ΑΠΟΨΗ

Η καινοτομία σώζει μια επιχείρηση που βουλιάζει

Η καινοτομία σώζει μια επιχείρηση που βουλιάζει

Κάθε επιχειρηματίας που δεν έχει τα κονέ με το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας, ώστε να διασφαλίζει “κέρδη” για τα οποία να επαίρεται, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βύθισης της επιχείρησής του μεσοπέλαγα της κρίσης με το πλήρωμα σε αδράνεια, αν όχι και σε πανικό. Επιμένοντας να παραμένει πηδαλιούχος και κωπηλάτης, ταυτόχρονα, χωρίς να προσφεύγει στη συνδρομή του λοιπού πληρώματος που θα μπορούσε να αυξήσει την ιπποδύναμη βελτιώνοντας την πορεία του σκάφους –ανεξάρτητα από τη θέση τους σ’ αυτό, το οδηγεί στα βράχια, νομίζοντας πως θα τον σώσει το SOS που εκπέμπει προς κυβερνήσεις υποτελούς στρατηγικής.

Προσδοκώντας τα ψίχουλα που του πετούν από τα δανεικά με τα οποία υποθηκεύουν διαρκώς τη χώρα, εμφανίζοντάς τα ως επιδόματα στήριξης της επιχειρηματικότητας ή φιλευσπλαχνίας προς το “πόπολο”, αφήνει ανεκμετάλλευτο το διανοητικό κεφάλαιο, αρκούμενος στο μυϊκό και μόνο των συνεργατών του. Αρνούμενος να παραδεχθεί ότι η αύξουσα πολυπλοκότητα μιας αγοράς εκτεινόμενης στα πέρατα του διαδικτύου και, επιπλέον, συνεπικουρούμενη από τον πλήρη έλεγχο του εγχώριου τμήματός της από ξένους, καθίσταται πρακτικά ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφαλούς πλοήγησης σε αχαρτογράφητα νερά.

Από μοναχικός σκίπερ (skipper) θα μπορούσε να ξεπεράσει (skip) πολλά εμπόδια κάνοντας χρήση του μυαλού του πληρώματός του καλώντας τα μέλη να συνδράμουν με τις σκέψεις και τις ιδέες τους για μια βιώσιμη πορεία επ’ ωφελεία όλων. Πραγματοποιώντας μια μεταστροφή η οποία, εκτός από ειλικρινή διάθεση αναγνώρισης κι ανταμοιβής, απαιτεί και κάποια τεχνική πρόκλησης του ενδιαφέροντoς τους για συμμετοχή στη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης που ταλανίζει την επιχείρηση διακυβεύοντας τα συμφέροντα όλων καθώς, με την ανεργία στα ύψη, λιγοστεύουν τα περιθώρια για σκέψεις του τύπου “υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…”!

Με την επιχείρηση να βολοδέρνει ανάμεσα στο “δόξα τον Θεό” και στο “Παναγιά βοήθα”, είναι καλύτερο να επιστρατευθεί όση ψυχραιμία χρειάζεται για να οργανωθούν συναντήσεις των εργαζομένων με σκοπό την ανεμπόδιστη έκφραση και καταγραφή των ιδεών τους πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης. Μια διαδικασία, δηλαδή, “διανοητικού αυνανισμού” ο οποίος, όπως και ο… φυσικός που εξασφαλίζει γενετικό υλικό στις τράπεζες σπέρματος, αναδύει το σπόρο της γέννησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων ή δράσεων και προτάσεων αξίας καθιστώντας το σκάφος αξιόπλοο.

Ένας καταιγισμός ιδεών

Ένας καταιγισμός ιδεών που διέπεται από το νόμο των μεγάλων αριθμών, καθώς “όσο περισσότερες οι ιδέες, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες ανάδυσης των καλύτερων”, προϋποθέτοντας την χαλαρή ατμόσφαιρα και την ελεύθερη ροή χωρίς κριτική, όσο τρελές κι αν είναι και την καταγραφή τους για επεξεργασία σε δεύτερο χρόνο. Αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση δεν επιδιώκεται “χύμα στο κύμα”, αλλά μέσα από διαδοχικά βήματα όπως:

  • Η επιλογή του προς επίλυση προβλήματος ή του στόχου βελτιώσεων.
  • Ο ορισμός και οργάνωση του χώρου συνάντησης (σημειωματάρια, μολύβια, post it, πίνακας, ίσως και ένα μικρός μπουφές).
  • Η σύνθεση της ομάδας συμμετοχής όχι -εν προκειμένω- συνεκτικής καθώς ο στόχος δεν είναι η ομοφωνία, αλλά η συζήτηση μέσα από τη τριβή της οποίας θα προκύψουν οι σπίθες νέων ιδεών.
  • Η εκ των προτέρων εισαγωγή του προς εστίαση θέματος με mail ή social media, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σκέψης και προετοιμασίας διατύπωσης και καταγραφής των ιδεών.
  • Η υποβολή ερωτήσεων ή διευκρινήσεων για περισσότερες πληροφορίες.
  • Τέλος, η περίληψη της συνεδρίας με τα συμπεράσματα, τα επόμενα στάδια (διύλιση και προσαρμογή στις δυνατότητες της επιχείρησης, έρευνα καταλληλότητας για την ίδια ή την αγορά της κλπ.) και, πιθανώς, την ανάθεση καθηκόντων υλοποίησής τους (ποιοι, πότε και τι;).

Το ενδεχόμενο εκφυλισμού

Η διεκπεραίωσή της μπορεί να ανατεθεί σε υφιστάμενο συνεργάτη ικανό να διαχειριστεί τη συνάντηση με καλή αίσθηση του χρόνου και αποτροπής προσωπικών επιθέσεων και συγκρούσεων, ενθαρρύνοντας την ποικιλομορφία των ιδεών και μετατρέποντας την τριβή σε δημιουργικότητα για την επίτευξη του στόχου της, καθώς οποιαδήποτε εκτροπή μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια προκαλώντας ένα τοξικό κλίμα σ’ όλη την εταιρία.

Ίσως είναι καλύτερο οι πρώτες συνεδρίες να γίνουν από κάποιο ειδικό σύμβουλο ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική, αλλά και να προετοιμαστεί ο επικοινωνιακά καλύτερος εργαζόμενος, που θα μπορούσε να τις αναλάβει μετά. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη διαδικασία καταιγισμού ιδεών είναι ότι, αντί να δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική, να εκτονωθεί σύντομα λόγω της έλλειψης συστηματικής διαχείρισης των κατατεθειμένων ιδεών και βελτίωσης των μεθόδων διεκπεραίωσή της, όπως και εξαιτίας των ασαφών στόχων της, η απουσία λογοδοσίας για τα αποτελέσματά της και ο μη ορισμός υπευθύνου για την περαιτέρω προώθηση των ιδεών.

Με άλλα λόγια, όσο επιπόλαιη είναι η προσέγγιση (στόχος και σκοπός, εργαλεία και καλύτερες λύσεις λειτουργίας, δουλειές που πρέπει να γίνουν κλπ.), τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκφυλισμού μιας διαδικασίας η οποία, παράλληλα, αποτελεί βασική μέθοδο προσέγγισης της καινοτομίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx