Και μετά την έξοδο τι;

Και μετά την έξοδο τι;

Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος είναι το πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο σύμφωνα και με την επίσημη ατζέντα «θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης».

Στην προηγούμενη συνεδρίασή του, το Eurogroup είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων και είχε δώσει στο Euro Working Group την εντολή να επαληθεύσει «την πλήρη εφαρμογή» των εκκρεμών δράσεων, προκειμένου ο ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Πλέον, μετά και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ, την περασμένη Παρασκευή απομένουν μόνο δύο «τεχνικής φύσεως» ανοιχτά ζητήματα: το «Ελληνικό» για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επειδή όμως το θέμα των πλειστηριασμών συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η πορεία τους θα εξετασθεί τον Απρίλιο, οπότε, αναμένεται και η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού.

Γαλλική αισιοδοξία για το χρέος

Τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν την αισιοδοξία της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα βλέπει σήμερα στις Βρυξέλλες «το τέλος του τούνελ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κλείσουν και επίσημα σήμερα την τρίτη αξιολόγηση και επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την οποία μπορούμε «να προσεγγίζουμε στο μέλλον την Ελλάδα με εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι από την δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, θα εκταμιευθούν αρχικά 5,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ που απομένει αφορά επίσης αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Για την εκταμίευσή του ωστόσο θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στο πλαίσιο των επαφών με τους δανειστές αναμένονται την Τρίτη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής τους, δίνοντας ουσιαστικά το σήμα έναρξης της τέταρτης αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να είναι ολιγοήμερη, καθώς θα αφορά την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ, βάση του προγράμματος, θα επανέλθουν μετά το Πάσχα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σ’ αυτές θα περιλαμβάνονται και οι λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι ρυθμίσεις για το χρέος, αλλά και το είδος της εποπτείας, μετά την –χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή– έξοδο από τα προγράμματα.

Αυτό το «μετά» είναι τώρα το επίκεντρο των συζητήσεων, σημειώνει και η Les Echos, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε η τεχνική συζήτηση της γαλλικής πρότασης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, αν και η συζήτηση για το χρέος σε επίπεδο υπουργών θα γίνει τον Μάρτιο, οι τεχνικές ομάδες εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό που οι Βρυξέλλες αποκαλούν «γαλλικό μηχανισμό».

Τις εργασίες αυτές επιβεβαιώνει και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, αναφέροντας ότι η γαλλική θέση για μια «φιλόδοξη αντιμετώπιση» της υπερχρέωσης της Ελλάδας «συζητείται όλο και περισσότερο στη ζώνη του ευρώ».

Οι ελληνικές θέσεις

Το ίδιο κλίμα μετέφερε στην διεθνή κοινή γνώμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στους Financial Times επέμεινε στην ελληνική θέση για μια όσο το δυνατόν καθαρή έξοδο και σημείωσε: «θα πάρουμε εμείς την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος». Δεσμεύτηκε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ένα νέο στρατηγικό πλάνο, φιλικό στην ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο ως τον Απρίλιο».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην Les Echos, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι  η χώρα προσδοκά την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης «για την σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης». Εκτίμησε τέλος ότι «συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας ‘υπερβολικά’ υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι ‘κανονικά’ υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων η δόση

Το απόγευμα της Δευτέρας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες το Eurogroup δεν θα δώσει σήμερα το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης της τρίτης αξιολόγησης, καθώς εκκρεμούν δύο προαπαιτουμενα.

«Κυβέρνηση και Θεσμοί αναμένουν την ολοκλήρωση» των προαπαιτούμενων και «τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά», σημείωσαν πηγές του υπουργείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των uεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018». Τόνισαν επίσης ότι «θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx