ΑΝΑΛΥΣΗ

Ηχούν ήδη οι σειρήνες του οικονομικού πολέμου

Ηχούν ήδη οι σειρήνες του οικονομικού πολέμου, Δημήτρης Χρήστου

Ποια είναι τα τελευταία νέα; Ηχούν ήδη οι σειρήνες του οικονομικού πολέμου! Εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού καταγράφεται για τον Φεβρουάριο, πριν δηλαδή ουσιαστικά αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2%. Ο Γενικός ΔΤΚ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022 παρουσίασε αύξηση 1,1%.

Πάμε τώρα στις τιμές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υψηλότερα κατά 16,8% είναι οι τιμές στα λίπη και έλαια και 15,2% στα λαχανικά. Κατά 14,4% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι. Με λίγα λόγια ένας χαμηλός μισθός ίσα-ίσα επαρκεί για ενοίκιο και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Συνεχίζουμε με την εξαρτημένη από τις εισαγωγές ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 2.944,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.481,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 98,7%!

Και τα δημόσια οικονομικά; Η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις στατιστικές τόσο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όσο και του e-ΕΦΚΑ. Το 2020, το “πραγματικό” υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία (αυτό δηλαδή που προκύπτει αν αφαιρεθούν τα χρέη που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης) παρέμεινε στα επίπεδα των 84 δισ. ευρώ (με το ονομαστικό χρέος να διαμορφώνεται στα 108 δισ. ευρώ), ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκε στα 86,3 δισ. ευρώ (με το ονομαστικό χρέος να διαμορφώνεται και αυτό στα 111,4 δισ. ευρώ).

Όσο για τα χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ, έκλεισαν στο τέλος του 2021 στα 41 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των δύο δισεκατομμυρίων μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Αθροιστικά οι οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τα 152 δισ. ευρώ! Με βάση τις εκτιμήσεις, το πλήγμα στις καταθέσεις των νοικοκυριών αναμένεται να φανεί από τώρα και εφεξής καθώς η μείωση κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, προήλθε κυρίως (1,8 δισ. ευρώ) από τις επιχειρήσεις.

Στα κανόνια του Ψυχρού Πολέμου

Μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση θα έπληττε πιθανότατα την περιοχή «πολύ χειρότερα» από την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε ο Χέρμπερτ Ντις επικεφαλής της VW στους Financial Times, εξηγώντας ότι οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες οι οποίες έχουν υποστεί μόνιμη ζημιά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «τεράστιες αυξήσεις τιμών, ελλείψεις ενέργειας και πληθωρισμό». Κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή και τη γερμανική οικονομία», προειδοποίησε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ενώ το 2011 το ποσοστό κάλυψης των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου προσέγγιζε το μέγιστο επίπεδο (84%-98%), το διάστημα περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου κάθε έτους. Το 2021 το μέγιστο ποσοστό έφτασε μόλις στο 77%, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια κάλυψης των αναγκών σε φυσικό αέριο. Το Φεβρουάριο 2022 το ποσοστό κάλυψης των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε υποχωρήσει περίπου στο 30%.

Συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στη μέγγενη ενός σύνθετου πολέμου που εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Των ΗΠΑ που έσπευσαν στο Καράκας για να εξασφαλίσουν ασφαλή προμήθεια πετρελαίου από τον «ακατανόμαστο» πρόεδρο Μαδούρο!
Τίποτα από όσα υπολογίζαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ισχύει πλέον, σημειώνει ο Ρόμπιν Μπρούκς επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).

«Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και θα οδηγήσει χαμηλότερα την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Και η αβεβαιότητα αυτή δεν έχει να κάνει απλώς με τα προφανή γεωπολιτικά ρίσκα. Φτάνει πολύ πιο βαθιά. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία οικοδόμησαν μεγάλα τμήματα των οικονομιών τους γύρω από τη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Αυτό τώρα πρέπει να αλλάξει, το οποίο σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και περισσότερο χρέος. Στην ευρωζώνη αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή οι αγορές δίσταζαν ήδη να αγοράσουν χρέος πριν ξεσπάσουν από όλα αυτά».

Πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα

Συνεχίζουμε με τις πρώτες ύλες. Εκτός από το αλουμίνιο, χρυσός, κοβάλτιο, χαλκός, νικέλιο μπαίνουν στη λίστα των μετάλλων για τα οποία θεωρείται ως βέβαιη η εκτόξευση των τιμών τους. To αλουμίνιο καταγράφει ράλι τιμών στα 3.330 δολάρια τον τόνο και το νικέλιο κοστολογείται στο υψηλότερο σημείο που είχε να βρεθεί από το 2011. Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, καθώς και αυτά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες αναμένεται να πληγούν σκληρά από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Το παλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς σε συστήματα εξάτμισης αυτοκινήτων και σε άλλες τεχνολογίες, όπως τα smartphones, γίνεται όλο και πιο δαπανηρό μέρα με τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, ήδη το επισιτιστικό πρόβλημα αρχίζει να διαγράφεται απειλητικό. Στέλεχος εγχώριας αλευροβιομηχανίας δήλωσε ότι από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει έρθει στην Ελλάδα κανένα καράβι με σιτάρι και ούτε προβλέπεται να έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται κατανοητό, όχι μόνο από τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των σιτηρών, αλλά και από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις γειτονικών χωρών που παράγουν μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, απαγόρευσαν τις εξαγωγές, μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή αποθέματα.

Και το ερώτημα που προκύπτει. Υπάρχει άραγε σχέδιο για τις νέες δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων; Θα υπάρξουν συνέπειες από την αχρείαστη εμπλοκή της χώρας στην ουκρανική κρίση; Ποιες θα είναι για παράδειγμα οι συνέπειες στον τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται υπερβολικά η ελληνική οικονομία; Θα μας προστατεύσουν μήπως οι σύμμαχοι; Και αν οι κυρώσεις οδηγήσουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία, αυτή θα γίνει ακίνδυνη; Φοβάμαι να απαντήσω…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι