Η Ελλάδα μεταρρυθμίζει το ΔΝΤ!
21/05/2019Εκτός από την διάσωση των τραπεζών της Ευρωζώνης την κρίσιμη διετία 2011-2012 κατά την οποία η χρεοκοπημένη Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αυτό-μεταρρυθμιστεί με βάση τα λάθη που έκανε συμμετέχοντας στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δίδακτρα» βέβαια δεν πρόκειται να καταβάλει το ΔΝΤ στον ελληνικό λαό, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το έχουμε δίπλα μας, όταν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2022 ή το 2032.
Από την έκθεση για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που υλοποίησε το ΔΝΤ την δεκαετία 2008-2017, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου παραδέχεται τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τη δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Πρόκειται για έναν τεχνικό τρόπο για να πει κανείς ότι ο «αγνωστικισμός» των Ευρωπαίων εταίρων και η κουτοπόνηρη εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ μπορούν να διαλύσουν μια κοινωνία νίπτοντας ταυτόχρονα τας χείρας τους.
Πάντως, υπό την απειλή της νέας παγκόσμιας τράπεζας και του νέου αναπτυξιακού ταμείου των BRICS που πάνε να του πάρουν τη δουλειά, το ΔΝΤ ετοιμάζει αναμόρφωση της διαδικασίας σχεδιασμού προγραμμάτων με απώτερο στόχο την αποφυγή της επανάληψης των λαθών που έγιναν στην Ελλάδα. Το πιο εντυπωσιακό ίσως της έκθεσης είναι η παραδοχή πως η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012.
Ως γνωστόν, το ΔΝΤ δάνεισε 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2010, από τα οποία απομένουν προς εξόφληση 9,5 περίπου και τώρα θα γίνει η αποπληρωμή τμήματος 3,6 δισ. ευρώ που είναι ιδιαίτερα ακριβά. Η έκθεση θίγει και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων που αυξήθηκε κατά 10,5% σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, πρόβλημα – πρόκληση για την Ελλάδα και την Κύπρο.