Η G20, η Google και ο εμπορικός πόλεμος
20/07/2018Στο Μπουένος Άιρες θα μεταφερθεί το Σαββατοκύριακο η διαμάχη για τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και η ένταση που επικρατεί σχετικά με τα θέματα του εμπορίου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Εκεί, στην Αργεντινή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), στην τρίτη συνάντησή τους, θα συζητήσουν τις απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους κινδύνους ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου.
Το στίγμα της συνάντησης έδωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λάγκαρντ, σημειώνοντας ότι, τα επόμενα χρόνια, ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα». Η ίδια προειδοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, η αμερικανική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς μεγάλο μέρος του εμπορίου της «θα υπόκειται σε αντίποινα».
Στην πρώτη συνάντησή τους, τον περασμένο Μάρτιο στο Μπουένος Άιρες, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κατέληξαν με δυσκολία σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υπογράμμιζαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη απειλείται από «οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις». Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά.
Η βασική αλλαγή είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, πέρασε πλέον από την θεωρία στην πράξη, εγκαινιάζοντας έναν εμπορικό πόλεμο, πρωτίστως εναντίον της Κίνας, αλλά όχι μόνο. Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα, με τους οποίους άρχισε αυτός ο πόλεμος είναι πλέον εφαρμόσιμο μέτρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τιμωρητικούς δασμούς 25% που επέβαλε σε κινέζικα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ απείλησε με επιβολή δασμών και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Στη σκιά του Τραμπ
Η Σύνοδος της G20 γίνεται στην σκιά της ευρωπαϊκής περιοδείας του Τραμπ, η οποία επέφερε ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες. Ο Τραμπ δεν δίστασε επί ευρωπαϊκού εδάφους να χαρακτηρίσει «εχθρό» την ΕΕ σε θέματα εμπορίου, αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους παραδοσιακούς συμμάχους του, ένα εικοσιτετράωρο πριν εξαπολύσει επίθεση φιλίας στον Πούτιν.
Οι Βρυξέλλες δεν ήταν τόσο επιθετικές στα αρχικά σχόλιά τους. Προτίμησαν να απαντήσουν με την σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, η οποία υπογράφτηκε την Δευτέρα, εξ αναβολής λόγω των φονικών πλημμυρών στην χώρα της Άπω Ανατολής. Ακολούθησε η επιβολή προστίμου ρεκόρ, ύψους 4,34 δισεκ. ευρώ, που επέβαλαν στην Google οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Την επιβολή του προστίμου χαιρέτησε η Γαλλία, αλλά ο Τραμπ αντέδρασε με οργή, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί πλέον η Ευρώπη να «επωφελείται» από τις ΗΠΑ.
Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ θα συζητηθούν την επόμενη Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον, στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίο ήδη έχει χαρακτηρίσει «μάταιες» τις προσπάθειες του Τραμπ να «διχάσει τους Ευρωπαίους» στα θέματα του εμπορίου. Θα έχει μεσολαβήσει ωστόσο η σύνοδος της G20 στο Μπουένος Άιρες, στην οποία οι ΗΠΑ, όπως έχουν διαμηνύσει δια του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, θα πάνε για να αποκηρύξουν την νέα «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας».
Παρά την ένταση που αναμένεται να επικρατήσει στην Σύνοδο οι εκτιμήσεις είναι ότι, σε αντίθεση με την G7 στο Κεμπέκ, θα ολοκληρωθεί με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Αυτό βεβαίως, όπως δήλωσαν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν αναμένεται να είναι ένα ανακοινωθέν που να καταδικάζει τον προστατευτισμό. Πρόκειται άλλωστε για μία συνάντηση υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους περιορισμούς, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Νίκολας Ντουχόβνε, ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας, τον περασμένο Απρίλιο, στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο.