στις εξαγωγές η Βουλγαρία, επειδή περιμένει δύσκολο χειμώνα, αλλά και επειδή οι εκεί έμποροι ξυλείας θέλησαν να ανεβάσουν τις τιμές προς όφελός τους.

Τα χύμα καυσόξυλα ξεπέρασαν ήδη από τις αρχές Αυγούστου το φράγμα των 130 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ μέχρι λίγους μήνες πριν ο ίδιος όγκος πωλείτο 100 ευρώ. Πέρσι το κυβικό πωλείτο 95 ευρώ. Στο μεταξύ, η ζήτηση βαίνει καθημερινά αυξανόμενη σε όλη τη Μακεδονία, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά και στα αστικά κέντρα, όπως στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μάλιστα ο χειμώνας αρχίζει νωρίτερα και ο κόσμος χρειάζεται καύσιμη ύλη για πάνω από 6 μήνες.

Επίσης αυξήθηκε η ζήτηση και για μικρά καυσόξυλα για ξυλόσομπες με φούρνο, μια που ο κόσμος προσπαθεί να κάνει οικονομία και στο μαγείρεμα. Το πέλετ πωλείται επίσης πολύ ακριβότερα από ό,τι πέρσι. Ο τόνος του καλού πέλετ πωλείτο πέρσι 400 ευρώ και τον Αύγουστο έφθασε τα 600.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx