Και στο παγωτό πιο ακριβή η Ελλάδα! – Τι γίνεται στις άλλες χώρες της ΕΕ
17/08/2023Η Eurostat παρουσίασε συγκριτικές τιμές ανά λίτρο παγωτού για διάφορες χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να απουσιάζει -η χώρα μας δεν έδωσε στοιχεία ούτε για το μέγεθος της παραγωγής, ούτε για την τιμή του κιλού ή του λίτρου. Στοιχεία δεν έδωσαν επίσης η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο εξαιρέθηκαν της έρευνας λόγω της πολύ μικρής παραγωγής τους.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι το παγωτό στην Ελλάδα τελικά πωλείται σε υπερδεκαπλάσια τιμή σε σύγκριση με τη Γερμανία, παρότι οι διαφορές στην τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος, ανά λίτρο δεν είναι τόσο μεγάλες. Εκεί το γάλα πωλείται 1,1-1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα γύρω στο 1,70 ευρώ. Ακόμα κι αν το κόστος της πρώτης ύλης στην Ελλάδα είναι διπλάσιο, η τιμή του παγωτού σήμερα στη χώρα είναι πολλαπλάσια.
Στη Γερμανία το ένα λίτρο παγωτού πωλείται μόλις 1,5 ευρώ ή αν το αναγάγουμε χονδρικά σε κιλά για ευκολία σύγκρισης, πωλείται το πολύ 3 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα το κιλό παγωτού πωλείται από 8 έως 52 ευρώ το κιλό! Μια μέση τιμή ανά κιλό στην Ελλάδα είναι τα 20 ευρώ! Φέτος δε, στη λιανική, το παγωτό έγινε είδος πολυτελείας, γιατί αν π.χ. κάποιος έχει δύο παιδιά που θέλουν ένα παγωτό τη μέρα στις διακοπές ή στην πόλη μέσα στη ζέστη, όπως τρώγαμε παλιά, αυτό σήμερα μεταφράζεται σε 180 ευρώ το μήνα.
Για να έχουμε ακριβές μέτρο σύγκρισης με τη Γερμανία που είναι πάμφθηνη στο παγωτό, θα έπρεπε να αποδώσουμε τα λίτρα σε χιλιοστόγραμμα, όμως τα παγωτά περιέχουν ξηρούς καρπούς ή γάλα διαφορετικής πυκνότητας και λιπαρών. Το λίτρο του γάλακτος ζυγίζει χονδρικά περίπου όσο ένα κιλό κιλό –1 έως 1,2 κ. για την ακρίβεια ανάλογα με τα λιπαρά. Όμως στο παγωτό η αναλογία δεν είναι τόσο σταθερή, αν και χονδρικά μπορεί κάποιος να πει ότι ένα λίτρο παγωτού αντιστοιχεί σε 600 γραμμάρια. Την τιμή παράλληλα την επιβαρύνει και η συσκευασία.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Όπως και να έχει, από το 1,5 ευρώ που πουλάει η Γερμανία το λίτρο μέχρι τα 52 ευρώ το κιλό που βρήκαμε στην Ελλάδα, η απόσταση είναι τεράστια για να καλύπτεται από την συσκευασία και την προσθήκη υλικών, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το λίτρο ισοδυναμεί με 600 γραμμάρια ή κάτι παραπάνω από μισό κιλό. Το 2021 αγοράζαμε το “ξυλάκι” 1,90 ευρώ, το κυπελλάκι 2-2,40, τον πύραυλο 1,5-1,80 ευρώ.
Σήμερα πωλούνται μίνι ατομικές μερίδες στην τιμή των 9 ευρώ -δηλαδή περίπου στοιχίζει ένα ευρώ το ένα κουταλάκι του γλυκού. Παγωτό βάρους 440 ml πωλείται 8,5 ευρώ, ενώ στην Γερμανία παρόμοιο θα στοίχιζε μόλις 0,75 λεπτά. Ένας μίνι “πύραυλος” μόλις 68 γραμμαρίων ή 110 ml (δηλαδή το ένα δέκατο του λίτρου) πωλείται 2,30 ευρώ, δηλαδή 70% ακριβότερο από ένα ολόκληρο λίτρο στη Γερμανία. Φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνον το παγωτό, αλλά και πολλά είδη πρώτης ανάγκης.
Παραγωγή και εξαγωγή
Πέρσι η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Κύριος παραγωγός ήταν και παραμένει η Γερμανία, η οποία παρήγαγε 620 εκατομμύρια λίτρα παγωτού, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, με 591 εκατομμύρια λίτρα και τιμή ανά λίτρο 1,9 ευρώ. Τρίτη στην παραγωγή φέρεται η Ιταλία, με παραγωγή 571 εκατομμυρίων λίτρων -τιμή ανά λίτρο τα 2,3 ευρώ. Ακολουθεί ως προς τις τιμές η Φινλανδία, με 2,8 ευρώ το λίτρο, η Δανία, με 4,4 ευρώ ανά λίτρο και πιο ακριβή είναι η Αυστρία, με μέση τιμή 7 ευρώ ανά λίτρο.
Στις εξαγωγές η Eurostat παύει να αναφέρεται σε λίτρα και δίνει τις ποσότητες σε κιλά. Το 2022, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 61 εκατ. κιλά, αξίας 203 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 14% το 2022, σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 2%.
Η Γαλλία, αντιπροσωπεύοντας το 21% των εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του συγκεκριμένου προϊόντος από όλες τις χώρες της Ένωσης. Η Γαλλία εξήγαγε 53 εκατ. κιλά, με δεύτερη σε εξαγωγές εκτός ΕΕ την Ολλανδία (42 εκατ. κιλά ή 17% του συνόλου των εξαγωγών), τρίτη σε εξαγωγές ήταν η Ιταλία (31εκατ. κιλά -13%), τέταρτη η Γερμανία (28 εκατ. κιλά – 11%) και τελευταίο ως προς τις υπολογίσιμες κατά την Eurostat εξαγωγές, το Βέλγιο (23 εκατ. κιλά – 9%).