Η Βουλγαρία στην παγίδα του ευρώ
13/05/2025
Ο λαός της Βουλγαρίας, ο φτωχότερος, με συμμετοχή 38% στα όρια της πενίας μεταξύ των 27 λαών της “διηρημένης Ευρώπης” (ΕΕ) δοκιμάζεται κι από σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Τις συνέπειες της πενίας υπέστη και ο ελληνικός λαός, ο τρίτος ενδεέστερος σήμερα στην ΕΕ, όταν εγκατέλειψε το εθνικό του νόμισμα, την δραχμή το 2002, χωρίς την συγκατάθεση του.
Και σήμερα εφαρμόζεται στην Βουλγαρία το ίδιο μοντελάκι προετοιμασίας, όπως ενταύθα το 1999. Εν πρώτοις, με σοβαρές περικοπές και στην γειτονική χώρα των κοινωνικών δαπανών και την μετάθεση πληρωμών δημοσίων οφειλών από εφέτος για το επόμενο έτος. Έτσι επιτυγχάνεται να μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμα που είναι το “κατώφλι” του Ευρωπαϊκού… παραδείσου. Μετά ίδωμεν…
Κατά δεύτερον, γίνεται στατιστικό μασάζ στην εκτίμηση του πληθωρισμού του Βουλγαρικού νομίσματος, του Λέβ, που τοποθετείται στο 2,53% τον περασμένο μήνα, για να εξασφαλιστεί το κριτήριο της… νομισματικής σταθερότητας στην γειτονική χώρα, το διαβόητο «price stability criterion».
Η ”παγίδα” για τη Βουλγαρία
Στο σκοπό αυτό, συνυπολογίζονται στον Βουλγαρικό δείκτη τιμών καταναλωτή η μείωση των “ταξιδιωτικών πακέτων” κατά 14,3% και των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 1%. Τα βασικά αγαθά όμως ανατιμώνται αισθητώς για το λαϊκό βαλάντιο στην γείτονα χώρα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν συμφωνήθηκε κι εκεί κανένα ξένο δάνειο όπως επί Σημίτη για 600 εκατ. ευρώ από την Goldman Sachs για την χρηματοδότηση του ελλείμματος ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών που δεν είναι αμελητέο ούτε στην Βουλγαρία.
Η “δημιουργική λογιστική” έχει επινοηθεί και πάλι όπως το 2003 στην Ελλάδα, για να συσκοτισθεί η αδυναμία της Βουλγαρικής οικονομίας, που προκάλεσε την πιστωτική κρίση επί ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου το 2009.
Το αίτιο της Ελληνικής πτώχευσης ήταν η υιοθεσία του Οθνείου νομίσματος (ουσιαστικώς του Γερμανικού μάρκου) που προκάλεσε δεκαετή ύφεση της οικονομίας και την ανακοινωθείσα αδυναμία εξυπηρετήσεως του εξωτερικού χρέους, καθώς τα Ελληνικά ομόλογα εξευτελίσθηκαν διεθνώς αλλά μερικοί επιτήδειοι έγιναν πλούσιοι, από την εσωτερική πληροφόρηση (inside information). Η πτώχευση προκάλεσε το κλείσιμο 17 Ελληνικών Τραπεζών, που τότε μεν υπήρχαν αλλά σήμερα εξηφανίσθησαν, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια.
(*) Η Λαγκάρντ έχει καταδικασθεί από την Γαλλική δικαιοσύνη για κατάχρηση 400 εκατ. ευρώ εις βάρος του δημοσίου, με αναστολή.