ΗΠΑ εναντίον Huawei – Η Κίνα είναι έτοιμη για “πόλεμο”

(Τ) ΗΠΑ εναντίον Huawei – Η Κίνα είναι έτοιμη για "πόλεμο" Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στην πραγματοποίηση της απειλής που διατύπωσε πέρυσι, να αποκλείσει την Huawei από τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας. Από το Σεπτέμβριο, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα τεθούν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, που θα εμποδίσουν την κινεζική εταιρεία να χρησιμοποιεί ημιαγωγούς και λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και κατασκευή κινητών συσκευών και εξοπλισμού 5G.

Είναι ενδεικτική η κάλυψη του θέματος από το αμερικάνικο Forbes, το οποίο έκανε λόγο για «εφιαλτική εβδομάδα» για την Huawei, αντανακλώντας ακριβώς τις διαθέσεις των Αμερικανών απέναντί της. Ο λόγος είναι ότι, πέρα από τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, φαίνεται ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς τη Βρετανία να αλλάξει στάση απέναντι στην Κίνα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς.

Οι αντιστάσεις του Λονδίνου δείχνουν κάμψη. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Τζόνσον είχε αποφασίσει να επιτρέψει τη διείσδυση της Huawei στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας 5G, με όριο 35% του συνολικού δικτύου. Όμως, στις 24 Μαΐου ανακοινώθηκε έκτακτη αξιολόγηση από το εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένεται να ορίζουν πως η χρήση της κινεζικής τεχνολογίας θα είναι αδύνατη για τη Βρετανία, εν όψει των αμερικανικών κυρώσεων.

Μάλιστα, δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο ανέφεραν ότι σχεδιάζεται ο σταδιακός περιορισμός της εμπλοκής της κινεζικής εταιρείας, με σκοπό τον πλήρη εκτοπισμό της από το βρετανικό δίκτυο, ως το 2023. Η φαινομενική μεταστροφή της Ντάουνινγκ Στριτ πάντως δεν πυροδοτήθηκε μόνο από τον αμερικανικό δάκτυλο. Ο Τζόνσον φαίνεται να είναι στριμωγμένος και από δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, που έχουν στοχοποιήσει τους Κινέζους και λόγω της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για μια προσωρινή πολιτική εκτόνωση που έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις παραλείψεις και τα λάθη της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, εστιάζοντας στον “ανατολίτη εχθρό”, όπως κάνει συνεχώς ο Τραμπ, ή αν πράγματι οι Βρετανοί έχουν υποχωρήσει οριστικά στις επιταγές της Ουάσιγκτον. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα απαντήσει η κινεζική πλευρά, αυτή τη φορά, και ποιες εναλλακτικές έχει η Huawei.

Κίνα: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Σε πρώτη φάση, οι συνέπειες της απεμπλοκής της από τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για εταιρείες όπως η Vodafone και η British Telecom, που θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες ακριβότερων εταιρειών, δηλαδή της σουηδικής Ericsson και της φιλανδικής Nokia. Αυτό το κόστος, άλλωστε, επεσήμανε στο εκδοτικό της σημείωμα η κινεζική εφημερίδα China Daily, απηχώντας τον εκνευρισμό των Κινέζων.

«Αν ισχύει [η απομάκρυνση της Huawei] αυτό θα ήταν μια πολύ κοστοβόρα αλλαγή πολιτικής και μια εξέλιξη στην οποία όλοι εμπλεκόμενοι έχουν μόνο να χάσουν, με συνέπειες που αναμφίβολα θα ξεπεράσουν το τεχνολογικό πεδίο […]. Κάτω από την αυξανόμενη πίεση της Ουάσιγκτον, το επιχείρημα περί “απειλής εθνικής ασφάλειας” δηλητηριάζει ραγδαία το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον για τη Huawei. Αυτό που φέρεται να σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στην εταιρεία, μετά την απόπειρα των ΗΠΑ να διακόψουν την εφοδιαστική της αλυσίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κινεζική εφημερίδα.

Αλλά το σημαντικότερο σημείο του κειμένου είναι αυτό που τονίζει «τη σημασία που δίνει η κινεζική κυβέρνηση στη μεταχείριση που τυγχάνει η Huawei στο εξωτερικό, λογίζοντάς τη ως πεδίο δοκιμασίας των διμερών σχέσεων». Διαμηνύει δηλαδή ότι η Κίνα δεν θα αφήσει αναπάντητη την ιστορία αυτή. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Huawei, Έρικ Σου είχε προειδοποιήσει, το Μάρτιο, ότι το Πεκίνο δεν θα μείνει άπραγο «καθώς οδηγείται η εταιρεία στη σφαγή».

Η αναφορά αυτή περιλαμβάνει και τον αποκλεισμό από το δίκτυο 5G στη Βρετανία (και αλλού, ενδεχομένως) και το αμερικανικό “εμπάργκο”, το οποίο σημειωτέον δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Huawei αλλά και πλήθους άλλων κινεζικών εταιρειών, όπως η HikVision (κάμερες) και η Megvii (τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και αλλοδαπών προμηθευτών της Huawei που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, όπως η Sony και η Hynix (μνήμες).

Μια επιλογή για τους Κινέζους θα ήταν να απαντήσουν με αποκλεισμό των αμερικανικών εταιρειών από τα κινεζικά εξαρτήματα, ή ακόμα χειρότερα, να δημιουργήσουν προβλήματα στα εργοστάσιά τους που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος και να πλήξουν την αμερικανική πρόσβαση στο κινεζικό καταναλωτικό κοινό. Η περιβόητη “λίστα” με αναξιόπιστες –για το Πεκίνο– εταιρείες έχει ανοίξει και είναι έτοιμη, όπως έγινε γνωστό μέσα στο Μάιο, να συμπεριλάβει μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Apple, η Cisco και η Qualcomm.

Επί ποδός το επιτελείο της Huawei

Στο πεδίο της επιχειρηματικής στρατηγικής, πάντως, η Huawei αναζητά εναλλακτικές, ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις πληροφορίες που τη θέλουν να ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων για την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Οι Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για πομπώδεις φημολογίες και ότι στην πραγματικότητα η Huawei δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων, τα οποία θα πρέπει να δούμε στην πράξη.

Δεν έχουν άδικο σε αυτό το τελευταίο, και μάλιστα είναι κάτι που λαμβάνει υπόψη και η ίδια η εταιρεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του δικτύο Nikkei Review, η Huawei προετοιμαζόταν για “αναταράξεις” λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και επεδίωξε να εξασφαλίσει σημαντικό απόθεμα υλικών. Εδώ και έξι μήνες εργάζεται για τη διατήρηση της αυτάρκειάς της, σε βάθος 12μήνου, όχι μόνο σε επεξεργαστές, αλλά και διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Βρίσκεται σε επαφή για συνεργασία με πρόσθετους, μη αμερικανικής προέλευσης, προμηθευτές ημιαγωγών, οπτικών εξαρτημάτων, τεχνολογίας καμερών και άλλων υλικών. Στόχος της είναι να διαθέτει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις προμηθευτές για κάθε κατηγορία εξαρτημάτων. Πρόκειται βέβαια για ένα μαραθώνιο με στόχο την αυτάρκεια, αφού πάνω από το ένα τρίτο των προμηθευτών της είναι αμερικανικής προέλευσης.

Ακριβώς, όμως, για αυτό το λόγο, δεν αποκλείεται ένα άλλο σενάριο, εκτός από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που άλλωστε θα οδηγούσε σε άνευ προηγουμένου αδιέξοδο όλους όσοι απολαμβάνουν από την “πίτα” των 67 δισ. δολαρίων που δαπανά ετησίως η Huawei για τον εφοδιασμό της. Το άλλο σενάριο, λοιπόν, θέλει τη σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου, με απώτερο στόχο την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, αργότερα ή –εναλλακτικά– την επίτευξη του συμβιβασμού νωρίτερα, που όμως δεν θα “διασώζει” πλήρως τη Huawei, ώστε η κυβέρνηση Τραμπ να μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να τιμωρήσει την Κίνα για τον κορωνοϊό. Πράγματι, προμηνύεται ένα πολύ θερμό καλοκαίρι…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx