Quantcast
Γιατί πυροβολείτε τον Μπολσονάρου; - slpress.gr

Το πολύ της θλίψεως φέρει παραφροσύνη αλλά ότι πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δημοσιογράφοι, σχολιαστές και αρθρογράφοι, που κόπτονται συνήθως για τα δικαιώματα των πολιτών, αποδεικνύονται τελικώς αντιδημοκρατικοί, είναι απογοητευτικό. Τελευταίο κρούσμα, μετά τα τόσα άλλα (για το βρεταννικό δημοψήφισμα αποχώρησης από την ΕΕ, ορυμαγδός επικρίσεων κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ κλπ) η εκλογή του Ζαϊρ Μπολσονάρου ως προέδρου της Βραζιλίας. Ως βασικό αμάρτημα των εκλογέων θεωρείται από την δημοσιολογική «ελίτ», ότι η εκλογή του Μπολσονάρου αποτελεί «στροφή προς τα δεξιά».

Ας δούμε όμως τι έπραξε η Αριστερά. Η Βραζιλία, όπως και πολλές άλλες χώρες υπέστη τις συνέπειες της διεθνούς υφέσεως με την κρίση του 2008. Ανέκαμψε όμως γρήγορα χάρις στην παραγωγή και εξαγωγή βασικών εμπορευμάτων. Η Βραζιλία ξαναγύρισε στην ύφεση το 2012 εξ αιτίας της πολιτικής λιτότητος που της επέβαλε το ΔΝΤ. Παρά ταύτα, το 2014 η αναλογία του εξωτερικού χρέους προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθη από 20% στο 75%. Μία δεκαετία λιτότητος κατάφερε να απομακρύνει την Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία, το 2016.

Η εκτεταμένη διαφθορά του πολιτικού κόσμου, η εγκληματικότητα της πενίας και οι τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες, που δεν μπόρεσε να θεραπεύσει ο «αριστερός» πρόεδρος Λούλα Ντα Σίλβα, επέφεραν καθίζηση της οικονομίας. Το ΑΕΠ εμειώθη την τελευταία τριετία κατά 3% ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή 7%, ο πληθωρισμός έφτασε το 8% και η ανεργία το 12%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπέρασε το 6% του ΑΕΠ, τα επιτόκια το 12% και το χρηματιστήριο ανέβηκε 32% και σε όρους δολαρίου 54%.

Δηλαδή, έχουμε μία ασύμμετρη οικονομία καθ’ όλη την έκταση της. Ο κόσμος της Βραζιλίας απηύδησε, αναζήτησε αλλαγή πολιτικής και επέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον Μπολσονάρου, όπως στην Ιταλία τον Σαλβίνι, στην Ουγγαρία τον Ορμπάν και στην Γερμανία, αναζητεί κάποιον άλλον αντί της φράου Μέρκελ στην καγκελαρία. Για την βραζιλιάνικη επιλογή , η διεθνής αλλά και εγχώρια δημοσιογραφική «ελίτ» διέρρηξε τα ιμάτια της: «Εφιαλτική η εκλογή του Μπολσονάρο, σοκαριστική η επιλογή της πλειονότητας των Βραζιλιάνων να εναποθέσουν την κάθαρση στα χέρι του» έγραψαν.

Για σταθείτε βρε παιδιά, δημοκρατία δεν πρεσβεύουμε; Δημοκρατικά δεν εξελέγη ο Μπολσονάρου; Τι το μεμπτό περιέχει η πρώτη δήλωση του «Θ’ αλλάξουμε το πεπρωμένο της Βραζιλίας»; Αυτό δεν επιθυμούμε όλοι, όταν το παρελθόν και το παρόν μας απογοητεύει; Μήπως τελικά δεν θέλουμε την Αλλαγή;

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.