ΑΠΟΨΗ

Η κλιματική αλλαγή έστειλε μηνύματα για το 2024

Η κλιματική αλλαγή έστειλε μηνύματα για το 2024

Οι εξελίξεις στην ελληνική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή το 2023 ήταν οδυνηρές. Η φύση, συγκεκριμένα η κλιματική αλλαγή, έστειλε το μήνυμα, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παραλήπτες στις θέσεις ευθύνης. Στα μέσα Δεκεμβρίου παρακολούθησα στη Νεμέα μια ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος των Οινοποιών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής το καλοκαίρι του 2023 στους αμπελώνες.

Οι διαπιστώσεις των ειδικών για την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει το κράτος και τους φορείς της αγροτικής παραγωγής για τις απειλές και τις συνέπειες από τις ανατροπές στις κλιματικές ζώνες με την θερμική καταπόνηση των καλλιεργειών. Εννοείται πως κανείς δεν κάνει τίποτα σε αυτή τη χώρα που με αδιαφορία αντιμετωπίζει την απώλεια 1.600.000 στρεμμάτων δάσους, μόνο από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του 2023, μέχρι του σημείου να χαθεί το κομμάτι της Δαδιάς χαρακτηρισμένη περιοχή natura!

Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα έχει ανέβει τα 10 τελευταία χρόνια κατά 1,5 βαθμούς κελσίου. Αν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, οι καταστροφές θα είναι μεγάλες, καθώς θα μειωθεί η απορρόφηση ηλιακής ενέργειας τους θερμούς μήνες, η παραγωγή οξυγόνου από την φωτοσύνθεση, ενώ θα προκληθεί και υπερεκτόξευση του διοξειδίου του άνθρακα. Η επίδραση στον κύκλο ζωής ζώων και φυτών θα είναι μεγάλη. Η αναστάτωση στη χειμερία νάρκη, ήδη φαίνεται κυρίως στα φυτά με άγνωστες συνέπειες στην καρποφορία τους στον μέλλον.

Μάλιστα, ένας από τους ομιλητές παρουσίασε στην εισήγησή του μια φωτογραφία ημέρας που έδειχνε ένα αμπέλι στην περιοχή Δεκέμβρη μήνα να έχει επαναβλαστίσει χωρίς να έχει προλάβει να πέσει σε λήθαργο, ξεγελασμένο από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Να θυμίσουμε ότι το 2023 οι συνέπειες στην παραγωγή σταφυλιών, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα, καθώς ελιών και ντομάτας, ήταν οδυνηρές και προκάλεσαν τεράστιες ελλείψεις λαδιού με μεγάλες ανατιμήσεις.

Και ο κίνδυνος από την ήδη παρούσα κλιματική αλλαγή, αφορά κυρίως τη ζώνη της Μεσογείου. Αν δεν υπάρξει σοβαρή και αποτελεσματική αλλαγή με παρεμβάσεις και έργα υποδομών, πολλές καλλιέργειες για να αποδώσουν θα πρέπει να μεταναστεύσουν βορειότερα, καθώς ο νότος θα αντιμετωπίσει και ήδη αυτό συμβαίνει, πρόβλημα λειψυδρίας.

Κλιματική αλλαγή δεν συγκινεί τους αγρότες!

Η γεωργία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού που φτάνει σε ποσοστό στο 80% καθώς χρειάζεται 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο. Και η μεταφορά νερού από τις υγρές περιοχές στις ξηρές, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου επιπλέον κανείς δεν μετράει τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για άρδευση, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη από το σύστημα “ο καθένας μόνος του και όπου βγει”.

Κανείς δεν χρησιμοποιεί μετρητές υγρασίας στα χωράφια για να ξέρει τι ποσότητες νερού χρειάζονται την κατάλληλη στιγμή και από που μπορεί να τις εξασφαλίσει. Επιπλέον, την περσυνή περίοδο ανακαλύφθηκαν 50(!) νέα είδη εντόμων σε πολύ υψηλούς πληθυσμούς που λειτουργούν ως ξενιστές με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες. Όλα αυτά απαιτούν κεντρικές παρεμβάσεις από κυβέρνηση και περιφέρειες. Κανένας αγρότης δεν μπορεί μόνος του, χωρίς γνώσεις και βοήθεια, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ημερίδα που μίλησαν ένας καθηγητής της ΕΜΥ, δύο καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ένας γεωπόνος ειδικός στα φυτοφάρμακα, δεν έδωσε το παρόν σχεδόν κανένας αγρότης της περιοχής! Και καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τα προβλήματα με χαρακτηριστική ελαφρότητα, ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης στον αφοσιωμένο σύντεκνο Λευτέρη Αυγενάκη, απόφοιτο τοπογράφο των ΤΕΙ, που θέλοντας να τον αναβαθμίσει από υφυπουργό Αθλητισμού, του βρήκε το “εύκολο” υπουργείο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι