Ισοπέδωσε το Χρηματιστήριο το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών

Ισοπέδωσε το Χρηματιστήριο το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών, slpress

Μαύρη Τρίτη σήμερα στο Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου 4% και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Νοεμβρίου του 2016. Πρωταγωνιστές σε αυτήν την αρνητική κούρσα οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες παρέσυραν στον δρόμο τους τα πάντα.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,91% και διαμορφώθηκε στις 593,05 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 615,22 (-0,32%) και 592,70 μον. (-3,97%). Ο τζίρος ήταν 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών 28,5 εκατ. τεμάχια.

Αυτό που σημάδεψε την σημερινή ημέρα ήταν η επίθεση που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι εκροές στις τράπεζες μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ, η οποία υποβάθμισε τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν εκροές έως και 184 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, ενώ ήδη από χθες η Wood προειδοποιήσε για εκροές 211 εκατ. δολ. από τις ελληνικές μετοχές.

Εκρηκτικό μείγμα

Η πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξαιτίας κυρίως της αναδιάρθωσης των δεικτών από την MSCΙ, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, λόγω Brexit και ιταλικού προϋπολογισμού, προκάλεσαν επιδείνωση και στην αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,5% και διαμορφώθηκε στο 4,67%, μία απόδοση που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ακόμη πιο ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε το πενταετές ομόλογο με την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 3,6%. Κατέγραψε δηλαδή άνοδο της τάξης του 3,2% και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.

Αν και το τελευταίο διάστημα συνηθίζουμε να αποδίδουμε τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα στην ιταλική κρίση, η σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έδειξε ότι η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό δεν είναι η μοναδική αιτία. Ποσοστιαία άλλωστε, στην διάρκεια της συνεδρίασης, οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν μεγαλύτερες από αυτές των ιταλικών, παρότι η Ιταλία θεωρητικά είναι το επίκεντρο της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ξένοι θεσμικοί είναι διστακτικοί στο να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στα πόδια της στο αχαρτογράφητο πεδίο της εξόδου από τα μνημόνια.

Στον αέρα η επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει και την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, παρά την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της. Αιτία είναι οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

Βάσει της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, κέρδη περίπου 4,8 δισ. Ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, η οποία έχει δεσμευτεί να αντλήσει φέτος δύο δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διέψευσε τα δημοσιεύματα και ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ …θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης», αφού αυτή «θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι