Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να βγάλει λαγό στις τράπεζες

Ανδρονόπουλος Μάκης
882
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να βγάλει λαγό στις τράπεζες, Μάκης Ανδρονόπουλος

Η επιθετική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον έλεγχο στις τράπεζες, μετά από "αιώνες" βαθέως ύπνου, αποτελεί πραγματική είδηση, υπό τον όρο ότι δεν θα αποδειχθεί fake. Στη συνείδηση των πολλών η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ο μηχανισμός που, υπό τον μανδύα της επιχειρησιακής αδυναμίας και των πολλών φακέλων, έμενε ουσιαστικά αδρανής προς όφελος των ολιγοπωλίων (υπόθεση μπύρας). Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορέσει να κάνει εμφανή δουλειά υπέρ του ανταγωνισμού, τότε θα αναστυλώσει το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών που δεν υπάρχει στην συνείδηση της κοινής γνώμης.

Η διήμερη εισβολή στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την διαπίστωση ενδεχόμενης συμπεριφοράς ως τραστ είναι κρίσιμη, καθώς οι αυξήσεις στις ηλεκτρονικές και όχι μόνο υπηρεσίες, προετοιμάστηκε επικοινωνιακά με δημοσιεύματα και επιβλήθηκαν ταυτόχρονα. Πρέπει να ελεγχθεί η τιμολόγηση, για παράδειγμα, η μεταφορά ποσού από τράπεζα σε άλλη τράπεζα χρεώνεται 100% πάνω, από ένα σε δύο ευρώ). Ίσως πρέπει να ελεγχθούν και τα μετοχολόγια, για αθέμιτη σύμπτωση συμφερόντων.

Τώρα αν η εισβολή εξυπηρετεί την κυβέρνηση δεν έχει και τόσο σημασία. Εκτός αν πρόκειται για show off ώστε να καλυφθεί η αμνήστευση των τραπεζιτών. Από την άλλη λέγεται πως μπορεί να είναι μήνυμα Μητσοτάκη προς τις τράπεζες, για να μην του δημιουργήσουν προβλήματα με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των μετόχων- funds και τους οίκους αξιολόγησης.

Υπάρχει και το επερχόμενο τσουνάμι πλειστηριασμών που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή με τη βουλιμία των distress funds. Όλα θα φανούν στην πορεία. Όμως, και να υπάρχει δόλια πολιτική σκοπιμότητα, η ΕΑ εγκλωβίστηκε στην ανάγκη να φέρει αποτέλεσμα που θα έχει θετική κοινωνική επίπτωση, δηλαδή να έχει πολιτικό αντίκτυπο. Αλλιώς η όλη επιχείρηση θα γίνει μπούμερανγκ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.