Η Ανταρκτική, η κλιματολαγνεία και οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες

Mεταβίβαση ποσοστού της ΤotalEnergies σε κοινοπραξίες για έρευνα υδρογονανθράκων

«Η Ανταρκτική δεν έχει θερμανθεί τις τελευταίες επτά δεκαετίες, παρά τη μονοτονική αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου». Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης (Οκτώβριος 2020) επιστημονικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Οι επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Βικτώρια του Καναδά και Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ποια η ειρωνεία; Το 2017 είχε δημοσιευθεί η ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ούτε ενός ούτε δύο, αλλά ενενήντα ενός (91) νέων ηφαιστείων κάτω απ’ τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής. Τα μέχρι τώρα γνωστά ηφαίστεια στην Ανταρκτική ήταν σαράντα επτά (47), δηλαδή τώρα βρέθηκαν σχεδόν τα διπλά. Τα ηφαίστεια έχουν ύψος από 100 μέχρι 3.850 μέτρα και καλύπτονται απ’ τον πάγο της Ανταρκτικής, που κατά θέσεις έχει πάχος μέχρι 4 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θεωρούν πως υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια στην περιοχή και ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή του πλανήτη. Κάπου εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον. Στην κάτωθι συγκριτική εικόνα παρουσιάζονται οι απεικονίσεις της Ανταρκτικής από τις δύο διαφορετικές εργασίες.

Η εικόνα αριστερά απεικονίζει τις θερμότερες περιοχές της Ανταρκτικής όπως αυτές κατεγράφησαν στην εργασία του περιοδικού Nature του 2020. Η εικόνα δεξιά απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες ανακαλύφτηκαν τα 91 νέα ηφαίστεια στην εργασία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2017. Οι δύο εργασίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Τι παρατηρεί με εύκολο τρόπο κανείς;

Ότι οι θερμότερες περιοχές της Ανταρκτικής (εικόνα αριστερά με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές) βρίσκονται στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα ηφαίστεια (εικόνα δεξιά με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές). Πέρα από το γεγονός ότι η παρουσία των ηφαιστείων συντελεί ίσως στην αύξηση της θερμοκρασίας (όπως διαπιστώνεται όμως η Ανταρκτική δεν υπερθερμαίνεται τα τελευταία 70 χρόνια), αυξάνει και την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ανταρκτική έχει ηφαίστεια

Έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή έκλυσης τόσο διοξειδίου του άνθρακα όσο και μεθανίου. Συνεπώς, όχι μόνο η Ανταρκτική τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπερθερμαίνεται με κίνδυνο το λιώσιμο των πάγων, όχι μόνο δεν συντελεί ο άνθρωπος σε κάτι τέτοιο, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι η παρουσία των ηφαιστείων σχετίζεται ίσως με τις θερμότερες περιοχές της Ανταρκτικής, αλλά και την πιθανή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Με απλά ελληνικά: τα ξενοδοχεία τα οποία χτίζονται σε παραλιακές ζώνες παγκοσμίως δεν κινδυνεύουν παρά μόνο από την πανδημία του κορονοϊού. Ας δοθεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα από τη χώρα μας. Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Από πλευράς τραπεζικού-χρηματοοικονομικού κινδύνου, υπήρχε περίπτωση οι τράπεζες να δανείσουν χρήματα για την υλοποίηση ενός παραλιακού έργου, το οποίο θα κινδύνευε από έναν μεγάλο κίνδυνο όπως η ανύψωση των υδάτων σε δυσθεώρητα ύψη όπως καταστροφολογούν διάφοροι προφήτες; Κανείς επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να πετάξει τα χρήματά του σε άδειο πηγάδι.

Αναρωτιέται κανείς εάν οι ντόπιοι θιασώτες της κλιματολαγνείας θα κατηγορήσουν τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Βικτώρια, οι οποίοι δημοσίευσαν την εργασία στο περιοδικό Nature, ως “αρνητές” της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και τις απόψεις τους ως “ψευδοεπιστημονικές”. Αστείες και επικίνδυνες για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία καταστάσεις.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες 

Κι όμως. Πάνω στις προπαγανδιστικές συμπεριφορές των αυτόφωτων λογοκριτών του διαδικτύου στηρίζεται η ενεργειακή, οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Ελλάδας: οι αυτόφωτοι κλιματολάγνοι λογοκριτές του διαδικτύου πολεμούν την αξιοποίηση των όποιων ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ταυτόχρονα, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019 και δεν έχει γίνει τίποτε όσο αφορά τις έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ σε στόχους που πιθανολογούνται ως κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων εδώ και δύο χρόνια έχουν παγώσει, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή οικονομική ύφεση, η οποία σαρώνει τα πάντα.

Αναρωτιέται κανείς, γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι κερδίζουν από αυτή τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης; Ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν κερδίζει. Αντιθέτως, η καταστροφική επέλαση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα: παρά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αντί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται, αυτό αυξάνει.

Πράσινος φόρος και αντιπολίτευση

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για όσους αντιλαμβάνονται τις αιτίες: η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες επιδοτούνται αδρά, μόνο αύξηση θα φέρνει από εδώ και στο εξής στο κόστος της ενέργειας. Επιπλέον, πιθανές επιπτώσεις θα αποτελούν τα πιθανά blackouts όπως αυτά που βιώνει συχνά η Καλιφόρνια και προσφάτως, στις 8 Ιανουαρίου 2021, κόντεψε να βιώσει ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία κυριολεκτικά παγώνει τον φετινό χειμώνα.

Ίσως το πιο τραγελαφικό “επίτευγμα” του ελληνικού κράτους είναι η επιβολή ΦΠΑ 24% στον πράσινο φόρο των 0.03 ευρώ/λίτρο πετρελαίου κίνησης που επέβαλε ο κ. Χατζηδάκης. Από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης αυτό αποτελεί τρέλα!. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον η αντιπολίτευση να αντιδράσει σε όλα αυτά. Κι όμως, ούτε κουβέντα από την πλευρά της.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κοιμάται μακάρια λες και δεν συμβαίνει τίποτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 ταυτίζονται πλήρως με τη ΝΔ στο συγκεκριμένο αυτό πολύ σημαντικό θέμα. Περίεργο δεν είναι; Η παγκόσμια οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας, η οποία πιθανώς θα επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, επιβάλλει την αξιοποίηση των όποιων υδρογονανθράκων διαθέτει η Ελλάδα. Χωρίς υδρογονάνθρακες δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε εμβόλια, ούτε μάσκες, ούτε οικονομική ανάκαμψη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι