Καμπανάκι με τρόπο από την Κομισιόν, πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα

Προϋπολογισμός 2020: Ακτινογραφώντας το προσχέδιο, Κώστας Μελάς

Πρόοδο, αλλά και «ανισορροπίες»  και μάλιστα «υπερβολικές» διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου, στην οποία η Ελλάδα περιλαμβάνεται φέτος για πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα σημεία κλειδιά που επισημαίνει η έκθεση, προκαλώντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία παρουσιάζουν «υπερβολικές ανισορροπίες» και είναι …πρωταθλήτριες σε αυτόν τον τομέα, ενώ άλλες δέκα (Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν «ανισορροπίες».

Η Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσε «σημαντικές βελτιώσεις» σε ότι αφορά «την ανταγωνιστικότητα του κόστους», οι οποίες όμως πάγωσαν πρόσφατα «λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας». Παραλλήλως σημειώνει ότι το χρέος παραμένει υψηλό και ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία». Σε ό,τι αφορά όμως τον ρυθμό μείωσης του χρέους, η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της ότι «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Αν και κάνει λόγο για επιτυχημένη έξοδο από τα μνημόνια, η Κομισιόν σημειώνει την εξαιρετικά αρνητική διεθνή θέση της χώρας στον τομέα των καθαρών επενδύσεων η οποία επιδεινώνεται από την μέτρια ανάπτυξη και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα η έκθεση σημειώνει ότι παραμένει «ευάλωτος», εξαιτίας του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας. Γεγονός που κατά την Κομισιόν παρεμποδίζει την «πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων».

Πρόοδος, αλλά και εκκρεμότητες

Παρουσιάζοντας την χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, αν και αναφέρθηκε στην «σημαντική πρόοδο» που έκανε η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, διαπίστωσε «αργούς ρυθμούς» σε κάποιες από αυτές και μάλιστα «βασικές», όπως είπε.

Εστίασε βεβαίως στον τραπεζικό τομέα και κυρίως στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, για το οποίο είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, τονίζοντας ότι η μέχρι τώρα πρόταση προκαλεί «ανησυχία». Λίγες ώρες αργότερα, στην Αθήνα, κυβέρνηση και Τράπεζες προχωρούσαν σε συμφωνία για μια επί τα χείρω, σε ότι αφορά τους δανειολήπτες, «μεταρρύθμιση» του νόμου Κατσέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν και άλλες χώρες (Κύπρος και Πορτογαλία) αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Βρήκε βέβαια και αυτός «βασικές εκκρεμότητες»  στην  προστασία της πρώτης κατοικίας και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Και όπως ήταν αναμενόμενο χτύπησε το καμπανάκι για την επίλυση αυτών των εκκρεμοτήτων πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή είναι βεβαίως σημαντική γιατί, αν μέχρι τότε επιλυθούν οι εκκρεμότητες θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ.

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται την Πέμπτη στην Αθήνα, ξέκοψε για άλλη μία φορά και τις προσδοκίες του Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Το θέμα «δεν τίθεται σε συζήτηση» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η τήρηση αυτής της δέσμευσης επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει «κοινωνικά μέτρα», όπως η μη περικοπή των συντάξεων.

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομικών με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σχολίασε ότι επιβεβαιώνεται πως «η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών».

Παρά τα όσα ανέφερε ο Μοσκοβισί, ο τομεάρχης της ΝΔ επέμεινε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα» και ότι «σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δεσμεύσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα, όπως λέει, παρεμβάσεις για το χρέος, που προβλέπονταν να υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2018, συνεχώς να μετατίθενται χρονικά, επιβαρύνοντας την εικόνα της οικονομίας. Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων και για συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανικανότητα» και «αναποτελεσματικότητα» που «καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της».

Στην επίθεση του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι η η ΝΔ και ο Χρήστος Σταϊκούρας «για μία ακόμη φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας». Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «επιλεκτική σταχυολόγηση σημείων κριτικής της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης» από την ΝΔ, προκειμένου να παρουσιάσει «μία ακόμη βερσιόν αδιεξόδου για τη χώρα».

Η έκθεση πάντως επηρέασε θετικά την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρεί έως και το 3,69% από 3,78% που κυμαίνονταν την Τρίτη. Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 2,93%, από 3,03%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι