Η οικονομία ψάχνει ανάσες

Η οικονομία ψάχνει ανάσες

του Δημήτρη Χρήστου  – 

Η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι, σε λίγους μήνες από σήμερα, να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τα μνημόνια και την ειδική επιτροπεία. Κρίσιμο στοιχείο για την ανάκαμψη είναι η χρηματοδότησή της και πως γι’ αυτό –πρόσθεσε– η κυβέρνηση αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχεδιάζει νέα.

Το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενώ θα υπάρχουν πόροι (πάνω από 12 δισ. ευρώ για το 2018) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν θα υπάρχουν εθνικά κεφάλαια συμμετοχής από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι συστημικές τράπεζες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια που περιορίζουν την προς διάθεση ρευστότητα για τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται για επενδύσεις. Από την ετοιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λοιπόν, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχής απορρόφησης των επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Το δεύτερο κριτήριο για να αποδώσουν τα μέγιστα οι επενδύσεις, αφορά τους τομείς που θα επιλεγούν για ανάπτυξη. Αν στα επενδυτικά σχέδια δεν υπάρχουν κριτήρια, όπως η βιωσιμότητα, με στόχο σε όλες τις επενδύσεις να υπάρχει μέλλον και παράμετρος προστιθέμενης αξίας στα αγαθά ή τις υπηρεσίες, ώστε αυτά να είναι ανταγωνιστικά και ελκυστικά στις αγορές, τότε θα έχουμε χάσει πολύτιμες ευκαιρίες και χρόνο για την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι προϋποθέσεις

Οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά θέτουν και προϋποθέσεις, όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορες και εύκολες διαδικασίες, καθαρές σχέσεις με τους φορείς χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και διαφθορά. Δυστυχώς, από το 1974 και μετά, με την επάνοδο στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ είναι λυμένα.

Και δεν κατάφεραν, διότι βολεύτηκαν με το πελατειακό σύστημα, το οποίο τους εξασφάλιζε σίγουρη εναλλαγή στην εξουσία. Όμως, οι ισορροπίες μπάταραν και τελικά οι κατά τον Κώστα Καραμανλή νταβατζήδες απέσπασαν μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας και ανέλαβαν τον σχεδιασμό και τη  επενδυτική διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών πόρων! Μια ματιά στις πανάκριβες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που είναι πλέον ερημωμένες, διότι δεν σχεδιάστηκαν με κριτήρια οικονομίας και κυρίως βιωσιμότητας, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ήταν η περίοδος της κλεπτοκρατίας που κορυφώθηκε επί διακυβέρνησης Σημίτη. Τότε, που τα κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αντί να πάνε για τη μείωση του εθνικού χρέους, τάισαν το πελατειακό σύστημα. Και είναι βάρβαρα προκλητικό να μας κουνάνε το δάχτυλο της ηθικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, όταν αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις της χρεοκοπίας.

Έξω πάμε καλά…

Το διεθνές κλίμα απέναντι στη χώρα είναι θετικό. Η εκδηλωθείσα υποστήριξη των ΗΠΑ είναι σημαντική για την πολιτική σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι προθέσεις των Αμερικανών για επενδύσεις έχουν προχωρήσει πέρα από το στάδιο του ενδιαφέροντος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν πλέον για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ανοίγουν παράθυρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του, τον Αύγουστο του 2018.

Το ΔΝΤ, ύστερα από παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν ανέλαβε με πρόσκληση της Λανγκάρντ στον Τσίπρα την πρωτοβουλία εξομάλυνσης των διαφορών για την ασφαλή επιτυχία των ελληνικών υποχρεώσεων, ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Αν και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια μηδενιστική (των πάντων) αντιπολίτευση, έχει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, σημαντική κοινωνική ανοχή. Οι πολίτες προσδοκούν την επιτυχή ολοκλήρωση της εξόδου από τα δεσμά των μνημονίων. Αναγνωρίζοντας την εντιμότητα, αλλά και κατανοώντας τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας, οι πολίτες έχουν παραχωρήσει –προς απογοήτευση του εκνευρισμένου Κυριάκου Μητσοτάκη–  πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ως το φθινόπωρο του 2019.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι