Η Ιταλία εμποδίζει την ελληνική έξοδο στις αγορές

Η Ιταλία εμποδίζει την ελληνική έξοδο στις αγορές

Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μετά το  δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και των κλυδωνισμών που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές αναβάλει για το φθινόπωρο την έκδοση ομολόγου. Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, αντέδρασαν, επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει αναβολή έκδοσης πρέπει πρώτα να υπάρξει η απόφαση έκδοσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης, οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος για οριστική έξοδο στις αγορές. «Η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι επιθυμία του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εκδώσει νέο ομόλογο,  αυτό το καλοκαίρι, και μάλιστα κατά προτίμηση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δηλαδή πριν τον Αύγουστο. Αυτό θα ήταν πιθανότατα και το πρώτο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, που θα έβγαινε στις αγορές έπειτα από μια δεκαετία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, φέρονται να είπαν στο Reuters ότι το πλάνο μπορεί να χρειαστεί να μπει σε αναμονή μέχρι το φθινόπωρο. Να περιμένει δηλαδή η Αθήνα να εξασφαλίσει πρώτα την ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές.

Στο δημοσίευμα αντέδρασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει απόφαση αναβολής θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης. Οι ίδιοι κύκλοι της Πλατείας Συντάγματος εξηγούν ότι τέτοια απόφαση (για έκδοση ομολόγου) δεν υπήρξε ποτέ και προσθέτουν ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει, όπως έχει ήδη κάνει, δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μητσοτάκης από Μόναχο: Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις που έκανε στο Μόναχο, αμέσως μετά την δεκαπεντάλεπτη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και αυτό, είναι κάτι που συνδέεται και με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, αλλά και γιατί, όπως σημείωσε, χάσαμε τρία χρόνια και δεν φέραμε τα επιτόκια στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει την αναξιόπιστη, όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή, καθώς η πραγματική λύση είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να απαντούν σε υψηλούς τόνους και να επισημαίνουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για ακόμη μια φορά εκτίθεται και θα διαψευσθεί».

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και τον αγώνα για έξοδο από τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, εκτιμώντας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».  

Στα έντοκα πάμε καλά

Σήμερα πάντως το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το των 1,625 δισ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το ο ύψος των προσφορών να υπερκαλύπτει κατά 1,46 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,85%. Ποσό ύψους 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο και από  δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι προσφορές υπερκάλυψαν 2,16 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,70%.

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος.

«Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι