Η Ελλάδα επιστρέφει σε ασταθείς αγορές
10/02/2018του Μάκη Ανδρονόπουλου –
Δύο επεισόδια που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στις αγορές ήρθαν να προκαλέσουν σκεπτικισμό για όσους δεν έχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Το πρώτο, αφορά στην μεγάλη πτώση της Γουόλ Στρίτ την περασμένη Παρασκευή που οδήγησε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση της έκδοσης του επταετούς ελληνικού ομολόγου. Το δεύτερο, είναι η εμπλοκή που μάλλον οδηγεί στη ματαίωση της πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ολλανδική Exin Financial Services Holdings BV, λόγω νομικών ενεργειών εναντίον της από την Calamos Family Partners.
Ευτυχώς, για την ελληνική έξοδο στις αγορές, το ξεπούλημα στην Γουόλ Στριτ που έριξε τους δείκτες κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης (25.000 μονάδες για τον Dow Jones και 2.700 μονάδες για τον S&P 500) και ενεργοποίησε τις αυτοματοποιημένες εντολές πώλησης, μάλλον μαζεύτηκε. Έτσι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου είχε επιτυχία. Τα 3 δισ που ζήτησε το ελληνικό δημόσιο τα πήρε με επιτόκιο 3,5%.
Εκείνο που έχει σημασία είναι η μεταβλητότητα των αγορών που έχει να αντιμετωπίσει η επιστροφή της Ελλάδας σε αυτές. Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε πως μετά το τέλος της αμερικανικής πιστωτικής χαλάρωσης που καταβρόχθισε 5 τρισ. δολάρια και το επικείμενο τέλος της ευρωπαϊκής που έχει απορροφήσει 1,5 τρισ. ευρώ, εισερχόμαστε σε περιοχή ανόδου των επιτοκίων.
Η σημασία για την Ελλάδα
Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για την συμπεριφορά των αγορών, αλλά και για το κόστος μελλοντικού δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τα δημοσιονομικά της. Ως γνωστόν, η πτώση της Γουόλ Στρίτ προκλήθηκε από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για ταχύτερη και ίσως πιο επιθετική άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve.
Συνεπώς, οι αρχιτέκτονες του ελληνικού σχεδίου για τη μεταμνημονιακή εποχή οφείλουν να σταθμίζουν αυτές τις αλλαγές, καθώς η ευθραυστότητα των μεγεθών είναι αντίστοιχη με τη μεταβλητότητα των αγορών. Κάτι ανάλογο ισχύει και για της Εθνική Τράπεζα που υποχρεώνεται να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, εξ αιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων. Όμως, όλα δείχνουν πως η διαδικασία σταματά, καθώς οι δύο πρώην συνεταίροι και συνιδρυτές της Exin, J. Calamos και J. Koudounis εκ μέρους της Calamos Family Partners υπέβαλαν αγωγή εναντίον της για ληξιπρόθεσμες οφειλές 41 εκατ. δολαρίων και ζητούν να βγει πλήρως από την εικόνα.
Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι πώς θα γράψει αυτή η υπόθεση στα τεστ αντοχής της Εθνικής Τράπεζας και τι θα σημάνει για τις απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) των τραπεζών της Ευρωζώνης.