ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Γερμανία ετοιμάζεται για οικονομικό τσουνάμι, η Ελλάδα;

Η Γερμανία ετοιμάζεται για οικονομικό τσουνάμι, η Ελλάδα; Αθανάσιος Κωτσόπουλος

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ παραχώρησε στις 21.06.2022 μια ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF. Στο πλαίσιο αυτής, είπε για πρώτη φορά δημόσια κάτι το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ελλοχεύει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος, για τον οποίο η Γερμανία ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς, για μια πάρα πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε την άποψη, ότι οι παρούσες συνθήκες και ειδικότερα η τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας και ο κίνδυνος ελλείψεων στην παροχή αυτής, παράλληλα με τα τεράστια προβλήματα των παγκοσμίων εφοδιαστικών αλυσίδων και την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Προέβλεψε δε, ότι οι ενεργειακές ελλείψεις θα φανούν έντονα σε πέντε με οκτώ μήνες και η διάρκεια αυτών θα είναι τρία με πέντε χρόνια!!!

Υπό αυτές τις παραδοχές, ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας είπε ανοιχτά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκέψεις ταμπού. Και η ατομική ενέργεια και ο λιγνίτης πρέπει να επανεξεταστούν ως προς τη χρήση τους καθώς και κάθε άλλο μέσο. Η Γερμανία κινδυνεύει να υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο υπουργός σημείωσε επιπλέον, ότι μόνο από την αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως, το γερμανικό κράτος θα επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα με 30 δις λόγω αναχρηματοδότησης του χρέους του. Μίλησε ακόμη και για τον κίνδυνο επιβίωσης σημαντικής μερίδας των Γερμανών πολιτών εάν η κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα και στοχευμένα.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών είναι σαν ένα καμπανάκι κινδύνου πριν ένα παγκόσμιο οικονομικό “τσουνάμι”, εάν τελικά οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν. Αν η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία δηλώνει μέσω του υπουργού οικονομικών της όλα τα παραπάνω, τότε τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα και η οικονομία της;

Παγκόσμια οικονομική κρίση

Η ελληνική κυβέρνηση τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης, όσο και των επερχόμενων εθνικών εκλογών, εκμεταλλευόμενη και την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας για το έτος 2022, έχει προβεί στην καταβολή σειράς εκτάκτων επιδομάτων. Η δε αντιπολίτευση ζητάει την καταβολή ακόμα περισσότερων. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμα το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, ένα τεράστιο έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου, ένα ετήσιο δημόσιο έλλειμα και μια τεράστια ανεργία.

Το μόνο στοιχείο που αποτρέπει μια νέα κρίση χρέους είναι ότι λόγω των τριών μνημονίων, το 75 % περίπου του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των θεσμών της ΕΕ και ότι οι λήξεις των σχετικών ομολόγων έχουν μετατεθεί σε βάθος δεκαετιών, οπότε ο κίνδυνος προβλήματος αναχρηματοδότησης στο εγγύς μέλλον είναι πολύ μικρός.

Παρόλα αυτά, ο προεκλογικός εφησυχασμός και η προεκλογική οικονομική πλειοδοσία παροχών από τα πολιτικά κόμματα, αποτελεί τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο για την Ελλάδα η οποία είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να υπάρχει πλειοδοσία στην καταβολή επιδομάτων και οικονομικών παροχών. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης προετοιμάζεται για πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ στη χώρα μας οι πολιτικές δυνάμεις κοκορομαχούν στα θέματα οικονομίας, για το ποιος θα δώσει τις μεγαλύτερες οικονομικές παροχές.

Είναι καιρός οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να αρθούν επιτέλους στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, να συνεννοηθούν στα βασικά και να θωρακίσουν όσο καλύτερα γίνεται την ελληνική οικονομία, μια κατ εξοχήν ελλειματική, εισαγωγική και άρα εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό οικονομία, ενόψει της πιθανότητας για μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση. Θα είναι κρίμα το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να μην διδάχθηκε τίποτα από την μνημονιακή περίοδο και τις δραματικές στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, οι πολίτες της και η οικονομία της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι