Η πραγματικότητα πίσω από το κυβερνητικό “όλα καλά κι όλα ωραία”
17/12/2023Η βουβή οργή για την κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειες της φουντώνει στην κοινωνία. Δεν είναι βέβαιο πότε θα ακουστεί ο ήχος της, αλλά αν συνεχιστούν οι προκλήσεις και η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, αυτό μάλλον δεν θα αργήσει να συμβεί. Καθώς μάλιστα στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει ζήτημα κυβερνησιμότητας, αυτές θεωρούνται ορόσημο για να μάθουμε την δυναμική της ψήφου διαμαρτυρίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κοινωνία βράζει. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αγανακτισμένοι από την ισοπεδωτική φορολογία που θεσπίζεται. Μεσοβδόμαδα το κέντρο της Αθήνας πλημύρισε από απεργούς διαδηλωτές εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παραμένουν όμηροι του εκτεταμένου πελατειακού συστήματος που θέλει τους περισσότερους ισόβια συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, για να ψηφίζουν τα “αφεντικά”, ώστε να ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.
Μαζί τους ήταν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί, αδυνατώντας να προστατεύσουν εκατομμύρια πολίτες, προσφέροντας την στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη. Και ήταν μεγίστη πρόκληση η επιβράβευση της κυβέρνησης στους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που από 3.524 ευρώ το μήνα ο μισθός του διοικητή πηγαίνει στα 5.121, ενώ για τους υποδιοικητές από 2.700 πετάει στα 4.600 ευρώ! Και είναι πρόκληση, καθώς υπό την διοικητική ευθύνη τους τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται κυριολεκτικά. Και επιβραβεύονται για να συνεχίσουν τη διάλυση με προθυμία και χωρίς αντιρρήσεις!
Σε κατάσταση κρίσης και αποσύνθεσης βρίσκονται πολλά δημόσια σχολεία της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Συγχωνεύσεις και δραματικές συνθήκες για πολλούς γονείς που πρέπει να περπατάνε ώρες για να συνοδεύσουν τα παιδιά στις σχολικές μονάδες. Και μετά έρχεται η δήλωση της κυρίας υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου που τους λέει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά περπάτημα οκτώ χιλιομέτρων τη μέρα για καλή φυσική κατάσταση!
Ο πληθωρισμός της απληστίας
Ο πληθωρισμός της απληστίας βρήκε την κατάλληλη χώρα για να κάνει διαδοχικά ρεκόρ. Η ακρίβεια στα απαραίτητα αγαθά των νοικοκυριών είναι πλέον ασύλληπτη και χωρίς υπερβολή τρομακτική. Στο πρόσφατο άρθρο των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση στο SLpress ετέθη το ακόλουθο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της αύξησης των μισθών, όταν η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων έχει μειωθεί κατά 18%, την ίδια περίοδο που το πραγματικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 14,6%, ενώ οι μισθοί έχουν αυξηθεί μόλις 5,1% με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί κατά 14,8%;
Επίσης, πως είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση των μισθών και στην αυξημένη ζήτηση όταν ο μέσος μισθός των μισθωτών (συνολικός αριθμός πλήρους και ευέλικτων μορφών απασχόλησης) έχει μειωθεί στο επίπεδο των 1.038 ευρώ (μεικτά) όταν το 2009 ήταν στο επίπεδο των 1.543 ευρώ; Δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ότι η Ελλάδα μετά τη Ρουμανία 34% και τη Βουλγαρία 32% έχει ποσοστό 28%, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ.
Η πραγματικότητα για τα ιδιωτικά χρέη
Η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται και στα υψηλά ιδιωτικά χρέη με βάση τα στοιχεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται στα 113,7 δισ. ευρώ. Στον ΕΦΚΑ στα 45,67 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια σε funds αγγίζουν τα 70,68 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες φτάνουν στα 13,2 δισ. ευρώ. Αυτό μας κάνει αθροιστικά το ποσό των 362 δισ.!
Μα πως συνάδει με όλα αυτά η πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Απλό είναι. Αφορά τις ευκαιρίες στο ελληνικό Ελντοράντο όπου τα καρτέλ εκτός κάθε ελέγχου θησαυρίζουν και λογαριασμό δεν δίνουν. Και τα καρτέλ είναι παντού. Καρτέλ στις τράπεζες, καρτέλ στα καύσιμα, καρτέλ στην ηλεκτρική ενέργεια, καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες, καρτέλ στη λιανική των τροφίμων, καρτέλ στην ιδιωτική υγεία, καρτέλ στην ιδιωτική Παιδεία και όλα αυτά και πολλά άλλα χωρίς διαφάνεια κεφαλαίων. Η χώρα στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού, εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος!
Και παρά την περιβόητη αναβάθμιση, η Ελλάδα βρίσκεται στον “πάτο” της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των πολιτών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης, για την Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπροστά από τη Βουλγαρία (38% κάτω από τον μέσο όρο) και πίσω από την Σλοβακία που βρίσκεται κατά 29% κάτω!
Ο ΦΠΑ οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα!
Ξέρετε όμως για τι η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για παράδειγμα, όπως κάνουν πολλές χώρες της Ευρώπης, ώστε να πέσουν οι τιμές; «Οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα, στοιχίζουν, από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα» είπε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας το λόγο που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ! Τα βογγητά δεν ακούγονται ακόμα. Πλην όμως τεράστια περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατάσχονται καθώς δεν μπορούν λόγω αναγκών να εξυπηρετηθούν.
Επίσης, ο δημόσιος πλούτος βγήκε στο σφυρί. Οι επόμενες κυβερνήσεις δεν θα έχουν, χωρίς υπερβολή, κανένα ρυθμιστικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ. Δεν υπάρχει τράπεζα ελεγχόμενη από το δημόσιο, δεν υπάρχουν πλέον τα δημόσια διαλυστήρια πετρελαίου των ΕΛΠΕ. Είναι ζήτημα αν η ΔΕΗ δεν θα έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως μέχρι τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, αν δεν συμβεί το ίδιο και για το νερό!
Και όλα αυτά σε μια ρηχή παραγωγικά οικονομία όπου η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση τις πολυτιμότερες αγροτικές καλλιέργειες της χώρας που δεν θα μπορούν πλέον να είναι το ίδιο αποδοτικές, όπως διαπιστώσαμε στην καλοκαιρινή κλιματική κρίση εφέτος. Υπολογίστε και τις ανεπανόρθωτες ζημιές στην κύρια αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια, όπως ήταν η Θεσσαλία, όπου παραγόταν περίπου του 6% του εθνικού ΑΕΠ και αναλογιστείτε που πάει το πράγμα.