Η πρώτη κατοικία και η “χαμένη” υπογραφή του Τσακαλώτου

Η πρώτη κατοικία και η "χαμένη" υπογραφή του Τσακαλώτου, slpress

Η επισήμανση από τον πρωθυπουργό ότι από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία λείπει η υπογραφή του Τσακαλώτου και κυρίως τα σχόλια που έκανε για αυτή την παράλειψη άναψαν φωτιές στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε δεσμεύσεις του πρώην υπουργού στο Eurogroup, ο Τσίπρας κάλυψε τον υπουργό του και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε ανάμεσα στον ίδιο τον Τσακαλώτο και τον Σταϊκούρα.

«Έχω μία ερώτηση για εσάς. Μου κάνει εντύπωση ότι η τροπολογία που καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε όμως μόνον στην διαπίστωση, αλλά συνέχισε σχολιάζοντας. «Εικάζω ότι είναι συνειδητή επιλογή, διότι ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει σε τι έχει δεσμευτεί και ότι τον Απρίλιο του 2019 προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup. Εσείς είχατε δεσμευτεί ότι το σχήμα αυτό θα λήξει στο τέλος του 2019. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος για αυτό δεν έχει προσθέσει την υπογραφή του», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχετε κάποια συμπάθεια στον Τσακαλώτο…» σχολίασε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το τότε υφιστάμενο πλαίσιο «με ένα σχέδιο προστασίας της λαϊκής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2019». Ρώτησε βέβαια στη συνέχεια τον πρωθυπουργό η δικιά του κυβέρνηση με τι αντικατέστησε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι ήδη «μιλάνε για 50.000 κατοικίες» που θα βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει τη δυνατότητα «να προστατευθεί η πρώτη κατοικία».

Για την υπογραφή του Τσακαλώτου

Τη σκυτάλη στην αντιπαράθεση πήραν στη συνέχεια ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον νυν υπουργό Οικονομικών να κατηγορεί τον πρώην, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του κατάργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος διέψευσε τους υπαινιγμούς του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο» είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι μετά την πανδημία και τη νέα στρατιά φτωχών και υπερχρεωμένων που προκάλεσε, ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η δέσμευση «θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε». Ο ίδιος τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του «δεν μπορούν άλλο να κρύβονται» και ότι «δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία» από άποψη.

Ακολούθησε επίθεση από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του προκατόχου του, ενώ κατέθεσε και τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπογραφή 1/4/2019, στην οποία, όπως είπε, δεν γίνεται καμία αναφορά σε όσα λέει ο πρώην υπουργός, παρά μόνον για την δέσμευση να κλείσει το σχήμα στις 31.12.2019. Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε και την ανακοίνωση της Κομισιόν, με ημερομηνία 3/4/2019, στην οποία αναφέρεται ότι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν έως 31.12.2019, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά σε επόμενο σχήμα. Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με υπογραφή Τσακαλώτου-ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2019 και αντικαταστάθηκε από «ένα σχήμα προστασίας πρώτης κατοικίας, για συγκεκριμένη περίμετρο, μόνο για όσους ήταν “κόκκινοι” μέχρι 31.12.2018 και για συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Στη διάρκεια της συζήτησης πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν «θα βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία την ώρα που θα δίνει μπόνους στα golden boys και τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη». Τον κάλεσε τέλος να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση «δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ξέρει πως υπάρχουν πιέσεις όχι μόνο από έξω αλλά και από τράπεζες και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει θέση σε αυτή την κόντρα».

Η αντιπαράθεση γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν σε δεύτερη μοίρα την αντίστοιχη τροπολογία του ΚΙΝΑΛ. Σχολιάζοντας μάλιστα το κυβερνητικό πρόγραμμα «Γέφυρα» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δεν θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε θα υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό αποτελούσε «διακαή πόθο και των τραπεζών και των δανειστών» και κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι «παρέδωσε την αναστολή πλειστηριασμών (όπως είχε προαναγγείλει από το Φεβρουάριο ο Άδωνις Γεωργιάδης) για να πάρει ως αντάλλαγμα, στην τελευταία αξιολόγηση, την έγκριση της επιστροφής και την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s».

“Γέφυρα” διαρκείας 

Νωρίτερα, με γραπτή δήλωσή της, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την «πλήρη και επεξεργασμένη νομοθετική ρύθμιση» που καταθέτει το ΚΙΝΑΛ, για τέταρτη φορά, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «σε λίγες ημέρες οι πλειστηριασμοί “απελευθερώνονται” και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds».

Η κ. Γεννηματά απέδωσε την ευθύνη για τις εξελίξεις στην πολιτική και τους νόμους που «από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από το 2019». Τόνισε τέλος, ότι είχε ζητήσει να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή, για να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για τους ασθενέστερους δανειολήπτες, αλλά η κυβέρνηση το αρνήθηκε και τώρα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών  ανέφερε ότι «σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία» και υπεραμύνθηκε του προγράμματος “Γέφυρα”, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά «επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια». Με το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες διαχείρισης», ενώ «καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του κράτους αφού επιδοτείται σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα λέγεται “Γέφυρα”, επειδή αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο μέχρι το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Για το θέμα της πρώτης κατοικίας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το υπουργείο «εντόπισε ότι η πλέον βιώσιμη λύση είναι η ρύθμιση της οφειλής με τον χρηματοδοτικό φορέα ή τον διαχειριστή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι