Η επέλαση του καινούργιου, το χρηματιστήριο και η ανάπτυξη

Ανδρονόπουλος Μάκης
514
Η επέλαση του καινούργιου, το χρηματιστήριο και η ανάπτυξη, Μάκης Ανδρονόπουλος

Η θλιβερή εικόνα που αποπνέει το παλιό πολιτικό και μιντιακό σύστημα για την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας δεν εξαντλείται στην καταστροφολογία για την οικονομία, αλλά αποκαλύπτει τον υποκριτικό και ύποπτο συντηρητισμό του απέναντι στο καινούργιο, που ενίοτε αγγίζει τα όρια του αντεθνικού, καθώς και ένα μίζερο λαϊκισμό διαστρέβλωσης των πάντων, προκειμένου να καλυφθούν οι αμαρτίες επώνυμων εκπροσώπων του. Η ψυχική ζημία και ο διχασμός που συντελείται, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την εννεαετή προσπάθεια επιστροφής της σε κάποια κανονικότητα, είναι τραγική.

Παρ' όλες αυτές τις ανασχετικές δυνάμεις που αναπτύσσονται, η εκκόλαψη του καινούργιου γίνεται κάθε μέρα και πιο εμφανής. Το διάταγμα που επιτρέπει τη δημιουργία κρεματορίου στην Αθήνα -παρά τις επικρίσεις της Εκκλησίας- είναι «ένα βήμα ορόσημο» όπως είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, δεδομένου ότι μέχρι τώρα 4.000 σωροί έχουν σταλεί στο εξωτερικό για αποτέφρωση. Η εδώ και τριάντα χρόνια συζητούμενη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι πλέον επικείμενο γεγονός, μετά τις ριζοσπαστικές προτάσεις που ετοίμασε νομοπαρασκευαστική επιτροπή έμπειρων νομικών και δικαστών.

Οι σχεδιασμοί για την ανάπλαση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ακόμη και η έναρξη συζήτηση για την αποκάλυψη της χαμένης κοίτης του Ιλισού ως πράσινη διαδρομή για 1.000 μέτρα από το Καλλιμάρμαρο μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην καρδιά της πρωτεύουσας από τον οργανισμό «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» δείχνει πως ο τοκετός του καινούργιου δεν αργεί. Ήδη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας συντελείται ένας οργασμός αναπλάσεων από ιδιώτες και από το κράτος. Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μία ακόμη ένδειξη.

Το όνειρο επιστρέφει, η δημιουργία, επιστρέφει σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα και ριζικά. Η μετατροπή της Πλατείας Συντάγματος για δώδεκα ώρες σε studio set για τα γυρίσματα της ταινίας «Born to be Murdered», μια αμερικανο-ιταλική κινηματογραφική παραγωγή, είναι επίσης ενδεικτική των 30 εν εξελίξει διεθνών παραγωγών που έχουν ήδη εγκριθεί. Η διεθνοποίηση της Αθήνας αρχίζει να μορφοποιείται και να αναβαθμίζεται αισθητικά και εμπορικά. Βάσιμες ενδείξεις παραπέμπουν πως σε μία πενταετία η Αθήνα μαζί με τον Πειραιά θα είναι μια διεθνής μητρόπολη που θα λάμπει.

Ο αναπτυξιακός ρόλος του χρηματιστηρίου

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άρθρο 42 νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διευρύνει το δικαίωμα για «χρυσή βίζα» και άδεια παραμονής όχι μόνο μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, αλλά και σε άυλους τίτλους, όπως μετοχές και ομόλογα, για τους επενδυτές από τρίτες χώρες. Πρόκειται για κρίσιμη εξέλιξη που δείχνει πως η κυβέρνηση αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται τον αναπτυξιακό ρόλο του χρηματιστηρίου. Η άντληση επενδυτικών πόρων από το χρηματιστήριο είναι πολύ πιο υγιής από τον τραπεζικό δανεισμό, όπως άλλωστε καταγράφεται από την εμπειρία πολλών αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου με προσφορές πάνω από 11,8 δισ. από 419 θεσμικούς κυρίως επενδυτές και το επιτόκιο στο 3,9% (κουπόνι 3,875%) είχε αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας τα 2/3 του φετινού προγραμματισμού, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η πρόωρη εξαγορά των ακριβών (4,9% επιτόκιο) δανείων 9,4 δισ. ευρώ του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκυρη οικονομολόγος Κατερίνα Πάντα σε ανάλυσή της απομυθοποιεί την σύγκριση με ανάλογες εκδόσεις από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Τονίζει πως «αν συγκρίνουμε σήμερα αυτά τα δεδομένα τα οποία είναι αληθή, ελεύθερα από στρεβλώσεις τύπου QE & χωρίς investment grade πχ στο πενταετές ομόλογο, οι αποδόσεις ήταν για την Πορτογαλία στο 4.89% για την Κύπρο στο 4,75% και για την Ελλάδα στο 3,60% . Αυτό αν θέλει να κάνει κανείς συγκρίσεις με ίδιους όρους και όχι ψεύτικες επικοινωνιακές τακτικές».

Είναι σκόπιμο εδώ να επισημανθεί ότι παρά την δημοσιοποίηση της δήθεν αρνητικής έκθεσης του ΔΝΤ, η απόδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε σταθερά και κυμαινόταν ανάμεσα στο 3,85% - 3,87% έναντι του 3,9% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης. Αμέσως μετά την επιτυχή έκδοση του 10ετούς, η Moody’s αναβάθμισε Εθνική, Alpha, Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαίωσε Πειραιώς, Παγκρήτια σε Caa2 και Attica Bank Caa3. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από 3,4 δισ. ευρώ πριν λίγες εβδομάδες εκτινάχθηκε στα 5,76 δισ. ευρώ.

Μέσα στο θετικό αυτό κλίμα

Επίσης, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου διαπραγματευόταν με απόδοση 2,67% από 2,7% που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το θετικό αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα ήταν πολλαπλό. Δεν είναι μόνο η ανάκαμψη του χρηματιστηριακού δείκτη και ιδιαίτερα του τραπεζικού, είναι και η επιτυχής ομολογιακή έκδοση της Aegean που ανήλθε σε €527,7 εκατ., με επιτόκιο 3,60%.

Μια άλλη θετική εξέλιξη είναι πως το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2018 στα 17 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 143 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.Ο κύριος όγκος των επενδύσεων του ασφαλιστικού κλάδου είναι σε σταθερούς τίτλους, που αποτελούν το 60,9% του ενεργητικού του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ.

Σημειωτέον ότι πριν ένα μήνα υπογράφτηκε Μνημόνιο συνεργασίας για την προετοιμασία εισαγωγής μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας, μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και προϋπολογισμού 450.000 ευρώ με διάρκεια 36 μήνες (πρόγραμμα Roots).
Μέσα στο θετικό αυτό κλίμα, αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με την έναρξη των τεσσάρων νέων αγορών ρεύματος, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool), που ισχύει σήμερα.

Βρέχει …καλά αναπτυξιακά νέα

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινά άλλωστε και ο νέος διαγωνισμός για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ για άμεσα αποτελέσματα. Η ΔΕΗ: Αναμένει «ενδιαφερόμενους», ήτοι τις κοινοπραξίες Sev.En. Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος - CHN Energy, πιθανώς και η Μυτιληναίος. Παράλληλα, η ΔΕΗ το 2018 κατάφερε να τριπλασιάσει τα έσοδα από την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών, ενισχύοντας την ρευστότητά της κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, μέσω της συνεργασίας της με την Qualco, κατόρθωσε να συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες περί τα 40 εκατ. ευρώ το μήνα σε μετρητά, ενώ παράλληλα έχουν ρυθμιστεί περί τα 50 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ προβλέπει την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων για τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο της ενέργειας, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεσμεύτηκαν στον ΑΔΜΗΕ για τη χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης που αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωσή του εντός του 2022. Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ επισπεύδει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση επενδυτή, για την απόκτηση του 39% των μετοχών της θυγατρικής του εταιρείας, Αριάδνη. Παρενθετικά να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε νέα τεχνική ελέγχου των υγρών καυσίμων, τη μοριακή ιχνηθέτηση, που αναμένεται να περιορίσει τη λαθρεμπορία και τη νοθεία των καυσίμων.

Στα καλά αναπτυξιακά νέα τελευταίας σοδειάς μπορούμε να εντάξουμε τις επενδύσεις που θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα παραμένει ουραγός δεδομένου πως πάνω από το 80% των δημοτικών αποβλήτων καταλήγει σε χωματερές (ΧΥΤΑ) και μόλις το 19% ανακυκλώνεται. Στην Ηλεία υπογράφτηκε σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΣΔΙΤ 32 εκατ. ευρώ)..

Επίσης, ετοιμάζονται πέντε νέα malls και δύο επεκτάσεις υφιστάμενων εμπορικών κέντρων στην Αττική, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις στο χάρτη του λιανεμπορίου. Πρόκειται για νέες επενδύσεις είναι συνολικής επιφάνειας 340.000 τετραγωνικών μέτρων και θα έρθουν να προστεθούν στα περίπου 40 εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 860.000 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας. Ένα από αυτά θα είναι το εμπορικό κέντρο από την ΓΑΙΟΣΕ συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ που δρομολογείται στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά.

Η τυφλότητα της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως το γεγονός πως κατευθύνεται από τη «γενιά της χρεοκοπίας», δεν της επιτρέπει να δει αυτό που είδε για παράδειγμα ο κρατικός οργανισμός της Νορβηγίας Innovation Norway που ετοίμασε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 21,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ελληνικών καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Το ύψος της χρηματοδότησης ανά έργο θα κυμαίνεται από 200.000 έως να 1.500.000 ευρώ…

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.