ΑΝΑΛΥΣΗ

“Γονατίζει” η αγορά από ανατιμήσεις στο κρέας με υπογραφή Μητσοτάκη

"Γονατίζει" η αγορά από ανατιμήσεις στο κρέας με υπογραφή Μητσοτάκη, Σάββας Παυλίδης

Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν μια ακόμη χρονιά ασταμάτητων ανατιμήσεων, το κρέας (βασικό είδος διατροφής) έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Το μοσχαρίσιο κρέας φτάνει σε ορισμένα κρεοπωλεία τα 22 ευρώ το κιλό, ενώ στην αγορά καταγράφεται επίσημη αύξηση 20% μέσα σε μόλις 18 μήνες.

Στη δημοτική αγορά της Αθήνας οι τιμές για το κρέας κυμαίνονται από 8,50 έως 12,99 ευρώ, όμως στα σούπερ μάρκετ και στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή ξεπερνά πλέον τα 19 και 20 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι ενόψει Χριστουγέννων έρχονται νέες αυξήσεις, καθώς δύο κρίσιμες παράμετροι «σπρώχνουν» το κόστος προς τα πάνω. Πρόκειται για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ευλογιά που έχει πλήξει τα αιγοπρόβατα.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτημα που προκαλεί “τριγμούς” στην κυβέρνηση, δημιουργεί ασφυξία στους παραγωγούς. Χωρίς ρευστότητα, πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, να συντηρήσουν κοπάδια ή να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Μικρότερη παραγωγή, λιγότερη προσφορά στην αγορά, νέες ανατιμήσεις στο ράφι. Έτσι, η ίδια η κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι «πολεμά την ακρίβεια» φαίνεται να διογκώνει έμμεσα το πρόβλημα. Και πλέον δεν έχει και το… χαρτί του εξωγενή παράγοντα που διογκώνει την ακρίβεια.

Βόειο κρέας και αμνοερίφια

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο στο βόειο κρέας. Η Ελλάδα παράγει πλέον λιγότερο από το 10% της κατανάλωσης της. Το υπόλοιπο καλύπτεται από εισαγωγές (κυρίως από την ΕΕ) καθιστώντας την χώρα εξαιρετικά ευάλωτη σε διαταραχές της ευρωπαϊκής παραγωγής. Η παραγωγή μοσχαρίσιου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε κατά 3,3%, ενώ στις μεγάλες χώρες παραγωγής (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία) οι μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όταν η προσφορά μικραίνει και η Ελλάδα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές, η αύξηση των τιμών είναι σχεδόν αυτόματη.

Στα αμνοερίφια, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει οδηγήσει στη θανάτωση πάνω από 400.000 ζώων, δημιουργώντας ακραίες ελλείψεις. Η τιμή παραγωγού για το αρνί έχει εκτοξευθεί στα 9,5 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ πριν ξεκινήσει η νόσος. Στα κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια φτάνουν τα 12,5 ευρώ, ενώ τα αρνιά και τα κατσίκια αγγίζουν τα 16 ευρώ το κιλό.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να ελέγξει τις ανατιμήσεις και ανίκανη να στηρίξει τους παραγωγούς έγκαιρα. Αντιθέτως, με το μπλόκο στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας λίγο πριν τις γιορτές, την περίοδο δηλαδή που η ζήτηση κορυφώνεται και το εισόδημα των νοικοκυριών πιέζεται στο έπακρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx