Η «επέλαση» του Νότου ενισχύει τον Βορρά

Σύνταξη SLpress.gr
5

Σε συμφωνία στήριξης της υποψηφιότητας του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατέληξαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup.

Η σύσταση του Eurogroup προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υποψηφιότητα ντε Γκίντος αναμένεται να υιοθετηθεί τυπικά, την Τρίτη, από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΔΣ της ΕΚΤ. Η τελική απόφαση, ωστόσο, αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και 23ης Μαρτίου.

Ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, η θητεία του οποίου είναι οκταετής και μη ανανεώσιμη, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου του 2018, όταν θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο. Ο ίδιος ο Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε πάντως ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η υποψηφιότητα ντε Γκίντος έχει και τις «ευλογίες» της Μέρκελ, κάτι που έκανε σαφές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου,  Πέτερ Αλτμάιερ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή αν το Eurogroup συμφωνήσει σήμερα ή στην επόμενη συνάντησή του» να προωθήσει την υποψηφιότητα του ντε Γκίντος, είπε ο Αλτμάιερ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Την σχεδόν πανηγυρική πρόκριση της υποψηφιότητας ντε Γκίντος βοήθησε με το παραπάνω η απόσυρση, την τελευταία στιγμή, της υποψηφιότητας του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν. Η ανακοίνωση απόσυρσης της υποψηφιότητας Λέιν έγινε από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup, καθιστώντας τον ντε Γκίντος μοναδικό υποψήφιο για το αξίωμα.

Ο Ισπανός ντε Γκίντος θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίκτορ Κονστάνσιο, αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε την δεύτερη συνεχόμενη προώθηση ενός «νότιου» σε κεντρική θέση του οικονομικού οικοδομήματος της ΕΕ. Έχει προηγηθεί η εκλογή του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο στην θέση του προέδρου του Eurogroup, όπου αντικατέστησε τον "υπερβόρειο" Ολλανδό Γερούν Νταισελμπλουμ. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί φαινομενικά να δείχνουν μια ενίσχυση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, δεν είναι ωστόσο λίγοι, εκείνοι που εκτιμούν, ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς "βλέπουν" μετά και την σημερινή επιλογή να αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες, τον επόμενο χρόνο, να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ ένας Γερμανός!

Το παρασκήνιο και η ψηφοφορία που δεν έγινε

Τι θα γινόταν όμως αν η Ιρλανδία δεν απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του Λέιν. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία, στην οποία θα κέρδιζε εκείνος από τους δύο υποψηφίους, ο οποίος θα έπαιρνε 14 (σε σύνολο 19) ψήφους, οι οποίες όμως θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν και το 65% του πληθυσμού των χωρών της ευρωζώνης.

Στο σημείο αυτό η δημόσια τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει την σημασία της, αν και έγινε μετά την ανακοίνωση απόσυρσης της υποψηφιότητας. Αν ο Λέιν παρέμενε στο παιχνίδι, στο σημερινό Eurogroup θα γινόταν μία άτυπη συζήτηση και θα ακολουθούσε η ψηφοφορία την Τρίτη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης, το οποίο συμμετείχε στην προετοιμασία αυτής της συνόδου, είχε εκφράσει ωστόσο την άποψη ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην γίνει ψηφοφορία και να επιλεγεί ομόφωνα ένας υποψήφιος. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έδιναν ως φαβορί τον ντε Γκίντος, παρότι η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ο ρόλος είναι βέβαια συμβουλευτικός, μετά την ανεπίσημη ακρόαση των δύο υποψηφίων, ανέφερε τον Λέιν ως την καλύτερη επιλογή.

Δεν θα πάει χαμένος

Η επιλογή του «νότιου»  ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός «βόρειου», όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό ο Λέιν να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, στη θέση του Πέτερ Πράετ.

«Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι και ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους παίκτες. Ο Λέιν είναι σε καλή θέση (για να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος), αλλά για τον Βάιντμαν όλα εξαρτώνται από το πώς θα μοιραστούν οι κορυφαίες θέσεις το 2019», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας μια φωτογραφική αποτύπωση για το πώς μοιράζονται οι θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το τοπίο βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως για τις «κορυφαίες θέσεις», στις οποίες περιλαμβάνονται η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σημερινή εκλογή ωστόσο αποτελεί μία εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βάιντμαν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ, αν, όπως σημειώνουν,  κάποιος Γάλλος αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένας τέτοιος Γάλλος, που εκπροσωπεί την ΕΕ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Σοβαρή υποψηφιότητα θα μπορούσε να είναι όμως και αυτή της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.