Καλή η δόση του Eurogroup, αλλά πέφτει λίγο βαριά

Καλή η δόση του Eurogroup, αλλά πέφτει λίγο βαριά

Το Eurogroup έδωσε τελικά από το Βουκουρέστι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του περίπου ενός δισ. Ευρώ, μια ενέργεια που υποδέχθηκαν θετικά οι αγορές και το άμεσο αποτέλεσμά της ήταν η πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2006. Η ανακοίνωση του Eurogroup υπενθύμιζε ωστόσο  ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει «κόστος» για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η πρώτη εικόνα ήταν καλή. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν  και το δεκαετές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Η εξέλιξη αυτή αναθέρμανε και τα σενάρια για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου ή με την ανανέωση μιας παλαιότερης έκδοσης, όπως σχολίασε το Bloomberg.

Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η δήλωση του Ρέγκλινγκ ότι ο ESM  θα υποστήριζε την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ενίσχυε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Πρόκειται άλλωστε για ένα δάνειο με «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, το οποίο είναι «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Ρέγκλινγκ εξήγησε και από πού προέρχονται τα 973 εκατ. ευρώ της εκταμίευσης. Διευκρίνισε ότι τα 644 από αυτά είναι επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα προέρχονται από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο, αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, η οποία συνδέεται μόνον με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Προσωρινός ο νέος «νόμος Κατσέλη»  

Έμφαση στην αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έδωσαν και οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι παρίσταντο στην συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είπε ότι η έγκριση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης από την Αθήνα των δεσμεύσεων που ανέλαβε, κάνοντας ειδικές αναφορές στον προϋπολογισμό του 2019  και στην αλλαγή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παραπέμποντας μάλιστα σε δεσμεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέφερε ότι «η εν λόγω νομοθεσία θα είναι προσωρινή και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019», αλλά και ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό αντίκτυπο της εφαρμογής του μέτρου. Στην ανάγκη το μέτρο να είναι προσωρινό  αναφέρθηκε και ο Μοσκοβισί, όπως και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ. Ο δεύτερος μάλιστα ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και ότι θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.

Δέσμευση για το αφορολόγητο

Τα παραπάνω δεν ήταν όμως το μοναδικό «καμπανάκι» από το Βουκουρέστι. Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται σαφής αναφορά στην δέσμευση της κυβέρνησης για την μείωση του αφορολογήτου και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αν και η κυβέρνηση έχει αφήσει εδώ και μήνες ανοιχτό το παράθυρο για την ακύρωση της ρύθμισης το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ξεκάθαρα ότι «οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διευρύνοντας την φορολογική βάση…». Έτσι όμως τινάζονται στον αέρα όλες οι προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση για μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου, που αναμένεται να ισχύσει το 2020.

Παρατηρήσεις υπάρχουν στο ανακοινωθέν του Eurogroup και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκά. Οι Βρυξέλλες δεν είδαν άλλωστε από την αρχή με καλό μάτι το ποσοστό της αύξησης και τώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν τις «ελληνικές αρχές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά το 2019 και να αναλύσουν τις συνέπειες από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».

Το Eurogroup δεν παραλείπει βεβαίως να επισημάνει το ενδιαφέρον του για την υπόθεση Γεωργίου, σημειώνοντας ότι συνεχίζει να «παρακολουθεί στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Ειδικών (CoEx) του ΤΑΪΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ».

Οι δεσμεύσεις όμως της Αθήνας μάλλον δεν τελειώνουν εδώ. Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε το Bloomberg, η δόση, η εκταμίευση της οποίας αποφασίστηκε σήμερα στο Βουκουρέστι είναι μία από τις πολλές που αναμένεται να παρέχουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα δύο φορές το χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι