Η Goldman Sachs εξαγοράζει την αθωότητά της με πρόστιμο 2,9 δισ.
25/10/2020Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επέβαλε ποτέ ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε βάρος της περιβόητης πολυεθνικής επενδυτικής Goldman Sachs. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ήρθε σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, συμφωνώντας να πληρώσει πρόστιμο 2,9 δισ. δολάρια, για την παραβίαση του νόμου κατά της διαφθοράς.
Με αυτόν τον τρόπο η Goldman κατάφερε να αποφύγει μια καταδίκη στο αμερικανικό δικαστήριο, μεταξύ άλλων για την εμπλοκή της στο γνωστό διεθνές σκάνδαλο οικονομικού εγκλήματος στη Μαλαισία. Από τα 2,9 δισ. άλλωστε τα 600 εκατομμύρια αφορούν στο συμβιβασμό της με την κυβέρνηση της Μαλαισίας, καθώς η θυγατρική της Goldman στην ασιατική χώρα δήλωσε ένοχη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του δημοσίου επενδυτικού ταμείου 1MDB.
Όπως δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Μπράιαν Ράμπιτ, «η Goldman ανέλαβε την ευθύνη για το ρόλο της σε συνωμοσία με σκοπό τη δωροδοκία κορυφαίων αξιωματούχων της αλλοδαπής, και την απόκτηση ελκυστικών συμβάσεων και άλλων έργων που αφορούν στο 1MDB. Η Goldman οφείλει να παραδεχθεί αδικοπραξία και να πληρώσει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα».
Η επενδυτική τράπεζα κατηγορούνταν ότι βοήθησε διεφθαρμένο Μαλαισιανό επενδυτή, τον Λόου Τάεκ, να καταχραστεί πακτωλό χρημάτων από το αναπτυξιακό ταμείο της Κουάλα Λουμπούρ, η αξία του οποίου ανερχόταν σε 6,5 δισεκατομμύρια. Ο επενδυτής, αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που απέσπασε για τα έργα υποδομής που προορίζονταν, αγόρασε γιοτ 250 εκατομμυρίων, ακίνητα ανά τον κόσμο, ενώ επένδυσε και στην ταινία “Ο Λύκος της Ουόλ Στριτ”, του Μάρτιν Σκορτσέζε.
Ένα ακόμα “βαρίδι” για την Goldman
Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκαν σε δωροδοκίες αξιωματούχων στη Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Goldman Sachs κέρδισε 600 εκατομμύρια σε προμήθειες για τη διεκπεραίωση ομολογιακών συναλλαγών τα έτη 2012 και 2013, ποσό υπερβολικά μεγάλο για το είδος του εσόδου.
Όπως ανέφερε το επιτελείο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, «για πάνω από πέντε χρόνια η Goldman συμμετείχε σε σαρωτικό διεθνές σχήμα διαφθοράς, συνωμοτώντας για να επωφεληθεί από μίζες άνω των 1,6 δισ. δολαρίων σε διάφορες χώρες, ώστε να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε προμήθειες, εις βάρος του λαού της Μαλαισίας και της φήμης των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στο εξωτερικό».
Η Goldman παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να ανιχνεύσει και να προλάβει την εμπλοκή του Λόου στις συναλλαγές αυτές, ενώ αγνόησε και τις ενδείξεις που υπήρχαν κατά τις έρευνες περί συμμόρφωσης με τη δεοντολογία που είχαν διεξαχθεί. Τούτο παραδέχθηκε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον, για τον οποίο, μαζί με αρκετά κορυφαία στελέχη της, προβλέπεται μείωση απολαβών.
Αν και ο συμβιβασμός με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμενόταν στις αρχές του 2020, η νομική ομάδα της τράπεζας έκανε το παν δυνατό για να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις. Έτσι o μητρικός όμιλος απέφυγε την επίσημη ομολογία ενοχής στο δικαστήριο και “πέφτει στα μαλακά”, σε ό,τι αφορά την αμερικανική δικαιοδοσία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε σε συνδρομή με τις δικαστικές Αρχές στη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.
Στη Μαλαισία, πάντως, ο συμβιβασμός του καλοκαιριού ήταν πιο τσουχτερός, αφού –να θυμίσουμε– έφτασε τα 3,9 δισ. δολάρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της από την μαλαισιανή κυβέρνηση και πρόστιμα σε μετρητά.