Η έκθεση στη Σαγκάη σφραγίζει την ολική επαναφορά της Κίνας στην ανάπτυξη
05/11/2020Σε “πανηγυρικό” κλίμα ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια της τρίτης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου (CIIE) στη Σαγκάη, η οποία είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 5-10 Νοεμβρίου. Πάνω από 400.000 συμμετέχοντες είχαν κάνει την εγγραφή τους μέχρι την 2α Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι φέτος, λόγω κορωνοϊού, τέθηκαν περιορισμοί τόσο στον αριθμό των εκθετών όσο και των επισκεπτών.
Για προφανείς λόγους, ο εκθεσιακός χώρος είναι διευρυμένος κατά 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Άλλωστε, η έκθεση δεν θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί. Αποτελεί σύμβολο της οικονομικής ισχύος της Κίνας και, πλέον, της ανάκαμψης από την κρίση που έφερε ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα. Να θυμίσουμε ότι, κατά την CIIE του 2019, συμμετείχαν 3.800 επιχειρήσεις από 181 χώρες, ενώ έγιναν επί της αρχής εμπορικές συμφωνίες αξίας 71,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την τελετή έναρξης και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας. Η έκθεση εισαγωγικού εμπορίου έχει στόχο να επισφραγίσει την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κινείται με ρυθμούς επιβράδυνσης ή ύφεσης, τα τρία τρίμηνα που διανύθηκαν το 2020 η Κίνα πέτυχε ανάπτυξη 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σημειωτέον, το τρίτο τρίμηνο έκλεισε με 4,9%.
Επίσης, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 13,2% το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 200 δισ. δολάρια και σηματοδοτώντας την επαναφορά της ζήτησης από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της χώρας. Αναλυτές ευρωπαϊκών και αμερικανικών οίκων επισημαίνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξάνεται και πάλι, ιδίως στις κατασκευές, δίνοντας ώθηση στη ζήτηση αγαθών.
Ο Κινέζος πρόεδρος, όμως, αναφέρθηκε και στο εντυπωσιακό νούμερο των 22 τρισ. δολαρίων, που εκτιμά ότι θα φτάσουν οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας την επόμενη δεκαετία. Όπως είπε, «η ζήτηση στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας θα συνεχίσει να αποδίδει ατελείωτες προοπτικές για καινοτομία».
Οι επόμενες κινήσεις για την Κίνα
Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι διοργανωτές της CIIE, φέτος συμμετέχει περίπου το 70% των κορυφαίων 500 επιχειρήσεων που συμμετείχαν τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα ονόματα της Ford (αυτοκινητοβιομηχανία), Qualcomm (ημιαγωγοί), Roche (φαρμακευτική), Louis Dreyfus Company (τρόφιμα, γεωργία). Όμως, πέρα από την παρουσίαση της χώρας του ως “νικήτριας” στη φετινή κρίση, ο Σι επιμένει στο μοντέλο ανάπτυξης “διπλής κυκλοφορίας”, όπως έχει ονομαστεί.
Αυτό βασίζεται στην αμφίδρομη σχέση της ανάπτυξης στο εσωτερικό, από τη μια, και της διεθνούς ανάπτυξης, από την άλλη. Με δυο λόγια, το γεγονός ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική της αγορά η Κίνα, δεν σημαίνει ότι θα “κλείσει” τις πόρτες στον κόσμο – αυτό τουλάχιστον ευαγγελίζεται. Μεταξύ άλλων, ο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε νέα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν τις εμπορικές, κι όχι μόνο, σχέσεις της Κίνας με τη Δύση:
- Το Πεκίνο θα ανοίξει στους αλλοδαπούς επενδυτές και επιχειρήσεις, ακόμη περισσότερο, τον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και του διαδικτύου.
- Μειώνονται τα είδη αγαθών και υπηρεσιών που δεν επιτρέπονται κατά τη σχετική “λίστα”, από 40 σε 33.
- Οι πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου αυξάνονται από 18 σε 21.
- Υλοποιείται το σχέδιο μετατροπής της νησιωτικής περιοχής του Χαΐνάν σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Παρομοίως και το σχέδιο “ανοίγματος” της αγοράς της Σενζέν.
- Θα μειωθούν τα εμπόδια για τη διάχυση της τεχνογνωσίας από και προς την Κίνα.
- Θα ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, επίκεινται νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, ενώ θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ. Ο Κινέζος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για μεταρρύθμιση στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Να σημειωθεί ότι αρκετοί αρχηγοί κρατών δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα κατά την τελετή έναρξη της κινεζικής έκθεσης. Εκτός από αρκετούς ηγέτες ασιατικών κρατών, το διαδικτυακό “παρών” έδωσαν οι πολιτικές ηγεσίες της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Νότιας Αφρικής κ.ά.