ΑΠΟΨΗ

Γιατί το ν/σ για το ναυπηγείο Ελευσίνας δεν συνιστά βιώσιμη λύση

Γιατί το ν/σ για το ναυπηγείο Ελευσίνας δεν συνιστά βιώσιμη λύση, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μας έφερε το νομοσχέδιο για τo ναυπηγείο Ελευσίνας για διαβούλευση στη διαύγεια μέχρι την 13η Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να το προωθήσει στη βουλή για ψήφιση, μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως για να μην το πάρει είδηση κανείς! Ωστόσο πριν προχωρήσω, οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να μας απαντήσει επαρκώς, γιατί δεν γίνεται η χρήση των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα και το υπουργείο κάνει ειδικό νόμο για την εταιρεία ΟΝΕΧ.

Άραγε, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάνε στο δικαστήριο; Τι φοβούνται; Έχουν την δυνατότητα άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο; Αυτή η πράξη προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας; Είναι τόσα πολλά που θα ήθελα να αναλύσω με λεπτομέρεια, ωστόσο θα μείνω στην ουσία του νομοθετήματος, με μια περίληψη εστιάζοντας στα κύρια σημεία.
Καταρχήν έχουμε την δημιουργία δύο νέων εταιρειών την “ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INDUSTRY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (ΕΜΠΟΡΙΚΗ) και την “ΟΝΕΧ ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (ΑΜΥΝΤΙΚΗ).

Ωστόσο δεν μας αναφέρεται το ανάλογο ποσοστό σε κάθε εταιρεία. Δηλαδή ποιο είναι το ενεργητικό που θα απορροφήσει η κάθε μία και ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα μείνει να εκποιηθεί για να ικανοποιήσει τους πιστωτές. Θα μπορούσε κάποιος άλλος επιχειρηματίας να ρίξει όλα τα χρέη σε μία εταιρία και να σώσει την άλλη; Αυτό είναι νόμιμο;

Το χρέος του Πολεμικού Ναυτικού

Προσέξτε πως θα αποπληρωθεί το χρέος των 142.337.077 ευρώ στο Πολεμικό Ναυτικό. Θα πληρωθεί μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων σε χρονικό διάστημα 30 ετών, με παρακράτηση ροών μέχρι του ποσού 2% επί της καθαρής αξίας των εγχώριων συμβάσεων έργου που θα αναλάβει η αμυντική εταιρεία, δηλαδή αν το Δημόσιο (Πολεμικό Ναυτικό) της δώσει έργο 7.116.853.850 €, καθώς και 1% επί της καθαρής αξίας έργου του τμήματος συμβάσεων του εξωτερικού που θα αναληφθούν από την αμυντική εταιρεία, δηλαδή θα πρέπει να αναλάβει έργο αξίας 14.233.707.700 ευρώ.

Και αν η οφειλή δεν έχει αποπληρωθεί εντός των 30 χρόνων από την λήξη της περιόδου χάριτος, το χρέος θα διαγραφεί στο 100%. Αυτός είναι ο μηχανισμός διαγραφής που βρέθηκε για το χρέος του Πολεμικού Ναυτικού, για να προσπεράσουν την άρνηση του υπουργού της Εθνικής Άμυνας.

Τί ισχύει για τους εργαζομένους

Όσον αφορά τους εργαζομένους, εδώ έχουμε ένα εργατικό πραξικόπημα! Η παράγραφος 11( α, β, γ, δ, ε) του άρθρου 2, δείχνει σαφώς τις ξεκάθαρες προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Να απολύσει τους εργαζόμενους και να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ενώ τα δεδουλευμένα ανέρχονται στα 27.041.925,10 ευρώ και οι αποζημιώσεις στα 13.397.421,35 € δεν υφίσταται ένας συγκεκριμένος ορίζοντας των δόσεων ποσοτικά και χρονικά.

Οι επιστροφές των χρηματικών ποσών συνδέονται με το έργο που θα δώσει το Δημόσιο (Πολεμικό Ναυτικό) στις “ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (ΝΒΕΕ). Τα δε δεδουλευμένα, μετά τις 30/ 9/ 2021 διαγράφονται. Ωστόσο άξιο προσοχής έχει το γεγονός ότι από 1/8/2020 η ΟΝΕΧ είναι ο βασικός μέτοχος και όμως δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, διαγράφεται ουσιαστικά το 92,5 % των χρεών της εταιρείας προς αυτό και το υπόλοιπο θα το αποπληρώσει σε 25 χρόνια (264 δόσεις, δηλαδή 22 χρόνια, συν τρία χρόνια περίοδος χάριτος). Αυτός ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας; Και αν αυτό δεν θα καταστεί δυνατό, θα έχουμε διαγραφή των χρεών στο 100%!

Τέλος, διαγράφεται ουσιαστικά το 92,3% των χρεών προς το ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια (22 χρόνια, συν τρία χρόνια περίοδος χάριτος). Αυτός ο μηχανισμός είναι σύμφωνος με το σύνταγμα της χώρας; Ομοίως θα έχουμε διαγραφή των χρεών στο 100%, αν αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν.

Δεν είναι βιώσιμο το ναυπηγείο Ελευσίνασ

Πέρα αυτών που μνημόνευσα, θα αναφέρω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που απουσιάζουν από το εν λόγω νομοσχέδιο και το καθιστούν άκαιρο, μη ρεαλιστικό και τελικά μη βιώσιμο:

  • Δεν δεσμεύεται εγγράφως η εταιρεία ΟΝΕΧ χρονικά για το ποσό που θα επενδύσει στο ναυπηγείο Ελευσίνας και αν η επένδυση θα είναι ανεξάρτητη από την ανάθεση των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Δεν δεσμεύεται εγγράφως η DFC (International Development Finance Corporation) ότι θα επενδύσει στις “ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (ΝΒΕΕ) και ποιο θα είναι χρονικά το ποσό . Και επιπλέον αν η επένδυση θα είναι ανεξάρτητη από την ανάθεση των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
  •  Δεν δεσμεύεται η εταιρεία ΟΝΕΧ εγγράφως ως προς τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου με συγκεκριμένες δόσεις, καθώς και με την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Δεν δεσμεύεται εγγράφως η Fincantieri ότι θα επενδύσει στα ΝΒΕΕ ανεξάρτητα με ποιες τύπου κορβέτες θα επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό
  • Δεν υφίσταται προσαρτημένη στο νομοσχέδιο έγγραφη βεβαίωση από τους πιστωτές ότι αποδέχονται τους όρους του νομοσχεδίου.
  • Δεν δεσμεύεται το υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι θα δώσει έργο στο ΝΒΕΕ εντός συγκεκριμένου χρονικά διαστήματος. Και ποιος εγγυάται ότι τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού δεν θα δοθούν στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά;

Εν κατακλείδι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κρίνεται κατ’ εμέ λίαν επιεικώς απαράδεκτο, δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ναυπηγείου  Ελευσίνας και ούτε κατ’ ελάχιστον του εργαζόμενους. Φοβάμαι ότι αν ψηφιστεί θα επανέλθει το ναυπηγείο Ελευσίνας, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχική προβληματική κατάσταση και επιπλέον θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήματα του δημοσίου, για μία ρεαλιστική βιώσιμη κατάσταση που είναι το ζητούμενο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι