ΣΧΟΛΙΟ

Καλός ο τουρισμός αλλά μην γίνει “μονοκαλλιέργεια”

Καλός ο τουρισμός αλλά μην γίνει "μονοκαλλιέργεια", Κωνσταντίνος Κόλμερ

Κομίζει γλαύκαν εις Αθήνας όποιος προβλέπει ότι εφέτος θα είναι άλλη μία “σεζόν”-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ήλθε κι η Δέλτα Αερογραμμές (Delta Airlines) και το επιβεβαίωσε με σχετικώς ενθαρρυντικές ανακοινώσεις. Τα κέρδη του αμερικανικού αερομεταφορέα, του δευτέρου τριμήνου εφέτος, θα είναι πάνω από τα περυσινά και τα “κλεισίματα” υπερπόντιων θέσεων για τη θερινή περίοδο, “πρωτοφανή”!

Η πρόβλεψη αφορά πτήσεις και για την Ελλάδα, όπου η Delta Airlines κατέχει το αμερικανικό μονοπώλιο απ’ ευθείας αεροπορικής συνδέσεως με την χώρα μας. Βέβαια, οι Αμερικανοί μπορούν εξ ίσου ικανοποιητικά να έλθουν με την Air France, την Lufthansa και την Swiss Air, με ενδιάμεση στάση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Παρισίων, Φρανκφούρτης Ζυρίχης) αλλ’ η απευθείας πτήση μόνο με την “Δέλτα”, προς το παρόν απ’ την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, είναι ελκυστική.

Τα ελληνικά νησιά αναμένεται να “στενάξουν” εφέτος από την κάθοδο Ευρωπαίων και Αμερικανών (“στενάζουν” ήδη στις διακοπές του Πάσχα, όπως διαβάζουμε) στους οποίους Αμερικανούς συνυπολογίζονται οι Καναδοί και για πρώτη φορά Αργεντίνοι και Βραζιλιάνοι, τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής.

Εάν συνυπολογισθούν οι Άραβες και οι Ισραηλινοί, τότε το εφετινό τουριστικό εισόδημα της Ελλάδος θα υπερβεί κάθε προηγουμένου έτους, βοηθούντος του πληθωρισμού και της κινεζικής ζήτησης για την Αθήνα. Τα έσοδα των ξενοδοχείων προοιωνίζονται “άνευ προηγουμένου”, αλλά τι θα μείνει στο “παγκάρι” ως κέρδος είναι συζητήσιμο. Οι ζημίες της πανδημίας του κινεζοϊού δεν αποσβέσθηκαν ακόμη.

Εκλογές και εποχικό προσωπικό

Το πρόβλημα των Αττικών ξενοδοχείων ως και των περιφερειακών, είναι εφέτος το εποχικό προσωπικό που λείπει, εν σχέσει με την αύξηση των τουριστών. Η ενίσχυση της προσφοράς με νόμιμους εργαζομένους απ’ την Αίγυπτο δεν πρόκειται να το λύσει, λαμβανομένης της απαισίας γραφειοκρατίας, που καλά κρατεί. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δίνουν και παίρνουν και πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει διαμέρισμα διαθέσιμο στην Αθήνα και στα νησιά. Η αρξαμένη άνοιξη και το ερχόμενο θέρος μέχρι φθινοπώρου καλύπτουν την προσφορά δωματίων πχ. στην Ύδρα.

Οι μεσολαβούσες βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να διαταράξουν την τουριστική ατμόσφαιρα, αντιθέτως μάλιστα. Θ’ αποκαλύψουν στους ξένους ότι η δημοκρατία δεν έπαυσε ποτέ να ευδοκιμεί σ’ αυτά τα μέρη, εν αντιθέσει της Ανατολής. Για την Δύση, έλεγε κάποιος Ευρωπαίος τις προάλλες: «Στην Γαλλία συνεχίζεται η επανάσταση του 1789 για να μη εγκριθεί  σύνταξη στα 64 έτη , ενώ ο Έλληνας την λαμβάνει μετά τα 67 , χωρίς απεργίες και διαδηλώσεις!»…

Η ασφάλεια, η φιλοξενία και η πατροπαράδοτη επικοινωνία του ελληνικού λαού με τους ξένους – ο Ξένιος Ζεύς ήταν πρώτος θεός του Τουρισμού – μεταβάλλουν την επίδοση της Ελλάδος στον τουρισμό ως πρώτη μαζί με την υπερπόντια ναυτιλία, αλλά να μη γίνει η ξενοδοχεία “μονοκαλλιέργεια”, όπως την θέλουν μερικοί… “εστέτ”, περιορισμένης νοημοσύνης! Η κοινή λέγει ότι χωρίς γεωργία και βιομηχανία κανείς λαός δεν ευδοκίμησε επί μακρόν και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ότι ΄ναι μεγάλη ευκαιρία στο μέλλον…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι